Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 25 oktober 1997 scoorde het producerstrio Sash! de derde top 10-hit in een jaar tijd met Stay.

Een Duitse act die in één jaar met een Franstalige, een Spaanstalige en een Engelstalige track de top 10 in Nederland wist te bereiken. Het was het verhaal van Sash! in 1997. De dance-act debuteerde in het voorjaar met Encore Une Fois, dat tot een negende plek kwam. Opvolger Ecuador piekte in de zomer één positie hoger. Het succesjaar 1997 werd in de herfst gecompleteerd met de derde top 10-notering van het jaar. Die eer was weggelegd voor Stay, een plaat waarin de vocalen voor de rekening werden genomen van zangeres La Trec, wiens volledige naam Frankie McCoy luidde.
 
Waar Sash! in 1997 tot driemaal toe tot het bovenste kwart van de Top 40 wist toe te treden, lukte dat in de jaren daarna niet één keer. In 1998 presteerden La Primavera en Mysterious Times weliswaar verdienstelijk met respectievelijk een dertiende en een zeventiende positie, maar daarna ging het alleen maar bergafwaarts met de act. In 1999 was Ma Baker van Boney M. (nummer 1 in 1977) nog in de Top 40 te bewonderen in de vorm van een remix van Sash!, maar daarna was het drietal uit Duitsland niet meer in de Lijst der Lijsten te vinden.
 
Zelden zullen er acts zijn geweest die in één jaar drie top 10-hits scoorden in drie verschillende talen. Dat geen van de drie talen de officiële taal is in Nederland én het land van herkomst van de act in kwestie, is helemaal bizar te noemen. Toch was Sash! niet de eerste act die dat flikte. In 1972 kende de Top 40 namelijk al een polyglot (iemand die meerdere talen vloeiend spreekt) in de naam van Vicky Leandros. Met Après Toi (Frans, nummer 1), Ich Hab' Die Liebe Geseh'n (Duits, nummer 1) en Auntie (Engels, nummer 4) had de Griekse zangeres stuk voor stuk een top 10-notering in Nederland te pakken.
 
De top 10 van 25 oktober 1997
 
1. SOMETHING ABOUT THE WAY YOU LOOK TONIGHT/CANDLE IN THE WIND 1997 - Elton John
Elton John had in zijn carrière een abonnement op een langdurig verblijf op de eerste plaats. De ballad Nikita voerde de lijst rond de jaarwisseling 1985/1986 zeven weken aan. In 1992 deed hij er in samenwerking met George Michael nog een schepje bovenop, want hun liveversie van Don't Let The Sun Go Down On Me stond toen acht weken aan kop. Op 25 oktober 1997 stond de dubbele A-kant Something About The Way You Look Tonight/Candle In The Wind 1997 voor de vijfde (en laatste) week op de eerste plaats. In 2003 maakte Sir Elton zijn collectie nummer 1-hits vol met Sorry Seems To Be The Hardest Word. De versie met boyband Blue verbleef toen vijf weken op plek één.
 
 
2. ALANE -  Wes
Alane was een liedje over de schoonheid van de liefde. De boodschap van het lied is dat mensen elkaar simpelweg nodig hebben en daarom geen obstakels voor zichzelf moeten creëren om de contacten met de buitenwereld te vermoeilijken. De boodschap is mooi, maar die zal met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid geen rol hebben gespeeld in de populariteit van Alane. De track werd immers gezongen in de Kameroense stamtaal Douala en is voor het overgrote deel van het publiek onverstaanbaar. Toch zou Wes acht weken lang de eerste plaats bezethouden met Alane. Alane was de enige top 40-hit van Wes.
 
 
3. SPICE UP YOUR LIFE - Spice Girls
Ginger, Baby, Scary, Posh en Sporty Spice waren in 1996 en 1997 bezig aan een indrukwekkende reeks. De eerste vier hits Wannabe (1), Say You'll Be There (6), 2 Become 1 (3) en Mama/Who Do You Think You Are (2) bereikten stuk voor stuk de top 10. Van dit kwartet dwongen er dus drie een plekje op het erepodium af en op 25 oktober 1997 kwam daar in één klap eentje bij. Spice Up Your Life kwam nieuw binnen op nummer 3 en gaf daarmee een duidelijk signaal af naar Elton John en Wes. Laatstgenoemde stond een tweede nummer 1-notering voor de meidengroep echter in de weg.
 
 
4. BARBIE GIRL - Aqua
 
 
5. AS LONG AS YOU LOVE ME - Backstreet Boys
De Backstreet Boys scoorden in de herfst van 1997 hun zevende Top 40-hit met As Long As You Love Me. De voorgaande zes tracks wisten allemaal een plek bij de bovenste vijf te bemachtigen en As Long As You Love Me verlengde deze reeks met één plaat. Uiteindelijk wisten ze het record 'meeste top 5-hits op rij vanaf de eerste Top 40-hit' op hun naam te schrijven met een totaal van elf hits. Nadat de reeks werd doorbroken met The One (nummer 17 in 2000), kwam er nog maar één top 5-hit bij: Shape Of My Heart werd later in 2000 een nummer 2-hit.
 
 
6. 'K HEB JE LIEF EN WACHT OP JOU! - Paul de Leeuw
Met 'K Heb Je Lief En Wacht Op Jou! scoorde de Rotterdamse presentator/zanger Paul de Leeuw zijn zevende top 10-hit. En net als Gebabbel/Vlieg Met Me Mee, Ik Heb Een Euromast, Blijf Bij Mij, Ik Wil Niet Dat Je Liegt/Waarheen Waarvoor, Voorbij/Ik Ben Zo Blij Dat Ik Een Vrouw Ben en Zonder Jou stoomde ook 'K Heb Je Lief En Wacht Op Jou door naar de bovenste helft van de top 10. Met de ballade kon De Leeuw een derde plaats als hoogste notering noteren. Hierna bleek een plekje bij de top 10 helaas te veel gevraagd voor Paul.
 
 
7. GOT 'TIL IT'S GONE - Janet Jackson featuring Q-Tip and Joni Mitchell
 
 
8. ANOTHER DAY - Buckshot Lefonque
 
 
9. IN NIJE DEI (LIVE) - De Kast
 
 
10. STAY - Sash! featuring La Trec