Top 40 Classic: monsterhit voor 2 Unlimited

- Top 40 Classic

 2 Unlimited
Top 40 Classic: monsterhit voor 2 Unlimited

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 6 maart 1993 steeg 2 Unlimited naar de eerste plaats met hun grootste hit No Limit.

De eerste dertien hits van 2 Unlimited bereikten allemaal de top 10, waarmee de legendarische eurodanceformatie nog altijd een Top 40-record in handen heeft. Drie daarvan werden zelfs nummer 1-hits. Met de eerste single Get Ready For This brak 2 Unlimited wereldwijd door en die plaat is nog regelmatig te horen tijdens sportevenementen en films. In 1994 bereikte het album Real Things de eerste plaats in Nederland, maar ook in het Verenigd Koninkrijk.

Dat zijn uitmuntende prestaties voor een Nederlandse act, maar toch verbleken ze allemaal ten opzichte van de vijfde hit van 2 Unlimited. Deze hit wist namelijk de hele wereld te veroveren. Het was een dancetrack in optima forma, maar liefhebbers van de meest uiteenlopende genres hielden hiervan. In half Europa werd het een nummer 1-hit, waaronder in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland steeg het op 10 maart 1993 naar de koppositie. We hebben het natuurlijk over No Limit.

Het woord ‘no’ komt 74 keer terug in deze plaat en daarom parodieerde de Britse satirische televisieserie Spitting Image de hit tot No Lyrics. Desalniettemin werd het een gigantisch succes, met onder meer de eerste (en enige) nummer 1-notering van 2 Unlimited in het Verenigd Koninkrijk. In de Top 40 stond No Limit vijf weken lang op de eerste plaats. Dat Open Sesame van Leila K. in vier van deze weken de runner-up was, toont aan hoe populair eurodance was in die tijd.

No Limit was de eerste single van het album No Limits!. Met dit album leverde 2 Unlimited een unieke prestatie door de albumlijsten in Nederland en het Verenigd Koninkrijk te domineren. Dat was vrij bijzonder voor een eurodanceact, die het toen doorgaans moest hebben van de verkoop van singles. Het succes van het album bleek ook uit de prestaties van de andere vier singles van No Limits! in de Top 40. Tribal Dance (#2), Faces (#2), Maximum Overdrive (#5) en Let The Beat Control Your Body (#5) bereikten allemaal de top 5. Drie daarvan piekten zelfs op nummer 2!

In 1995 stond de compositie van No Limit andermaal op nummer 1 in de Top 40. Een cover van Irene Moors en De Smurfen stond toen zelfs zes weken aan kop. Met deze aaneenrijging van successen kan No Limit gerust beschouwd worden als de ‘signature song ‘ van 2 Unlimited, ondanks de successen die de formatie buiten No Limit heeft gehad. De plaat bleek ook een lange adem te hebben, want anno 2018 is No Limit nog steeds algemeen bekend. In de Top 2000 van 2017 stond de klassieker op nummer 978. Kortom: er stond geen limiet op No Limit.

Overige feiten

Roots Syndicate zakte met Mockin' Bird Hill van de eerste plaats af. Het was de eerste keer sinds 25 juni 1983 (!!) dat een Nederlandse act een andere Nederlandse act van de troon stootte. Toen droegen The Shorts met Comment Ça Va het stokje over aan Stars on 45 met Proudly Presents The Star Sisters.

Paul de Leeuw had op 6 maart 1993 opnieuw een top 5-hit. Ik Heb Een Euromast was zijn tweede hit op rij die de bovenste vijf haalde, na Gebabbel/Vlieg Met Me Mee een kwartaal eerder.

Toen I Will Always Love You voor de laatste week in de top 10 te vinden was, stormde Whitney Houston alweer de top 10 binnen met opvolger I'm Every Woman. Net als I Will Always Love You was deze Chaka Khan-cover ook afkomstig van de sountrack van The Bodyguard. Het was de achtste top 10-hit van Whitney en het kwam uiteindelijk tot nummer 3.

Neerlands beroemdste saxofoniste Candy Dulfer behield haar 100%-score wat top 10-hits betreft. Na de nummer 1-hit Lily Was Here (1989) en de nummer 4-hit Saxuality (1990) scoorde ze op 6 maart 1993 haar derde top 10-hit uit drie Top 40-hits met Sax-A-Go-Go. Nummer 10 was tevens het hoogst haalbare.

De top 10 van 6 maart 1993

1. NO LIMIT - 2 Unlimited

2. MOCKIN' BIRD HILL - Roots Syndicate

3. OPEN SESAME - Leila K.

4. IK HEB EEN EUROMAST - Paul de Leeuw

5. LIVE: LIKE THE WAY I DO - Melissa Etheridge

6. MORE AND MORE - Captain Hollywood Project

7. I'M EVERY WOMAN - Whitney Houston

8. I WILL ALWAYS LOVE YOU - Whitney Houston

9. OUT OF SPACE - The Prodigy

10. SAX-A-GO-GO - Candy Dulfer