Top 40 Classic - Topjaar voor Twenty 4 Seven

- Top 40 Classic

 Twenty 4 Seven
Top 40 Classic - Topjaar voor Twenty 4 Seven

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 25 december 1993 steeg Is It Love van Twenty 4 Seven en Nance naar nummer 7.

In 1991 scheidden de wegen van de danceact Twenty 4 Seven en de rapper Captain Hollywood (echte naam: Tony Dawson-Harrison). Het kostte beide partijen enkele jaren voordat ze de draad weer oppakten, maar in 1993 bleek de break-up een win-winsituatie. Captain Hollywood brak met zijn eigen Captain Hollywood Project in de eerste maanden van dat jaar door met More And More. Deze eurodanceklassieker piekte op nummer 6. Twee jaar later bereikte Flying High de vierde plaats. 

Twenty 4 Seven had vervanging gevonden in de persoon van Stacey Seedorf, die opereerde onder zijn artiestennaam Stay-C. Hij vormde samen met de reeds aanwezige zangeres Nance (echte naam: Nancy Coolen) het gezicht van Twenty 4 Seven. In de nazomer van 1993 leverde dat de eerste grote hit op met Slave To The Music, dat tot nummer 5 reikte. Deze plaat is anno nu de ‘signature song’ (plaat waarmee de act in kwestie het meest geïdentificeerd wordt) van Twenty 4 Seven, maar het was zeker niet de enige grote hit van deze formatie.

Van het bijbehorende album dat eveneens de titel Slave To The Music heeft, verscheen in het najaar van 1993 de tweede single Is It Love. Op 25 december 1993 bereikte deze plaat de zevende plek in de Top 40. Het was de tweede top 10-hit voor Twenty 4 Seven en een mooi einde van een memorabel jaar. Een jaar als 1993 zou Twenty 4 Seven nooit meer meemaken, hoewel de groep in 1994 de top 20 haalde met Take Me Away (#12), Leave Them Alone (#13) en Oh Baby! (#20).

In het voorjaar van 1995 bleef Keep On Tryin’ steken op nummer 31, waarna Nance uit de groep is gezet door oprichter Ruud van Rijen. Het boterde niet tussen Nance en Stay-C en toen de spanningen te hoog op waren gelopen, koos Van Rijen partij voor Stay-C. Met de rapper schreef hij namelijk alle hits van Twenty 4 Seven. De vervangster van Nance werd Stella, maar met haar haalde de act alleen de Top 40 met We Are The World in september 1996. Hoogste positie: nummer 33.

Terwijl Twenty 4 Seven bergafwaarts ging, kende Nance een succesvolle start van haar solocarrière. Haar debuutsingle Love Is … kwam in de nazomer van 1995 tot nummer 13 en een jaar later haalde Big Brother Is Watching You! nummer 10. Daarna nam ook haar solosucces in rap tempo af en bleef de derde hit Kiss It! eind 1996 steken op nummer 36, evenals de vierde hit He’s My Favourite DJ! een jaar later. Van 2000 tot 2005 was Nance presentatrice van Lingo en daarna presenteerde ze voor SBS 6, RTL 4 en tegenwoordig voor Telegraaf VNDG.

Stay-C kon niet omgaan met de roem. Toen zijn hoeveelheid geld in een moordend tempo af ging nemen, trok hij met de verkeerde mensen op. Onder hen de criminelen Willem Holleeder en Dino Soerel. Van 2003 tot 2006 zat hij in de cel nadat hij gesnapt werd met een flinke lading xtc-pillen. Daarna pakte hij het leven weer op en in 2010 voegde Stay-C zich weer bij Twenty 4 Seven. Hij gaf in 2014 in een interview met radiozender Fun-X aan dat hij een reünie met Nance wel zag zitten, maar deze wens wordt vooralsnog niet gedeeld door laatstgenoemde.

Overige feiten

De eerste plaats werd bezet door Pizza Lied (Effe Wachte...) van André van Duin. Het was de tweede week waarin deze legendarische komiek de Top 40 aanvoerde met deze klassieker. Pizza Lied (Effe Wachte...) was de vierde Nederlandstalige 'Christmas number one' (nummer 1 in de laatste Top 40-editie van het jaar), na 't Is Weer Voorbij, Die Mooie Zomer van Gerard Cox (1973), De Bom van Doe Maar (1982) en Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn van Gordon (1991).

De top 2 stond in het teken van Italië. De nummer 1 ging over een pizza en de runner-up was de Italiaanse zangeres Laura Pausini. Op 19-jarige leeftijd brak ze door met La Solitudine, waarmee ze op 25 december 1993 naar nummer 2 steeg. Eén editie later, op 8 januari 1994, steeg ze naar nummer 1. Daar verbleef Pausini maar één week, maar de compositie bleef nog acht weken langer aan kop.

Paul de Leeuw had namelijk een Nederlandstalige versie opgenomen, getiteld Ik Wil Niet Dat Je Liegt. Hiermee steeg de Rotterdammer op 25 december 1993 naar de vierde plaats, waarmee het zijn vierde top 5-hit was. Op 15 januari 1994 steeg De Leeuw naar nummer 1 en deze plek verliet hij pas acht weken later. Ik Wil Niet Dat Je Liegt vormde een dubbele A-kant met Waarheen Waarvoor, een cover van een nummer 7-hi van Mieke Telkamp en De Hi-Five uit 1971 die De Leeuw opnam als zijn typetje Annie de Rooy.

De top 10 kende één nieuwe plaat en dat was Stay (Faraway, So Close!) van U2. Het was de eerste en enige Top 40-hit van het album Zooropa, waarin de Ierse band de lijn van het voorgaande album Achtung Baby doortrok en verder ging experimenteren met alternatieve en elektronische muziek. Stay (Faraway, So Close!) was de veertiende top 10-hit van U2 en piekte op nummer 10.

De top 10 van 25 december 1993

1. PIZZA LIED (EFFE WACHTE...) - André van Duin

2. LA SOLITUDINE - Laura Pausini

3. I'D DO ANYTHING FOR LOVE (BUT I WON'T DO THAT) - Meat Loaf

4. IK WIL NIET DAT JE LIEGT / WAARHEEN WAARVOOR - Paul de Leeuw / Annie de Rooy

Ik Wil Niet Dat Je Liegt

Waarheen Waarvoor

5. PLEASE FORGIVE ME - Bryan Adams

6. GAIA - Valensia

7. IS IT LOVE - Twenty 4 Seven featuring Stay-C and Nance

8. MAXIMUM OVERDRIVE - 2 Unlimited

9. CRYIN' - Aerosmith

10. STAY (FARAWAY, SO CLOSE!) - U2