Top 40 Classic - doorbraak van Sonique

- Top 40 Classic

 Britney Spears Melanie C Lisa "Left Eye" Lopes Bon Jovi Bomfunk MC's Sonique Toni Braxton Santana The Product G&B DJ Jean Mary Mary Zombie Nation

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 20 mei 2000 bestormde Sonique de hitlijsten met haar debuutsingle It Feels So Good.

En daar was opeens Sonique uit Crouch End! Zij was een blauwe maandag de leadzangeres van S-Express, dat in 1988 een grote hit scoorde met Theme From S-Express. Toen maakte Sonique echter nog geen deel uit van de houseact. Zij was wel de leadzangeres op het album Intercourse uit 1991, maar dat flopte hopeloos. Ze leek daardoor een carrière in de anonimiteit te krijgen, maar de millenniumwisseling bleek ook een gigantische wisseling in de carrière van Sonia Maria Clarke, zoals Sonique in het echt heet.

Begin 2000 bracht Sonique namelijk haar debuutalbum als soloartiest uit. Het album had de naam Hear My Cry. Of het huilen was wat zij in het album deed, laten we even in het midden. Het was in ieder geval zeker dat heel Europa Sonique hoorde. Dat resulteerde in het voorjaar van 2000 in een grote hit met de eerste single It Feels So Good. Op 20 mei 2000 steeg It Feels So Good als een raket van #21 naar #5. Een week later zou Sonique hiermee de eerste plaats halen in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland bleek nummer 5 het hoogst haalbare, maar deze prestatie moet haar ook een goed gevoel hebben gegeven.

In de nazomer van 2000 bracht Sonique de opvolger Sky uit, maar deze single benaderde bij lange na niet het succes van It Feels So Good en kwam niet verder dan plaats 34. Daarna scoorde Sonique geen hits meer. Waar het begin van de jaren 00 spectaculair was voor Sonique, bleek het einde van het decennium een persoonlijk dieptepunt voor haar, want in juni 2009 werd bij haar borstkanker vastgesteld. Dit gevecht overwon ze in 2010, waarna Sonique de muzikale draad weer oppakte. Dat heeft tot op heden echter geen commercieel succes opgeleverd.
 
De Top 40 van 20 mei 2000
 
1. OOPS!...I DID IT AGAIN - Britney Spears
Drie weken achtereenvolgens de Top 40 aanvoeren leek lange tijd een onmogelijke opgave voor Britney Spears. Begin 1999 stond haar debuutsingle ...Baby One More Time weliswaar vier weken op nummer 1, maar die vier weken waren opgesplitst in twee termijnen van twee weken. Opvolger Sometimes stond ook twee weken bovenaan en deze week stond Oops!...I Did It Again voor de tweede week aan kop. Een week later zorgde Bon Jovi met It's My Love voor het in stand houden van de vloek. In 2013 werd die vloek doorbroken, want samen met Will.i.am stond Spears toen zeven weken op #1 met Scream & Shout.
 
 
2. NEVER BE THE SAME AGAIN - Melanie C featuring Lisa 'Left Eye' Lopes
 
 
3. IT'S MY LIFE - Bon Jovi
Een week hiervoor scoorde de Amerikaanse rockband Bon Jovi zijn twintigste Top 40-hit met It's My Life. De plaat kwam nieuw binnen op nummer 5, waardoor het direct tot de grootste hits van de formatie behoorde. In de Top 40 Classic steeg It's My Life naar de derde plaats en daarmee was het de vierde top 3-hit van Bon Jovi. Waar Livin' On A Prayer (1987) en Always (1994) tot nummer 2 kwamen en This Ain't A Love Song in 1995 als derde eindigde, bereikte It's My Life de felbegeerde koppositie. Het is de enige nummer 1-hit voor Bon Jovi.
 
 
4. FREESTYLER - Bomfunk MC's
 
 
5. IT FEELS SO GOOD - Sonique
 
 
6. HE WASN'T MAN ENOUGH - Toni Braxton
 
 
7. MARIA MARIA - Santana featuring The Product G&B
 
 
8. LOVE COME HOME - DJ Jean
 
 
9. SHACKLES (PRAISE YOU) - Mary Mary
De zussen Erica en Trecina Atkins-Campbell kwamen in april 2000 als grote onbekenden binnen in de Top 40 met Shackles (Praise You), dat een mix is tussen gospel en R&B. Met deze track wist het duo hoge ogen te gooien, want in de Top 40 Classic steeg de single de top 10 in. Uiteindelijk werd zelfs de vierde plaats bereikt. Vandaag de dag wordt Shackles (Praise You) zo nu en dan nog gedraaid door de grote radiostations in Nederland. Veel ander materiaal van Mary Mary valt er simpelweg niet te draaien, want Shackles (Praise You) was hun enige hit.
 
 
10. KERNKRAFT 400 - Zombie Nation
Wanneer PSV-supporters het refrein horen van Kernkraft 400 van Zombie Nation, beleven ze doorgaans een moment van extase. Deze elektronische plaat wordt namelijk wel eens gedraaid als hun cluppie weer eens een doelpunt maakt. In 2000 bereikte Zombie Nation met Kernkraft 400 de top 10 in Nederland. De Duitse act bleef toen steken op de achtste plek. Zombie Nation bleek echter een eendagsvlieg, want buiten Kernkraft 400 behaalde de formatie niet eens de Tipparade meer.