Nieuws
Top 4

Top 4: Opgevallen! week 24

Top 4: Opgevallen! week 24
Bruce Springsteen  Robbie Williams  P!nk  Alice Cooper 

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (4) Bruce Springsteen

Uiteraard staat deze rubriek vandaag in het teken van Pinkpop, maar de nummer 1-positie hebben we gereserveerd voor The Boss. Een week na zijn optreden op het festivalterrein in Landgraaf stond Bruce Springsteen samen met zijn E Street Band in het Vlaamse Werchter, waar hij zondag TW Classic afsloot. Dat is een traditionele eendaagse versie van Rock Werchter, dat volgende week donderdag van start gaat en jaarlijks ook heel wat Nederlanders trekt. Hij trakteerde de 60.000 fans op zijn Top 40-debuut The River, die hij nog niet eerder tijdens het Europese deel van deze tour gezongen had. In Nederland gingen vorige week nog wat gedachten op dat het weleens de laatste keer zou kunnen zijn dat de 73-jarige rocker in de lage landen optreedt. "Als dat al waar zou zijn," zei de Vlaamse journaliste Ann De Bie in het laatavondjournaal op VRT 1, "dan gaat hij er hier echt wel uit met 'a bang'."

2 (--) Robbie Williams

Op zaterdag was Robbie Williams de headliner op Pinkpop. Na 1999 en 2015 was het de derde keer dat de Britse zanger optrad in Landgraaf. In 2015 was hij ook de headliner op zaterdag. Dit jaar ging het er echter allemaal wat minder energiek aan toe dan acht jaar geleden. Robbie Williams zelf was de laatste die dat zou ontkennen. Na drie nummers zakte hij door zijn knieën en moest hij even op adem komen. "Het is long covid, niet mijn leeftijd," riep de 49-jarige zanger naar het publiek. Ook in latere onderonsjes met fans in de wei maakte hij grapjes over zijn eigen leeftijd, zoals met de 24-jarige Koen (die door Robbie steevast Steve werd genoemd). "Wat doe je vooraan bij een Robbie Williams-optreden? Wie heeft je over mij verteld, je oma?" Door dit soort gesprekjes - en natuurlijk zijn grote hits als Come Undone, Candy, Feel, Rock DJ en Angels - bezorgde hij het publiek toch een hele mooie afsluiting van de tweede Pinkpopdag. 3voor12 zette Robbie op nummer 12 in hun top 25 van beste acts van dit jaar.

3 (--) P!nk

Ook P!nk, de headliner van vrijdag, stond al eens eerder op het festival dat toevallig haar naam draagt. Toen stond ze nog op het noordpodium, maar dit jaar was ze gepromoveerd naar het de zuidelijke mainstage. P!nks optreden maakte deel uit van haar Summer Carnival Tour, waarmee ze dit jaar door Europa en Noord-Amerika trekt. Op een negatieve recensie van 3voor12 na was vrijwel iedereen enthousiast over de show van de 43-jarige superster. Ze had zelfs haar indrukwekkende vliegshow meegenomen. Tijdens So What zweefde en tolde ze boven de Pinkpopweide. Verder zong P!nk onder meer samen met haar 11-jarige dochter Willow het nummer Cover Me In Sunshine en bracht ze ook haar nieuwe single Runaway, waarmee ze binnenkort wellicht haar 41e Top 40-hit scoort. Een dag na Pinkpop verhuisde het hele P!nk-circus naar Vlaanderen, waar ze optrad tijdens Werchter Boutique.

4 (--) Alice Cooper

Slechts drie acts die tijdens deze editie van Pinkpop op het hoofdpodium stonden, hebben nog nooit in de Top 40 gestaan. Dat zijn DMA's, The War On Drugs en Hollywood Vampires. Die laatste act bracht zaterdag een van de leukste verrassingen van dit jaar. De band bestaat namelijk uit zanger Alice Cooper en de gitaristen Joe Perry van Aerosmith, Tommy Henriksen en Johnny Depp. Jawel, de acteur die gestalte gaf aan onder meer Edward Scissorhands, Captain Jack Sparrow, Willy Wonka en Sweeney Todd. De band bestaat al sinds 2015 en bracht al drie albums uit. Het was de eerste keer dat het gezelschap in ons land optrad. Of het optreden nou echt goed was, dat deed er eigenlijk niet eens zo veel toe. Het was in ieder geval bijzonder om deze muzikanten bij elkaar te zien. Alice Cooper, die in 2019 voor het laatst in ons land had opgetreden, zong onder meer zijn top 10-hit School's Out en Johnny Depp zonder Heroes van David Bowie en hun eigen nummer As Bad As I Am. Een dag na Pinkpop waren de Hollywood Vampires ook nog te zien tijdens het Vlaamse metalfestival Graspop in Dessel, niet ver van de Nederlandse grens in de buurt van Eindhoven.

(Foto: Takahiro Kyono / Flickr / Bruce Springsteen & The E Street Band - New Orleans Jazz & Heritage Festival 2012 / CC BY 2.0)

(20/06/2023)

Alle Top 40-hits

Details Tate McRae - Greedy
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Dua Lipa - Houdini
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Kenya Grace - Strangers
Details Son Mieux - Tonight
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Racoon - Nickel For Goodbye
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Marshmello, P!nk & Sting - Dreaming
Details Kevin feat. S10 - De Leven
Details Alok, The Chainsmokers & Mae Stephens - Jungle
Details Zoë Tauran - Monster
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Iñigo Quintero - Si No Estás
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Bankzitters - Cupido
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Tate McRae - Exes
Details Loreen - Is It Love
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Tino Martin & Mart Hoogkamer - Hartslag Van De Stad
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Bennett - Vois Sur Ton Chemin - Techno Mix
Details Ed Sheeran - American Town
Details Jack Harlow - Lovin On Me
Details Post Malone - Enough Is Enough
Details Chef'Special - Miracles
Details Snelle - Hoodiedate
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Purple Disco Machine, Duke Dumont & Nothing But Thieves - Something On My Mind