Top 4: Kerst in de jaren '60

- Top 4

 Percy Sledge Roy Orbison Heintje
Top 4: Kerst in de jaren '60

In de week voor Kerst werpen we een blik op de grootste kersthits in de Top 40. Per decennium zetten we grootste vier kersthits op een rij. Vandaag: de jaren zestig.

1 SILENT NIGHT- percy sledge
Volgende week maandag is het feest. Dan is het precies 200 jaar geleden dat het kerstlied Stille Nacht voor het eerst werd opgevoerd. Dat was om precies te zijn op 24 december 1818 in de Sint-Nikolaaskerk in het Oostenrijkse dorp Oberndorf bei Salzburg. De tekst werd al in 1816 geschreven door de jonge priester Joseph Mohr (1792-1848). De melodie werd gecomponeerd door basisschoolleraar Franz Gruber (1787-1863), die ook werkzaam was als organist en koordirigent. In de loop der jaren is Stille Nacht uitgegroeid tot het populairste kerstlied ter wereld en is het door duizenden artiesten op plaat gezet. In Nederland heeft het lied tweemaal in de Top 40 gestaan. Beide keren was dat in de Engelse vertaling. De uitvoering van The Cats bereikte in 1975 de 18e plaats. Percy Sledge deed het in 1969 net iets beter, want zijn uitvoering kwam tot nummer 12.

2 MENSEN, GEEFT ELKAAR EEN HAND- lily kok
Op 23 december 1966 zond de AVRO een speciale kerstaflevering uit van het praatprogramma Voor De Vuist Weg. In dat programma was een optreden te zien van de 22-jarige Haarlemse zangeres Lily Kok. Begeleid door het Groot Omroepkoor zong zij het door Henk van der Molen gecomponeerde lied Mensen, Geeft Elkaar Een Hand. Veel mensen werden geraakt door het lied en kochten de single. Daardoor kwam het nummer op 7 januari 1967, twee weken na Kerst dus, de Top 40 binnen. Het nummer bereikte de 25e plaats. Hoewel Lily Kok na Mensen, Geeft Elkaar Een Hand geen Top 40-hits meer scoorde, kwam door dit succes wel een grote droom van haar uit. Ze mocht meespelen in de Snip & Snaprevue van René Sleeswijk. Tegenwoordig treedt Lily Kok nog steeds als zangeres van het Delta Combo.

3 PRETTY PAPER- roy orbison
De allereerste kersthit in de Top 40 is Pretty Paper van Roy Orbison. Het nummer was een hit met de kerst van 1964 en was toen de Top 40 op 2 januari 1965 van start ging al op weg naar de uitgang. Het lied werd geschreven door de toen nog vrij onbekende countryzanger Willie Nelson en gaat over een man die op straat potloden, papier en linten verkoopt, maar genegeerd wordt door de mensen die hun kerstinkopen doen. Nelson baseerde het nummer op een invalide straatverkoper die hij vaak op de stoep voor een warenhuis zag zitten in zijn woonplaats Fort Worth in Texas. Lange tijd wist niemand de identiteit van deze straatverkoper, maar in 2013 werd bekend dat dit Frank Brierton (1899-1973) moet zijn geweest: een man die ondanks zijn handicap geen rolstoel gebruikte en altijd zelf zijn geld heeft verdiend.

4 STILLE NACHT, HEILIGE NACHT- heintje
In de jaren 60 hebben slechts drie kerstingles in de Top 40 gestaan. Daarom moeten we de Tipparade erbij pakken. In de lijst van 16 december 1967 treffen we daar voor één weekje de single Stille Nacht, Heilige Nacht van Heintje aan. Na zijn doorbraakhit Mama was dit de tweede single van de 12-jarige zanger. Het nummer werd op 24 november 1967 opgenomen in de Sint-Antonius van Paduakerk in Heintjes woondplaats Bleijerheide. Heintje werd daarbij begeleid door het lokale kerkelijk zangkoor St. Caecilia o.l.v. Rien Rats. Een jaar later scoorde Heintje zijn tweede nummer 1-hit met Heidschi Bumbeidschi. In Duitstalige landen wordt dat nummer vaak als een kerstnummer beschouwd. De inmiddels 62-jarige Hein Simons zei vorig jaar in een radio-interview voor een Duitse schlagerzender dat hij dat lied zelf niet als een kerstlied ziet. Om die reden hebben we Heidschi Bumbeidchi niet in deze top 4 opgenomen.