Top 40 Classic - Marilyn Martin, uit het niets

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 30 augustus 1986 steeg de Amerikaanse zangeres Marilyn Martin naar de achtste plaats met een plaat die in de rest van de wereld flopte.

Aantal top 10-hits: 6
Aantal top 5-hits: 5
Aantal nummer 1-hits: 3

Dit overzicht is een treffend bewijs voor het uitermate succesvolle jaar dat 1985 was voor Phil Collins in de Billboard Hot 100. Van het album No Jacket Required behaalden de eerste singles Sussudio en One More Night de eerste plaats en in november 1985 maakte een single uit de soundtrack van White Nights de trilogie vol. Separate Lives stond één week op de felbegeerde koppositie. Dit was een duet met Marilyn Martin, een zangeres uit Tennessee die hiermee op 31-jarige leeftijd haar eerste grote hit te pakken had.

Een jaar later bracht Marilyn Martin haar debuutalbum uit, dat naar haarzelf is vernoemd. De eerste single Night Moves kwam niet verder dan de 28ste plaats in de Billboard Hot 100 en hierna moest er een stijgende lijn in haar hitprestaties komen om haar solocarrière tot een succes te kunnen maken. Dat lukte in de verste verte niet, want Martin viel niet meer te bewonderen in de officiële hitlijst van haar thuisland. Een Europese doorbraak leek ze ook op haar buik te kunnen schrijven, maar uit het niets bereikte de zangeres de Top 40 met Move Closer, de derde single van haar debuutalbum.

Move Closer is een cover van de gelijknamige single van Phyllis Nelson uit 1985. Deze zangeres uit Tennessee wist hier in haar thuisland geen hitsucces mee te boeken, maar in het Verenigd Koninkrijk bereikte ze de eerste plaats. Daarmee is er een bijzondere overeenkomst tussen Phyllis Nelson en Marilyn Martin. Beide Amerikaanse zangeressen brachten Move Closer uit, wat beide keren tot een flop leidde. Beiden hadden er echter wel succes mee in een Europees land. Nelson behaalde dus de eerste plaats in de UK Singles Chart, waar Marilyn Martin de top 10 bereikte met haar coverversie.

Op 30 augustus 1986 steeg Move Closer naar de achtste plaats, wat de hoogste positie bleek voor de ballad. De plaat stond in totaal negen weken in de Top 40. Het was de enige hitnotering van Marilyn Martin. Haar vervolgalbum This Is Serious was een regelrechte flop en datzelfde geldt voor het gehele vervolgmateriaal. In de jaren 90 ging ze werken als achtergrondzangeres en nam ze een countryalbum op.
 
Overige feiten
* De top 4 bleef gelijk ten opzichte van de week ervoor. De Britse band UB 40 voerde voor de tweede week op rij de Top 40 aan met Sing Our Own Song.
* Tien weken nadat Michael McDonald nog de tweede plaats bezette met On My Own, steeg de Amerikaanse zanger de top 5 in met Sweet Freedom. Ook deze plaat bereikte de tweede plek
* Chris De Burgh had met zijn debuutsingle The Lady In Red de top 10 bereikt. Nummer 6 bleek uiteindelijk de hoogste positie. Het was de enige Top 40-hit voor de Ierse zanger.
 
De top 10 van 30 augustus 1986
 
1. SING OUR OWN SONG - UB40
 
 
2. TI SENTO - Matia Bazar
 
 
3. HOLIDAY RAP - M.C. Miker "G" & Deejay Sven
 
 
4. WHO'S JOHNNY - "SHORT CIRCUIT" THEME - El Debarge
 
 
5. SWEET FREEDOM - THEME FROM "RUNNING SCARED" - Michael McDonald
 
 
6. NASTY - Janet Jackson
 
 
7. LET'S GO ALL THE WAY - Sly Fox
 
 
8. MOVE CLOSER - Marilyn Martin
 
 
9. PAPA DON'T PREACH - Madonna
 
 
10. THE LADY IN RED - Chris De Burgh