Top 4: Terug op 1

- Top 4

Top 4: Terug op 1

Na één weekje ruimte te hebben gemaakt voor New Rules van Dua Lipa keert Mi Gente van J. Balvin & Willy William terug naar de eerste plaats. Het gebeurde elf keer eerder dat een ex-nummer 1-hit na enkele weken de toppositie heroverde. Nooit eerder deed een nummer dat zo snel als Mi Gente. In deze top 4 werpen we een blik op de nummers die er juist het langst over deden om terug te keren op nummer 1.

In dit overzicht tellen we A Whiter Shade Of Pale van Procol Harum en Paint It Black van The Rolling Stones eventjes niet mee. Deze twee nummers stonden in de jaren 60 op nummer 1 en bereikten in respectievelijk 1972 en 1990 opnieuw de eerste plaats van de Top 40. In deze gevallen ging het echter om een heruitgave van de single en hadden de noteringen de hitlijst tussentijds verlaten. Dat is bij onderstaande nummer 1-hits niet het geval. 

 

De vorige keer dat een ex-nummer 1-hit terugsteeg naar de eerste plaats was in de lente van 2015. Toen bereikte Lean On van Major Lazer x DJ Snake feat. Mø opnieuw de eerste plaats, nadat hun zegetocht op die positie zeven weken lang was onderbroken door Parijs van Kenny B. Zeven weken onderbreking is echter geen record. In 2000 werd de nummer 1-hit Que Si, Que No van Jody Bernal maar liefst acht weken onderbroken. In die acht weken bereikten drie verschillende nummers de eerste plaats: I Would Stay van Krezip, I Turn To You van Melanie C en Could I Have This Kiss Forever van Whitney Houston & Enrique Iglesias. 

 

Ook de grootste Top 40-hit aller tijden moest in 2013 tijdelijk plaatsmaken voor andere nummer 1-hits. In de zes weken dat Happy van Pharrell op zijn terugkeer moest wachten, stonden Tsunami van Dvbbs & Borgeous en Hey Brother van Avicii op de eerste plaats. Die nummer 1-notering van Tsunami was bovendien bijzonder, omdat dat nummer zelf ook al eerder op nummer 1 had gestaan. Happy en Tsunami onderbraken dus elkaars nummer 1-notering: iets wat Somebody That I Used To Know van Gotye en Ik Neem Je Mee van Gers Pardoel twee jaar eerder ook al eens gedaan hadden. 

 

We sluiten af met Het Is Een Nacht... (Levensecht) van Guus Meeuwis & Vagant, dat in de herfst van 1995 vijf weken lang plaats moest maken voor Het Busje Komt Zo van Höllenboer. Dit was de eerste keer in de Top 40-geschiedenis dat een nummer binnen dezelfde chartrun terugsteeg naar de eerste plaats. Net als alle andere onderbroken nummer 1-noteringen stond ook dit nummer in de tussenliggende periode op de tweede plaats. Nog nooit is er een nummer 1 naar de derde plaats of lager gedaald om vervolgens zijn nummer 1-positie te heroveren.

 

1 QUE SI, QUE NO- jody bernal, na 8 weken

 

2 LEAN ON- major lazer x dj snake feat. mø, na 7 weken

 

3 HAPPY- pharrell williams, na 6 weken

 

4 HET IS EEN NACHT... (LEVENSECHT), na 5 weken