Nieuws
Top 4

Top 4: Opgevallen! week 37

Top 4: Opgevallen! week 37
Fritske  Elvis Presley  Hermes House Band  Jaap Reesema 

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Frits Van Eerd

De laatste keer dat een Top 40-artiest vanwege een aanhouding in deze rubriek belandde, was in februari. Toen werd zowel Lil Kleine als Glennis Grace opgepakt in verband met een geweldsincident. Afgelopen week werd er weer een Top 40-artiest opgepakt, maar dan een van een hele andere orde. Het gaat om Frits Van Eerd. Hij is vooral bekend als de CEO van Jumbo Supermarkten, maar wat niet veel mensen weten, is dat hij ook ooit in de Top 40 heeft gestaan. Onder de naam Fritske scoorde de Brabantse ondernemer in 2007 een bescheiden carnavalshit met Wij Doen Het Licht Wel Uit, een samenwerking met de Gebroeders Ko. Daarnaast stond hij in 2013 in de Tipparade als trompettist van het feestorkest Factor 12. Frits Van Eerd wordt verdacht van betrokkenheid in een grote witwaszaak rond hoofdverdachte Theo E. uit Assen. Laatstgenoemde is de enige die in dit verband nog vastzit. Van Eerd werd zondag, vijf dagen na de inval in zijn woning in het Brabantse Heeswijk-Dinther, weer op vrije voeten gesteld. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

2 (2) Elvis Presley

Elvis staat nog steeds in de top 10 van beste bezochte bioscoopfilms van dit moment, ook al is de film inmiddels al 2½ week te streamen op HBO MAX. De aanhoudende belangstelling voor Elvis Presley zorgt ervoor dat hij zijn notering in deze top 4 behoudt. Afgelopen week was er trouwens ook een opvallende verschijning van de King Of Rock And Roll. Elvis dook namelijk op als kandidaat in de finale van America's Got Talent. Op het podium stond een imitator, maar voor zijn hoofd stond een camera. Op de vastgelegde beelden werden direct deepfaketechnieken toegepast, waardoor je op het grote scherm op de achtergrond een nauwelijks van echt te onderscheiden jonge Elvis zag verschijnen. Deze bijdrage was het werk van het Belgisch-Australische bedrijf Metaphysic, dat gespecialiseerd is in kunstmatige intelligentie. Tijdens hun eerste auditie hadden ze jurylid Simon Cowell met dezelfde technieken ook al opera laten zingen. Prachtig of misschien ook wel een beetje eng? Oordeel hieronder zelf. 'Elvis Presley' eindigde als vierde in de finale.

3 (--) Hermes House Band

Afgelopen zaterdag vierde de Hermes House Band zijn 40e verjaardag met een groot concert in Ahoy. De huisband van sociëteit Hermes van het Rotterdamsch Studenten Corps scoorde in 1994 een nummer 1-hit met hun bewerking van de Gloria Gaynor-klassieker I Will Survive. Het succes bleef niet beperkt tot Nederland. In tweede helft van de jaren 90 werd I Will Survive (La La La) ook opgepikt in Frankrijk en Duitsland, waar het eveneens een grote hit werd. Vrijdagavond was de Hermes House Band aanwezig bij Jinek en zaten enkele oud-leden aan tafel om terug te blikken op de afgelopen 40 jaar, waaronder Judith Ansems. Zij was de zangeres op I Will Survive (La La La) en heeft daarna nog jaren deel uitgemaakt van HHB International. Dat was het internationale gezicht van de Hermes House Band, waarbij niet de regel gold dat zodra leden afstudeerden ze de groep moesten verlaten. Micky Adriaansens, de huidige minister van Economische Zaken en Klimaat, die tussen 1983 en 1988 zangeres was in de Hermes House Band, was niet aanwezig. Michiel Muller, medeoprichter van zowel supermarktketen Picnic als van de Hermes House Band, was er wel, evenals het succesvolste ex-lid van het orkest ...

4 (1) Jaap Reesema

Ook Jaap Reesema maakte vier jaar lang deel uit van de Hermes House Band, van 2004 tot 2008. Twee weken geleden refereerde hij al naar zijn tijd bij het orkest toen hij de centrale artiest was in Beste Zangers. Tijdens Jinek werden ook beelden vertoond van een optreden uit december 2004 in de TV Show van Ivo Niehe. Daar was Jaap nog niet de zanger, maar stond hij achter de bongo's. Hij droeg daar wel al zijn inmiddels befaamde gouden jasje, waarover Claudia De Breij nog had gezongen in Beste Zangers. Op dezelfde dag scoorde Jaap overigens ook zijn zesde Top 40-hit met Grijs. Deze emotionele Nielson-cover is binnengekomen op nummer 34 en zal de komende weken naar verwachting nog wel gaan stijgen. Jaap was donderdag ook te gast bij Leonie ter Braak in de SBS-talkshow HLF8, waar hij onder meer sprak over zijn nieuwe hit en de kracht van Beste Zangers. In de meeste recente aflevering van dat programma zong hij een Nederlandse vertaling van Completo, een minder bekend liedje van de Brazliliaanse zangeres Ivete Sangalo, afkomstig van haar album livealbum Multishow Ao Vivo: Ivete No Maracanã uit 2007. Op YouTube heeft hij daarmee wederom het best bekeken Beste Zangers-optreden van de week te pakken.

(Foto: TilburgUniversity / YouTube / Cobbenhagen Summit 2019 Frits van Eerd / CC BY-SA 3.0)

(20/09/2022)

Alle Top 40-hits

Details Tate McRae - Greedy
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Dua Lipa - Houdini
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Kenya Grace - Strangers
Details Son Mieux - Tonight
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Racoon - Nickel For Goodbye
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Kevin feat. S10 - De Leven
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Alok, The Chainsmokers & Mae Stephens - Jungle
Details Marshmello, P!nk & Sting - Dreaming
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Tate McRae - Exes
Details Iñigo Quintero - Si No Estás
Details Loreen - Is It Love
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Jack Harlow - Lovin On Me
Details Tino Martin & Mart Hoogkamer - Hartslag Van De Stad
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Zoë Tauran - Monster
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Bennett - Vois Sur Ton Chemin - Techno Mix
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Bankzitters - Cupido
Details Chef'Special - Miracles
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Post Malone - Enough Is Enough
Details Ed Sheeran - American Town