Top 4: Nederlanders in de Billboard Hot 100

- Top 4

 Willy AlbertiTaco Tee-Set Natalie La Rose
Top 4: Nederlanders in de Billboard Hot 100

De Billboard Hot 100 is al sinds 1958 de belangrijkste hitlijst van de Verenigde Staten. In die ruim 60 jaar hadden heel wat Nederlandse artiesten de droom om een hit te scoren in Amerika. Slechts een aantal lukte dat ook. Wij zetten er 4 voor je op een rij, waarvoor je wellicht je geheugen moet opfrissen.

Willy Alberti was in 1959 de eerste Nederlandse artiest die het flikte om een hit te scoren in de Verenigde Staten. Marina, dat je misschien beter kent in de versie van Rocco Granata, kwam tot de 42ste plek in de Amerikaanse hitlijst.

Natuurlijk weet je dat Venus van Shocking Blue ooit op nummer 1 heeft gestaan in de Verenigde Staten en dat de Golden Earring verschillende grote hits op hun naam hebben staan in de States. Binnenkort zetten we in een top 4 de succesvolste tracks van Nederlandse artiesten en bands in de Billboard Hot 100 op een rij. Voor nu kozen we voor vier willekeurige acts die met hun nummers ooit bij de 100 populairste tracks van de VS stonden.


1. SOMEBODY – Natalie La Rose ft. Jeremih (2015)
Het leek alsof Natalie La Rose ineens uit de lucht kwam vallen in 2015, maar de zangeres was al vanaf haar twintigste in de Verenigde Staten te vinden. Mede dankzij Flo Rida kwam ze bij Republic Records terecht en scoorde ze een top 10-hit in de Billboard Hot 100. Op Somebody hoorden we de geboren Amsterdamse met Jeremih, die daarvoor al hits scoorde met Down On Me en Don’t Tell ‘Em. Somebody zou tot de tiende plek komen.


2 THIS IS YOUR NIGHT - Amber (1996)

Achter Amber gaat de nu 48-jarige Marie-Claire Cremers schuil. In Nederland

had ze slechts één hit (This Is You Night) en kwam ze niet verder dan nummer 16. Dat is verder dan in de Billboard Hot 100, waarin ze tot 24 kwam. Maar in de VS had ze daarna nog 3 andere hits in de Hot 100 (Colour Of Love, One More Night en Sexual), terwijl het in Nederland ophield. Tegenwoordig runt ze haar eigen label.


3 PUTTIN’ ON THE RITZ – Taco
 (1983)
Geen top 10-hit scoren in Nederland, maar wel tot de top 10 van de Billboard Hot 100 doordringen. Taco Ockerse flikte het in 1983. Puttin On’ The Ritz werd in de VS al bekend door Fred Astaire, maar door de synthesizers en de mysterieuze Taco werd het een gigantische hit in Amerika’s oudste hitlijst. De track komt tot een vierde plek.


4 MA BELLE AMIE – Tee Set (1970)

In 1970 was het de beurt aan Tee Set om hun eerste notering in de Billboard Hot 100 te scoren. En het is ook meteen goed raak. De groep rondom zanger Peter Tetteroo, in Nederland goed gesteund door zeezender Veronica, komt tot de vierde plek.


Foto: BSR Agency