Top 4: Filmmuziek

- Top 4

 Mikis Theodorakis Candy Dulfer Vangelis
Top 4: Filmmuziek

Anderhalve week geleden werd in Amsterdam voor de vijfde keer de Avond van de Filmmuziek georganiseerd. Vanavond om 23:15 uur is op NPO 1 het eerste deel van dit muziekgala te zien. Ook in de Top 40 komen we af en toe filmmuziek tegen. Het heeft al verschillende grote hits opgeleverd.

Voor deze top 4 maken we even het onderscheid tussen filmhits en filmmuziek. Onder filmhits scharen we doorgaans alle hits die afkomstig zijn uit een film of een hit werden dankzij een film. Denk bijvoorbeeld aan Can't Stop The Feeling! van Justin Timberlake of You're The One That I Want van John Travolta & Olivia Newton-John. Slechts enkele van de vele filmhits vallen onder de categorie filmmuziek. Dat is (meestal instrumentale) muziek die in film wordt gebruikt om een sfeer neer te zetten. In het Engels wordt hiervoor de term 'film score' gebruikt. Als de score van een film op een album wordt uitgebracht, vind je daarop de gezongen liedjes meestal niet terug. Die staan dan op de soundtrack.

Er zijn ook grote filmhits die gebaseerd zijn op een film score. Voorbeelden daarvan zijn (Everything I Do) I Do It For You van Bryan Adams en My Heart Will Go On van Céline Dion. Instrumentale versies van deze thema's werden meerdere keren gebruikt in de desbetreffende films (Robin Hood: Prince Of Thieves en Titanic), terwijl je de vocale versie kon beluisteren tijdens de aftiteling. In deze top 4 hebben we dergelijke vocale thema's buiten beschouwing gelaten.

1 ZORBA DE GRIEK- mikis theodorakis
Jarenlang werd de ranglijst van succesvolste Top 40-hits aller tijde aangevoerd door filmmuziek, namelijk die uit Zorba De Griek. Aan het eind van die film leert Alexis Zorba (Anthony Quinn) aan Basil (Alan Bates) de sirtaki. De muziek voor deze slotscène werd geschreven door de beroemde Griekse componist Mikis Theodorakis. Nou ja, helemaal zelf heeft hij het niet geschreven, want hij baseerde het tweede, snelle gedeelte van het nummer op twee nummers van de Kretenzische luitist Giorgis Koutsourelis (1914-1994): Armenohorianos Syrtos en Kritiko Syrtaki. Hoe dan ook, het nummer groeide uit tot een grandioze hit en bereikte in de jaren 90 nog tweemaal de Top 40 in twee verschillende housecovers.

 

2 CONQUEST OF PARADISE- vangelis
Helemaal instrumentaal mogen we Conquest Of Paradise eigenlijk niet noemen. In het nummer wordt immers gezongen. Omdat dat echter in een niet bestaande taal is - een soort nep-Latijn - tellen we dit nummer toch mee. Het is bovendien dit jaar ook te horen geweest op de Avond van de Filmmuziek. Het nummer is afkomstig uit de film 1492: Conquest Of Paradise, over Christoffel Columbus' ontdekking van Amerika. Het nummer werd geen hit dankzij de film zelf, die in 1992 jammerlijk flopte. Het was dankzij de Duitse bokser Henry Maske, die op 8 oktober 1994 deze filmmuziek gebruikte tijdens zijn opkomst voor een belangrijke titelwedstrijd. Maske won, waarna Conquest Of Paradise een grote hit in Duitsland werd. Daarna volgde ook succes in de omringende landen, waaronder Nederland. De filmmuziek werd gecomponeerd en uitgevoerd door Vangelis, die in 1982 ook al een hit had gescoord met de filmmuziek uit Chariots Of Fire.

 

3 LILY WAS HERE- david a. stewart and featuring candy dulfer
De Nederlandse cinema heeft ook bekende composities opgeleverd. Het thema uit Soldaat Van Oranje en het gefloten deuntje uit Turks Fruit, beide geschreven door Rogier Van Otterloo, behoren tot het collectief geheugen. En dankzij de televisieserie heeft ook bijna iedereen het filmthema van Flodder weleens gehoord. Deze composities hebben echter nooit de Top 40 gehaald. Dat gebeurde alleen met filmmuziek uit Help! De Dokter Verzuipt, Nova Zembla (in een remix van Armin Van Buuren) en de film De Kassière. De muziek uit die laatste film is de enige die een grote hit werd. Wat heet, een nummer 1-hit zelfs. Tegenwoordig is de filmmuziek bekender dan de film zelf. Het themanummer heet Lily Was Here. Dat is tevens de internationale titel van de deze Nederlandse film. Met dit nummer scoorden David A. Stewart van Euryhmics en Candy Dulfer hun enige nummer 1-hit.


4 HE'S A PIRATE [TIËSTO RADIO EDIT]- pirates of the caribbean - dead man's chest
Na Lily Was Here heeft er niet vaak meer filmmuziek in de Top 40 gestaan. Als het al gebeurde, dan was het in een remix. Hierboven vermeldden we al de remix die Armin Van Buuren maakte van de filmmuziek van Nova Zembla. Wellicht was de Nederlandse dj geïnspireerd door de hit He's A Pirate uit 2006. In dat jaar had zijn collega Tiësto het kenmerkende filmthema van Pirates Of The Caribbean: The Curse Of The Black Pearl uit 2003 onder handen genomen. Deze muziek is geschreven door de Duitse componist Klaus Badelt. Ter promotie van de tweede film uit de reeks, Dead Man's Chest, benaderde Walt Disney de Nederlandse dj Tiësto om een remix van het thema maken. Niet alleen in Nederland, maar ook in Vlaanderen bereikte deze remix de top 10. In ons land was dit de laatste keer dat er filmmuziek in de top 10 heeft gestaan.