Top 4: Oscar-hits

- Top 4

 Céline Dion Bill Medley Jennifer Warnes Adele Stevie Wonder
Oscars

Twee weken geleden won Shallow van Lady Gaga & Bradley Cooper de Oscar voor beste originele filmlied. Deze week stijgt het nummer meteen drie plaatsen in de Top 40. Inmiddels staat Shallow op de vijfde plaats in het overzicht van grootste Oscarwinnende filmhits in de Top 40 en het is bijna zeker dat ze nog zal stijgen. Op dit moment ziet de top 4 er nog zo uit:

1 MY HEART WILL GO ON- Céline Dion
(Uit Titanic)
Het had niet veel gescheeld of Céline Dion had nooit een hit gehad met My Heart Will Go On. Ten eerste wilde Titanic-regisseur James Cameron alleen gebruik maken van instrumentale muziek die paste bij de periode waarin de film zich afspeelt: 1912. Ten tweede was Céline Dion zelf niet direct enthousiast over het nummer. Ze werd echter overgehaald door haar echtgenoot René Angélil, die wel de potentie van het nummer inzag. Nadat Cameron de uitvoering van Céline Dion had gehoord ging ook hij overstag. In de film zelf was alleen de instrumentale versie te horen, maar tijdens de aftiteling klonk de versie van Céline Dion door de luidsprekers.
Zowel in commercieel als in artistiek opzicht was Titanic een gigantisch succes. Het was de eerste film die meer dan een miljard dollar opbracht en de film kreeg in 1998 een recordaantal van elf Oscars, waaronder die voor het beste filmlied. Ook in de Top 40 zette Céline Dion met My Heart Will Go On een record neer. Ze was de eerste zangeres die met een solohit tien weken op nummer 1 stond. Pas twee maanden geleden werd dit record verbroken door Davina Michelle, die met Duurt Te Lang elf weken de lijst aanvoerde.

2 (I'VE HAD) TE TIME OF MY LIFE- Bill Medley & Jennifer Warnes
(Uit Dirty Dancing)
De verwachtingen van Dirty Dancing waren in 1987 niet zo hoog, omdat de film met een klein budget was opgenomen. Desondanks werd de dansfilm een kassucces en dat gold ook voor de soundtrack van de film. (I’ve Had) The Time Of My Life stond in 1988 negen weken op nummer 1 in de Nederlandse Top 40 en werd daarmee de grootste Top 40-hit uit de jaren 80. Bovendien wist het nummer zijn Oscarnominatie te verzilveren.
(I’ve Had) The Time Of My Life werd gezongen door Bill Medley en Jennifer Warnes. Voor Warnes was het haar eerste Top 40-hit, maar ze had wel al eerder een Oscarwinnend nummer gezongen met Up Where We Belong, het duet met Joe Cocker uit de film An Officer And A Gentleman.
Bill Medley had al drie hits op zijn naam staan als helft van het duo The Righteous Brothers, waaronder de top 10-hit Unchained Melody uit 1965. Dat nummer werd in 1990 alsnog een nummer 1-hit nadat het was gebruikt in de film Ghost. Toevallig of niet: net als in Dirty Dancing is in die film een hoofdrol weggelegd voor Patrick Swayze.

3 SKYFALL- Adele
(Uit Skyfall)
De Oscarstatistieken zagen er in 2013 niet zo gunstig uit voor Adele. Skyfall was het titelnummer van de gelijknamige James Bondfilm en Bondfilm leken niet zo populair bij leden van de Academy. Van alle 22 officiële Bondfilm wonnen er slechts twee een Oscar: Goldfinger uit 1964 en Thunderball uit 1965. Niet in de grote categorieën, maar respectievelijk voor de beste geluidseffecten en visuele effecten. De laatste keer dat een Bondfilm genomineerd werd, was in 1981: For Your Eyes Only.
Skyfall was pas het vierde officiële Bondthema dat genomineerd werd in de categorie voor beste originele lied. Hoewel haar drie voorgangers allemaal strandden, was het bij Adele wel raak. Zij won als eerste artiest een Oscar met een Bondthema. Ook in de Top 40 deed Skyfall het uitstekend. Van alle elf Bondthema’s die ooit in de Top 40 hebben gestaan, is Skyfall veruit de succesvolste. Na For Your Eyes Only van Sheena Easton is het bovendien de enige die op nummer 1 belandde. Met haar prijs heeft Adele wellicht een trend gestart. Drie jaar later ging de Oscar voor beste filmlied namelijk naar Writing's On The Wall van Sam Smith. Dit nummer was het titellied van de opvolger van Skyfall: Spectre. Naar verwachting komt de volgende Bondfilm uit in 2020, dus we moeten nog tot 2021 wachten om te weten of het volgende Bondthema weer een Oscar gaat winnen. 

4 I JUST CALLED TO SAY I LOVE YOU- Stevie Wonder
(Uit The Woman In Red)
1984 is het meest hitgevoelige jaar in de geschiedenis van de Oscars. Vier van de vijf Oscargenomineerde nummers hebben in de Top 40 gestaan en bereikten allemaal de top 10. In de Amerikaanse Billboard Hot 100 was de prestatie van de vijf genomineerde nummers nog imposanter. Daar bereikten ze allemaal de eerste plaats van de hitlijst.
De grootste van die vier hits was I Just Called To Say I Love You van Stevie Wonder, die met dat nummer zijn enige nummer 1-hit en de grootste hit uit zijn carrière scoorde. Dat was achttien jaar na zijn Top 40-debuut met Blowin’ In The Wind. Ondanks de sterke concurrentie ging Stevie uiteindelijk met de Oscar naar huis. Daarmee was hij Isaac Hayes met Theme From Shaft de tweede Oscarwinnaar die zijn nummer helemaal zelf uitvoerde, componeerde én produceerde.
Op de avond van de uitreiking droeg Stevie Wonder zijn prijs op aan de Zuid-Afrikaanse burgerrechtenactivist Nelson Mandela, die op dat moment nog in de gevangenis zat. Een dag later reageerde de Zuid-Afrikaanse staatsomroep met een verbod op alle Stevie Wonderliedjes."

(Foto: BSR Agency)