Nieuws
Top 4

Top 4: ESF uit Israël

Top 4: ESF uit Israël
Dana International 

Vanavond vindt in de Portugese hoofdstad Lissabon de eerste halve finale van het 63e Eurovisiesongfestival plaats. Een van de kanditaten is de Israëlische Netta Barzilai, wier nummer Toy door de bookmakers als topfavoriet voor de eindoverwinning wordt gezien.

Er zijn vier Top 40-acts die ooit namens Israël op het Eurovisiepodium stonden. We zetten ze voor je op een rij.

1 HALLELUJAH- milk & honey (winnaar in 1979)
De puntentelling op het Songfestival: soms zie je al van mijnlenver aankomen wie er gaat winnen, maar soms blijft het spannend tot het eind. De puntentelling van 1979 behoort tot de laatste categorie. Toen Spanje als laatste land zijn punten bekend moest maken, stond het zelf bovenaan, met één punt voorsprong op Israël. De Spaanse jury gaf 10 punten aan Israel en daarmee hun eigen overwinning weg aan het oganiserende land. Het winnende nummer was Hallelujah en werd gezongen door het trio Milk & Honey, bijgestaan door zangeres Gali Atari. Twee weken na het festival kwam het nummer binnen in de Top 40, waar het 8e plaats bereikte. Hallelujah is daarmee de enige Israëlische Songfestivalinzending die de Nederlandse top 10 heeft gehaald. Opmerkelijk, aangezien de Nederlandse jury op het Songfestival slechts 1 punt overhad voor Hallelujah.

 

2 DIVA- dana international (winnaar in 1998)
Morgen is het precies twintig jaar geleden dat Dana International het Eurovisiesongfestival won. Net als in 1979 was de puntentelling bijzonder spannend. Op het moment dat Macedonië als laatste land zijn punten bekendmaakte, stonden Israël en Malta met even veel punten bovenaan, maar ook het Vereningd Koninkrijk kon nog winnen. Macedonië gaf 8 punten aan Israël, 10 aan het Verenigd Koninkrijk, maar uiteindelijk geen aan Malta, waardoor Israël zijn derde Eurovisiezege binnenharkte. Nooit eerder had een Israëlische Eurovisie-inzending zoveel publiciteit gekregen dan in 1998. Dat kwam doordat Dana International de eerste transseksuele zangeres op het Songfestival was. Ze werd in 1971 als Yaron Cohen geboren, maar onderging in 1993 een geslachtsveranderende operatie, waarna ze de naam Sharon Cohen aannam. In de Top 40 bereikte haar winnende liedje Diva de 11e plaats. Tot op heden is ze nog steeds de enige transseksuele artiest die in de Top 40 heeft gestaan. 

 

3 A-BA-NI-BI- izhar cohen & the 'alpha-beta' (winnaar in 1978)
Aan een Israëlische Songfestivaloverwinning gaat niet altijd een spannende puntentelling vooraf. In 1978 nam Israël al in een vroeg stadium de leiding over van België en gaf die vervolgens niet meer af. Bij de Jordaanse televisie vonden ze puntentelling desondanks bijzonder spannend. Jordanië erkent de staat Israël niet en dat namen bij JTV (de Jordaanse staatsomroep) wel heel serieus. Tijdens het Israëlische optreden werd het geluid weggedraaid en een boeket bloekem in beeld gebracht. Toen vervolgens Israël de puntentelling bleek te winnen werd de uitzending snel afgebroken en werd een Amerikaanse film vertoond. Later werd medegedeeld dat België het Songfestival had gewonnen. Wie niet in Jordanië woonde kon wel gewoon zien dat Izhar Cohen & The 'Alpha-Beta' de overwinning grepen met hun vlotte disconummer A-Ba-Ni-Bi. Een leuk detail in de puntentelling: Nederland en Israël gaven elkaar dat jaar 12 punten. 

 

4 HI- ofra haza (tweede in 1983)
We besluiten deze top 4 met Ofra Haza. Zij is de enige Israëlische Songfestivaldeelneemster die niet met haar inzending, maar met een ander nummer de Top 40 bereikte. Haar enige Top 40-hit scoorde ze in 1988 met Im Nin' Alu (Played In Full Mix). Die hit had ze te danken aan het feit dat haar nummer eerder gesampeld was in de hit Paid In Full van Eric B. & Rakim. Vijf jaar eerder nam de zangeres deel aan het Eurovisiesongfestival met het liedje Hi. Daar eindigde met zes punten achterstand op de tweede plaats, achter de Luxemburgse inzending Si La Vie Est Cadeau van de Franse zangeres Corinne Hermès. Na haar Songfestivaldeelname groeide Ofra Haza uit tot de populairste zangeres van Israel en kreeg later zelfs de bijnaam 'Madonna van het Oosten'. In 2000 overleed de zangeres op 42-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids.

(08/05/2018)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)