Top 4: Langst op nummer 1

- Top 4

 Daddy Yankee Calvin Harris Ed Sheeran Dua Lipa Luis Fonsi Gusttavo Lima
Calvin Harris & Dua Lipa

Het record is gebroken! Een jaar nadat Shape Of You en Despacito allebei verrasten door 15 weken op nummer 1 te staan, houdt One Kiss van Calvin Harris & Dua Lipa het maar liefst 16 weken vol. Ter ere van dit bijzondere record zetten we de vier langst genoteerde nummer 1-hits nog eens op een rij.

Ruim 23 jaar, tussen 1968 en 1991, was het record van langst op nummer 1 genoteerde hit in handen van de Limburgse nachtegaal Heintje. Met Ich Bau' Dir Ein Schloss was hij de eerste artiest die met één hit 10 weken lang de Top 40 wist aan te voeren. Vóór 1968 was het record van langst genoteerde nummer 1-hit in handen van achtereenvolgens I Feel Feel van The Beatles (5 weken), Let Kiss van Orkest Gudrun Jankis en Stig Rauno (8 weken) en Ticket To Ride van The Beatles (9 weken). Al deze drie prestaties werden neergezet in 1965.

In oktober 1991 was (Everything I Do) I Do It For You van Bryan Adams de eerste nummer 1-hit die het 11 weken uithield op die positie. Ten opzichte van Heintje was zijn record maar van korte duur, want drie jaar later werd Bryan Adams onttroond door Marco Borsato met zijn eerste Nederlandstalige hit Dromen Zijn Bedrog. Dit nummer voerde met 12 weken bijna achttien jaar het record van langstgenoteerde nummer 1-hit aan.

2012 was het jaar van de sertanejo. Deze Braziliaanse muziekstijl leverde twee knallers van nummer 1-hits op. Eerst leek het erop dat Ai Se Eu Te Pego van van Michel Teló Borsato's record in gevaar ging brengen, maar na 11 weken moest dat nummer de toppositie verlaten. Een paar maanden later sneuvelde het record alsnog dankzij Michels landgenoot Gusttavo Lima. Zijn Balada wist de lijst van mei tot augustus 13 weken aan te voeren.

In 2017 gebeurde iets wat niemand had zien aankomen. Als eerste werd het record afgepakt door Ed Sheeran, die met Shape Of You 15 weken op nummer 1 stond, totdat het van die plaats verstoten werd door de zomerhit Despacito van Luis Fonsi ft. Daddy Yankee. Dit nummer bleef eveneens lang op nummer 1 staan en precies een jaar geleden tikte  Despacito zijn 15e week op 1 aan. Vanaf dat moment hadden Shape Of You en Despacito samen het record in handen.

Maar dat is tot vandaag gerekend, want One Kiss van Calvin Harris & Dua Lipa, dat eind april naar de eerste plaats steeg, staat deze week voor de 16e week op nummer 1.  Na 3½ maand is dit nog steeds de populairste track van Nederland. Houdt de zegetocht hier op of zou One Kiss volgende week de eerste plaats nog steeds weten vol te houden? We zien in ieder geval dat In My Feelings van Drake staat te trappelen om de koppositie over te nemen. Volgende week weten we meer.

1 ONE KISS- calvin harris & dua lipa
16 weken op nummer 1

2 SHAPE OF YOU- ed sheeran
15 weken op nummer 1

2 DESPACITO- luis fonsi ft. daddy yankee
15 weken op nummer 1

4 BALADA- gusttavo lima
13 weken op nummer 1