Top 40 Classic: Wishing Well op nummer 1

- Top 40 Classic

 Terence Trent D'Arby
Terence Trent D'Arby

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 26 september 1987 steeg Wishing Well van Terence Trent D'Arby naar de eerste plaats.

In het voorjaar van 1987 maakte Terence Trent D'Arby zijn debuut in de Top 40 met If You Let Me Stay. Met deze plaat bereikte de Amerikaanse R&B-zanger de twaalfde plaats in Nederland. De tweede single van het album Introducing The Hardline According To Terence Trent D'Arby werd Wishing Well. Dat D'Arby hiermee een nummer 1-hit scoorde in de Top 40, mag gerust een wereldprestatie genoemd worden.

Wishing Well werd namelijk uitgebracht in de periode waarin Michael Jackson zijn comeback vierde met het album Bad. Bad was de langverwachte opvolger van Thriller, dat in 1983 uitgroeide tot het bestverkochte album aller tijden. Wishing Well kwam een week later in de Top 40 binnen dan Michael Jacksons I Just Can't Stop Loving You. Op 26 september 1987 bereikte de gelijknamige tweede single van Bad de top 5, terwijl I Just Can't Stop Loving You toen net van de eerste plaats wegzakte.

De nummer 1 op dat moment? Wishing Well, van Terence Trent D'Arby! Hij maakte een einde aan de hegemonie van I Just Can't Stop Loving You, die vier weken duurde. D'Arby heeft het zelf één weekje volgehouden aan kop, waarna Michael Jackson weer het stokje overnam met Bad. In de Verenigde Staten werd Wishing Well niet tijdens het toppunt van de hype rondom Bad uitgebracht, maar ruim een halfjaar later. Dat pakte voortreffelijk uit, want op 7 mei 1988 stond Wishing Well op nummer 1 in de Billboard Hot 100.

De opvolgers Dance Little Sister (#3 eind 1987) en Sign Your Name (#2 in 1988) werden eveneens grote successen in de Top 40. De vijfde single Rain kwam niet verder dan nummer 23. Waar Terence Trent D'Arby vijf Top 40-hits scoorde van het album Introducing The Hardline According To Terence Trent D'Arby, bereikte hij daarna slechts één keer de Lijst der Lijsten. De single Holding Up To You bleef in 1995 steken op nummer 35.  Sinds 2001 treedt Terence Trent Howard (zijn echte naam, D'Arby is een verbastering van de achternaam van zijn stiefvader: Darby) op onder de nieuwe pseudoniem Sananda Maitreya.

De top 10 van 26 september 1987

1. WISHING WELL - Terence Trent D'Arby

2. WHAT HAVE I DONE TO DESERVE THIS? - Pet Shop Boys with Dusty Springfield

De balans van de Pet Shop Boys na vijf Top 40-hits: vier top 3-hits, waarvan drie de tweede plaats haalden. Wat hebben ze gedaan om dit te verdienen? Waarschijnlijk heel hard werken en synthpopmuziek maken die perfect bij die tijd paste. What Have I Done To Deserve This? was de tweede single van het album Actually. Dusty Springfield leverde een gastbijdrage aan de hit en zodoende scoorde ze haar derde Top 40-hit, de eerste sinds de top 10-hit Son-Of-A Preacher Man uit 1968.

3. I JUST CAN'T STOP LOVING YOU - Michael Jackson

Na vier weken moest Michael Jackson afstand nemen van de eerste plaats met I Just Can't Stop Loving You. In 1983 voerde hij met Beat It ook al vier weken de Top 40 aan. Hij wist zijn persoonlijke record wel te evenaren, maar niet te verbreken. Ook voegde hij zich net niet in de illustere groep die uit The Beatles, Mud, Adele en Justin Bieber bestaat: acts die zichzelf van de troon stootten. Bad steeg een week na deze Top 40 Classic naar de eerste plaats, maar met die plaat versloeg Michael Jackson dus niet zichzelf.

