Top 4: Bløf

- Top 4

Bløf
Top 4: Bløf

Zoutelande stijgt vandaag naar de eerste plaats van de Top 40. Om verschillende reden is dit een bijzondere gebeurtenis. Daar zullen we de komende dagen in deze rubriek bij stilstaan. We beginnen door eerst de band Bløf eens in het zonnetje te zetten. Dat doen we door alle top 3-hits van de Zeeuwen op een rij te zetten.

1 HOLIDAY IN SPAIN- Counting Crows & Bløf
Eind volgende maand is het precies 20 jaar geleden dat Bløf zijn eerste Top 40-hit scoorde met de debuutsingle Liefs Uit Londen. De Zeeuwen hebben lang moeten wachten op hun eerste top 3-hit, al kwam de nummer 5-hit Wat Zou Je Doen? uit 1998 wel dicht in de buurt. Na klassiekers als Dansen Aan Zee, Harder Dan Ik Hebben Kan en Dichterbij Dan Ooit, was het in 2004 eindelijk raak. En hoe! Met Holiday In Spain, hun samenwerking met hun Amerikaanse vrienden van Counting Crows, scoorden de Zeeuwen een dikke nummer 1-hit. Dit tweetalige nummer is nog altijd de grootste hit voor beide groepen.

2 AANZOEK ZONDER RINGEN- Bløf & Kodō
Rond de tijd dat Holiday in Spain werd geschreven en opgenomen, was de band al bezig met opnames voor het bijzondere album Umoja, dat in 2006 het levenslicht zag. Voor dit album reisde de groep naar dertien verschillende landen om daar een nummer op te nemen in samenwerking met lokale muzikanten. Als een van de laatste landen was Japan aan de beurt. Daar schreeft de groep het nummer Aanzoek Zonder Ringen, dat werd opgenomen met de Japanse slagwerkgroep Kodō. In februari bereikte het nummer de tweede plaats in de Top 40. Het werd van de eerste plaats gehouden door Because We Believe van Marco Borsato & Andrea Bocelli.

3 ALLES IS LIEFDE- Bløf
Bløf is de enige Nederlandse band die met drie filmhits in de Top 40 heeft gestaan. Daarmee bedoelen we hits die afkomstig zijn van de soundtrack van een film. Het is heel gemakkelijk te herkennen welke hits dat zijn, want ze hebben de dezelfde naam als de desbetreffende film. Het gaat om Alles Is Liefde (2007), De Storm (2009) en Mannenharten (2013). Van die drie had Alles Is Liefde veruit het meeste succes, zowel in de bioscoop als in de Top 40. Meer dan een miljoen mensen gingen naar de film kijken en het titelnummer had in de hitlijst bijna net zo veel succes als Holiday In Spain. Alles Is Liefde stond in de herfst van 2007 vier weken op nummer 2, maar werd van de eerste plaats gehouden door Bedankt Mijn Vriend van André Hazes & André Hazes Jr. en Dan Volg Je Haar Benen van Jan Smit.

4 ZOUTELANDE- Bløf feat. Geike Arnaert
Na drie top 3-hits tussen 2004 en 2007 volgde een lange periode van wachten. Na Alles Is Liefde werden Oktober (2008), Vandaag (2009) en Mannenharten (2013) nog top 10-hits en kwam Beter (2011) dicht in de buurt, maar meer grote hits zaten er niet in voor de groep. Nu, tien jaar later, is Bløf helemaal terug van weggeweest met de nummer 1-hit Zoutelande. Het nummer is een vertaling van het Duitse nummer Frankfurt Oder van Bosse featuring Anna Loos (Silly), dat in 2011 in eigen land de 35e plaats in de hitparade bereikt had. De versie van Bløf was in mei 2017 al verschenen op het album Aan, maar daarop was Geike Arnaert nog niet te horen. De versie met de Vlaamse oud-Hooverphonic-zangeres, die door de vrouwelijke vocalen dichter bij het Duitstalige origineel in de buurt komt, werd pas afgelopen oktober op single uitgebracht. Inmiddels zijn we drie maanden en een nummer 1-hit verder. Wat een mooi begin om komende maand het 20-jarig Top 40-jubileum van Bløf te vieren.

(Foto: BSR Agency)