Top 40 Classic - opvolger voor ABBA

- Top 40 Classic

 Fun Fun Danny De Munk Herman Van Veen Pointer Sisters Alphaville Herrey's Bob Marley & The Wailers Roberto Jacketti and The Scooters Queen Duran Duran
Top 40 Classic - opvolger voor ABBA

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 16 juni 1984 bereikten de Herrey's hun hoogste positie in de Top 40, nadat ze namens Zweden het Eurovisiesongfestival wonnen.

Zweden en het Eurovisiesongfestival. De eerste naam die dan voor het oog springt, is uiteraard ABBA. Deze viermanspopgroep was al redelijk bekend in Europa toen de act in 1974 de eindzege behaalde met Waterloo. Daarnaast was de grootste Eurovisiesongfestivalhit aller tijden een Zweedse winnende inzending. Euphoria van Loreen won in 2012 de muzikale wedstrijd en behaalde vervolgens liefst 803 punten. Vier andere Zweden slaagden er in de geschiedenis ook in om het Eurovisiesongfestival te winnen.

De meest recente Zweedse winnaar is Måns Zelmerlow, die in 2015 de eerste plaats behaalde met Heroes. Deze single bleef vervolgens steken op de 32ste plaats in de Top 40. Charlotte deed het in 1999 iets beter met Take Me To Your Heaven, maar voor haar was plaats 21 het hoogst haalbare. De minst succesvolle winnende inzending uit het Scandinavische land is Captured By A Lovestorm van Carola (Engelstalige vertaling van de daadwerkelijke inzending Fångrad Av En Stormvind), dat in 1991 niet verder kwam dan de Tipparade.

Dan blijft Diggi Loo/Diggi Ley van de Herrey's nog over. De Herrey's waren de drie broers Per, Richard en Louis Herrey. Het jaar van de doorbraak in hun thuisland was 1984. Met de single Kali Som Is werd de achttiende plaats gerealiseerd. De opvolger daarvan was Diggi Loo/Diggi Ley, waarmee ze de Melodifestivalen wonnen. De prijs was de vertegenwoordiging van Zweden op het Eurovisiesongfestival. Dat deed het trio met verve, want na Waterloo van ABBA uit 1974 was Diggi Loo/Diggi Ley de tweede Zweedse inzending die het Europese liedjesfestijn won.

En net als Waterloo van ABBA werd ook Diggi Loo/Diggi Ley van de Herrey’s een groot succes in de Top 40. De gebroeders Herrey hebben de tweede plaats van ABBA echter niet weten te evenaren, maar een vijfde plek is ook een zeer goede prestatie. Een prestatie die ze na Diggi Loo/Diggi Ley niet meer verrichtten. Ook dat is een belangrijk verschil met ABBA, dat in de jaren daarna hit na hit na hit scoorde.

De top 10 van 16 juni 1984

 

1. THE REFLEX - Duran Duran

De band uit Birmingham was een van de meest succesvolle in het newwavetijdperk uit de jaren 80. Duran Duran stond in 1983 al op de eerste plaats in Groot-Brittannië met Is There Something I Should Know?, maar de eerste grote hit in Nederland kwam pas een jaar later. De hit had de titel The Reflex, de derde single van het album Seven And The Ragged Tiger. Waar de voorgangers Union Of The Snake en New Moon On Monday op respectievelijk #13 en #26 bleven steken, stond The Reflex medio 1984 zes weken aan kop. Daarna werden The Wild Boys (#2 in 1984) en A View To A Kill (#3 in 1985) monsterhits.

 

 

2. I WANT TO BREAK FREE - Queen

 

 

3. I SAVE THE DAY - Roberto Jacketti & The Scooters

 

 

4. ONE LOVE - PEOPLE GET READY - Bob Marley & The Wailers

Van het album Exodus uit 1977 wist de Jamaicaanse legende Bob Marley met zijn band The Wailers op dat moment geen hits te scoren, maar de vijf tracks uit side two van dat album werden later stuk voor stuk bekend. Jamming is een klassieker geworden die in 2000 nog naar de 31ste plaats werd geremixt, Waiting In Vain werd in 1984 een kleine hit nadat het opnieuw werd uitgebracht, Turn Your Lights Down Low behaalde in 1999 de top 10 als duet tussen Bob Marley en Lauryn Hill en Three Little Birds wordt regelmatig gedraaid in de Amsterdam ArenA na de opkomst van de spelers van Ajax voor de tweede helft. One Love - People Get Ready blijft dan over en dat werd de grootste hit. In 1984 behaalde het de tweede plaats.

 

 

5. DIGGI LOO/DIGGI LEY - Herrey's

 

 

6. BIG IN JAPAN - Alphaville

 

 

7. AUTOMATIC - Pointer Sisters

Het scoren van grote hits ging niet automatisch voor de Pointer Sisters. Automatic was de negende Top 40-hit voor de Amerikaanse gezusters Pointer en pas de vierde top 10-hit. Automatic was de eerste single van het album Break Out en promootte het met verve, want de single bereikte de zesde plaats. Hiermee evenaarde de track de hoogste positie van de op één na grootste hit Happiness uit 1979. Opvolger Jump (For My Love) kwam tot de tiende plaats en is de laatste top 10-hit van de Pointer Sisters.

 

 

8. HILVERSUM III - Herman van Veen

Een lied dat teruggaat naar de tijd waarin Hilversum III nog niet bestond; weinig Top 40-hits uit het verleden zullen qua tekst gedateerder zijn dan Hilversum III van Herman van Veen. In 1984 sloeg het nostalgische lied aan bij het grote publiek, met een vijfde plaats in de Top 40 tot gevolg. Daarmee was het de grootste hit voor Herman van Veen sinds zijn debuutsingle Suzanne uit 1969. De Utrechtse artiest kreeg in 1976 de Louis Davidsring overhandigd van Wim Kan, vanwege zijn bijdrage aan de vernieuwing van de Nederlandse kleinkunst. In 2015 droeg Van Veen de ring over aan Claudia de Breij.

 

 

9. IK VOEL ME ZO VERDOMD ALLEEN... - TITELSONG VAN DE FILM CISKE DE RAT - Danny de Munk

 

 

10. COLOUR MY LOVE - Fun Fun

De italodiscoact Fun Fun viel eind 1983 uit het niets te bewonderen in de Top 40. De debuutsingle Happy Station zette de Italiaanse groep direct op de kaart en werd een grote hit in heel Europa. Nederland vormde daar geen uitzondering op, want in de Top 40 werd een vierde plaats gerealiseerd. Voor een opvolger moest het Nederlandse publiek een half jaar wachten, maar men was in het voorjaar van 1984 blij dat Fun Fun weer terug was met Colour My Love. De tweede Top 40-hit van Fun Fun werd de tweede top 10-hit van de formatie.