Nieuws
Top 4

Top 4: Opgevallen! week 3

Top 4: Opgevallen! week 3
Goldband  David Crosby  Elvis Presley  Dolly Dots 

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Goldband

Vorige week was de week van Goldband, zowel in negatieve als in positieve zin. Vrijdag dook een filmpje op van het oud-en-nieuwconcert van Goldband in TivoliVredenburg. Daarin is te zien dat Milo Driessen tijdens een optreden coke snuift. Deze actie werd door veel mensen afgekeurd. Als zanger in een populaire band, die ook veel kinderen en jongeren als fans heeft, heeft hij immers een voorbeeldfunctie. Milo heeft inmiddels spijt betuigd over zijn daad en beloofd dat hij het nooit meer zal doen, althans niet op het podium. Het positieve nieuws was het winnen van de Popprijs. Deze prijs wordt sinds 1986 jaarlijks uitgereikt tijdens Eurosonic Noorderslag aan de act die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Met deze prijs gaat een bedrag van € 10.000 gepaard. Goldband komt met deze prijs in een rijtje met oud-winnaars, zoals Marco Borsato (1997), Anouk (2001), Tiësto (2002) en Bløf (2003). Goldband was afgelopen jaar dé ontdekking van Lowlands en maakte niet veel later zijn Top 40-debuut met het nummer Noodgeval. Momenteel staat het trio op nummer 2 met de single Stiekem, een samenwerking met Karel Gerlachs' vriendin Maan.

2 (--) David Crosby

Opnieuw hadden we vorige week een overlijden van een muzikale grootheid te betreuren. David Crosby overleed op 81-jarige leeftijd. Volgens zijn familie was David al langere tijd ziek, maar voor veel mensen kwam zijn dood toch onverwacht. De zanger en gitarist had immers plannen om binnenkort weer te gaan optreden. Het niet duidelijk waaraan hij precies is overleden. David Crosby werd in 1965 als lid van The Byrds. Met deze groep scoorde hij negen Top 40-hits. Nadat hij uit de groep was gezet, richtte hij samen met Graham Nash en Stephen Stills het trio Crosby, Stills & Nash op. Later werd deze groep nog uitgebreid met Neil Young. In dit gezelschap bereikte David nog vijf keer de Top 40, onder andere met de top 10-hit Teach Your Children en Our House. Hij nam ook veel solowerk op, maar hiermee haalde hij in Nederland nooit de hitlijst. De vier grootste hits van David Crosby hebben we op een rijtje gezet in een speciale David Crosby-top 4.

3 (2) Elvis Presley

Afgelopen zondag is Lisa Marie Presley, de enige dochter van Elvis Presley, begraven. Ze heeft een plekje gekregen in de Meditation Garden van Graceland, waar ook haar familieleden begraven liggen. Op 8 januari was ze nog in levenden lijve op die plek, waar ze stilstond bij de 88e geboortedag van haar vadert. Lisa Marie is begraven naast haar zoon Benjamin, die in 2020 om het leven kwam door zelfdoding. De uitvaartplechtigheid werd live gestreamd en is terug te kijken op YouTube. Er waren optredens van onder meer Alanis Morissette, Billy Corgan van The Smashing Pumpkins en Axl Rose van Guns N' Roses. Die laatste bracht de klassieker November Rain ten gehore. Bij deze dienst was onder meer Austin Butler aanwezig, die in 2022 de rol van Elvis Presley vertolkte in de biopic Elvis. Sinds het overlijden van Lisa Marie is het landgoed Graceland in het bezit van haar drie dochters, Riley, Harper en Finley. Vorige week schreven we in deze rubriek dat zij de enige nazaten zijn van Elvis. Dat blijkt niet te kloppen. Rileys echtgenoot Ben Smith-Peterson gaf tijdens de uitvaart namelijk een toespraak, waaruit bleek dat Riley en hij samen een dochter hebben. Dat betekent dat deze baby de eerste achterkleindochter van Elvis is.

4 (--) Dolly Dots

We besluiten deze top 4 met de Dolly Dots. Een maand geleden stonden de meiden ook al in deze rubriek. Dat was toen vanwege het Symphonica In Rosso-concert dat het vijftal die week had gegeven in het Gelredome en de televisie-uitzendingen die dat weekend aan dit afscheidsconcert werden gewijd. Zaterdagavond 17 december keken 727.000 mensen naar de documentaire Dolly Dots - Sisters On Tour en een dag later trok de registratie van het Symphonica In Rosso-concert 722.000 kijkers. Afgelopen zaterdagmiddag zond Omroep MAX tussen 3 en 6 deze programma's allebei nog een achter elkaar uit op NPO 1. Opnieuw haalden de Dots hele mooie kijkcijfers, gezien het uitzendtijdstip. 202.000 mensen zagen het afscheidsconcert en 505.000 daarna de documentaire. Het moge duidelijk zijn: de belangstelling voor de Dolly Dots is nog heel groot. Ook al treden ze niet meer op, ze zullen zeker niet vergeten worden.

(Foto: &C / YouTube / Goldband over het meest gênante wat ze ooit hebben meegemaakt - &C / CC BY 3.0)

(24/01/2023)

Alle Top 40-hits

Details Tate McRae - Greedy
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Dua Lipa - Houdini
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Kenya Grace - Strangers
Details Son Mieux - Tonight
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Racoon - Nickel For Goodbye
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Marshmello, P!nk & Sting - Dreaming
Details Kevin feat. S10 - De Leven
Details Alok, The Chainsmokers & Mae Stephens - Jungle
Details Zoë Tauran - Monster
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Iñigo Quintero - Si No Estás
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Bankzitters - Cupido
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Tate McRae - Exes
Details Loreen - Is It Love
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Tino Martin & Mart Hoogkamer - Hartslag Van De Stad
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Bennett - Vois Sur Ton Chemin - Techno Mix
Details Ed Sheeran - American Town
Details Jack Harlow - Lovin On Me
Details Post Malone - Enough Is Enough
Details Chef'Special - Miracles
Details Snelle - Hoodiedate
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Purple Disco Machine, Duke Dumont & Nothing But Thieves - Something On My Mind