4. LA BAMBA - Los Lobos

De Top 40 Classic van deze week is de eerste Top 40 van de herfst van 1987. Dat niet geheel te merken in de Top 40 (zie nummer 6), maar de zomerhit La Bamba van Los Lobos begon te zakken. Daarmee was de tweede plaats definitief de hoogste notering voor La Bamba, waarmee Los Lobos de Top 40 een hele goede dienst heeft bewezen. De Amerikaanse groep bracht een klassieker van Ritchie Valens alsnog in de hitlijst. Valens kreeg daar zelf niet de kans voor, aangezien hij in 1959 op 17-jarige leeftijd overleed en de Top 40 pas in 1965 werd geboren.

5. BAD - Michael Jackson

Door een monstersprong van #24 naar #5 bezette Michael Jackson met twee verschillende hits de top 5. Bad was zijn tiende top 5-hit en het werd uiteindelijk zijn vijfde nummer 1-hit. Het lied was aanvankelijk bedoeld als duet tussen Michael Jackson en Prince, maar laatstgenoemde weigerde de eerste regel 'Your butt is mine' te zingen. De videoclip werd geregisseerd door Martin Scorsese en was een meesterwerk die we ruim drie jaar lang hadden moeten missen van Michael Jackson.

6. BOYS - Sabrina

De 19-jarige Italiaanse zangeres Sabrina Salerno brak in 1987 door met Boys, een zeer catchy zomerhit met een kenmerkende videoclip. In de clip is Sabrina te zien in een zwembad, waar het topje van haar bikini gedurende de video meerdere malen afzakt. Waar La Bamba na de start van de herfst zijn weg richting de uitgang startte, steeg Boys juist naar de zesde plaats. Uiteindelijk werd de vijfde plaats de hoogste positie voor de track.

7. NEVER GONNA GIVE YOU UP - Rick Astley

Opvallend genoeg was Terence Trent D'Arby niet de enige beginnende artiest die middenin het Bad-geweld een nummer 1-hit scoorde. Rick Astley bereikte zelfs de eerste plaats met zijn debuutsingle Never Gonna Give You Up. De 21-jarige artiest uit de Engelse graafschap Lancashire stootte de single Bad van Michael Jackson al na één week van de troon en behield de koppositie vijf weken lang. Uiteindelijk groeide Never Gonna Give You Up misschien wel uit tot de populairste meezinger aller tijden!

8. BUILDING A BRIDGE TO YOUR HEART - Wax

Andrew Gold boekte in 1977 een bescheiden succesje met Lonely Boy, waarna in 1978 een top 20-notering volgde met Never Let Her Slip Away. Graham Gouldman boekte enorme successen als gitarist van 10cc. In de jaren 80 bundelden Gold en Gouldman de krachten en vormden ze het duo Wax. In 1986 scoorden ze met dit project een bescheiden hit met Right Between The Eyes, dat wel een klassiekertje is geworden. In 1987 had Wax alsnog een top 10-hit te pakken met Building A Bridge To Your Heart. Nummer 8 was de hoogste positie voor de plaat. Op 3 juni 2011 overleed Andrew Gold op 59-jarige leeftijd aan hartfalen.

9. JIVE TALKIN' - Boogie Box High

In 1975 kwamen de Bee Gees niet verder dan nummer 23 met Jive Talkin'. Twaalf jaar later werd die plaat onder handen genomen door Boogie Box High, een project van Andros Georgiou. Voor de cover van Jive Talkin' strikte hij zijn wereldberoemde achterneef George Michael, die de leadzang verzorgde zonder daar credits voor te krijgen. Dat was maar goed ook, want in november 1987 scoorde Michael met zijn vijfde Top 40-hit Faith zijn vijfde nummer 1-hit. Die perfecte score was in het water gevallen wanneer Jive Talkin' ook op zijn naam was gekomen, want die single bleef steken op nummer 6.

10. WHERE THE STREETS HAVE NO NAME - U2

Het bestverkochte album van 1987 was The Joshua Tree van U2. De drie singles groeiden stuk voor stuk uit tot klassiekers die jaarlijks te vinden zijn in de allertijdenlijsten. Ook in het jaar zelf werden ze op waarde geschat, want ze haalden allemaal de top 10. With Or Without You kwam tot nummer 2, I Still Haven't Found What I'm Looking For bereikte de zesde plaats en Where The Streets Have No Name steeg in de Top 40 Classic naar nummer 10. Dat bleek ook de hoogste positie te zijn. Het was de zesde top 10-hit op rij voor de legendarische Ierse band.

0 Reacties

Log in om te reageren.

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!