Top 4: Opgevallen! week 10

- Top 4

 Freddie MercuryThe prodigy
Michael Jackson in Neverland

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Michael Jackson

Vrijdag zond de VPRO de documentaire Leaving Neverland uit. In de vier uur durende film vertelden Wade Robson en James Safechuck hun ingrijpende verhaal van hoe ze als jonge jongetjes op het landgoed Neverland van Michael Jackson seksueel zijn misbruikt door de popster. De documentaire maakte heftige reacties los en verschillende media wereldwijd worstelen met de vraag of ze nog muziek van de in 2009 overleden superster zouden moeten draaien. Niet iedereen gelooft echter het verhaal van Wade en James. Met name de fanatieke Michael Jacksonfans denken dat de mannen op geld uit zijn. Tijdens eerdere onderzoeken naar het seksuele gedrag van Michael Jackson in de jaren 90 hadden de jongens immers nog verklaard dat zij niet waren misbruikt. Of je de slachtoffers nu gelooft of niet, de documentaire heeft in ieder geval een bijdrage geleverd aan het bespreekbaar maken van het seksueel misbruik van kinderen. En dat is sowieso een goede zaak.

2 (1) Freddie Mercury

De film Bohemian Rhapsody en het leven van Freddie Mercury blijft de mensen boeien. De Queenzanger staat inmiddels voor de 20e week op rij in deze top 4, waarvan dertien weken op nummer 1, zes weken op nummer 2 en één weekje op nummer 3. Voorlopig lijkt hier nog geen verandering in te komen. Bohemian Rhapsody draait nog steeds in de bioscopen, waar sinds enkele weken zelfs speciale singalongvoorstellingen gehouden worden. Daar wordt het publiek uitgenodigd om met de Queennummers mee te zingen. Laten we dat hieronder meteen maar eens gaan doen met de laatste nummer 1-hit van Queen in de Top 40: I Want To Break Free!

3 (--) The Prodigy

Begin vorige week werd de muziekwereld opgeschrikt door de plotselinge dood van Keith Flint. De flamboyante frontman van The Prodigy werd op 4 maart dood aangetroffen in zijn woning in het Engelse gehucht North End is Essex. Later die dag werd bekend gemaakt dat Keith Flint zelfmoord had gepleegd. 'The Firestarter' is 49 jaar geworden. Als gevolg van het overlijden hebben de overgebleven leden van The Prodigy besloten om alle geplande optredens af te zeggen. Daaronder valt ook het optreden op Lowlands dat in augustus gepland stond. Britse fans van The Prodigy zijn inmiddels een Facebookactie begonnen, waarbij ze proberen om Firestarter op de eerste plaats van de Britse hitlijst te krijgen. Met een binnenkomst op nummer 58 is dat doel voorlopig nog niet bereikt. Voor achtergronden over de grootste hits van The Prodigy: check deze speciale top 4.

4 (--) Ajax

Ajax verraste vorige week dinsdag vriend en vijand met een 4-1-overwinning op Real Madrid in de Champions League. Daarmee heeft de Amsterdamse club zich voor het eerst sinds 2003 geplaatst voor de kwartfinale van het toernooi. Maar wat heeft een voetbalclub te zoeken in dit lijstje? Ajax is naast Feyenoord, FC Den Bosch en Nottingham Forest een van de vier voetbalclubs die een Top 40-hit hebben gescoord. Het eerste elftal van Ajax deed dat in 1993 met het nummer Ajax Is Okay! Op de hoesfoto zien we twintig voetballers, waaronder legendarische Ajacieden als Frank en Roland de Boer, Dennis Bergkamp, Marc Overmars, Edgar Davids, Danny Blind, Edwin van der Sar, Jari Litmanen en Stefan Pettersson. Bijzonderder is dat ze ook te horen zijn. Zangkwaliteit stond duidelijk niet voorop bij de productie van deze single. Ajax had in 1993 overigens niet alleen Top 40-succes. Een week na hun binnenkomst in de lijst versloegen ze SC Heerenveeen met 6-2 en wonnen ze de KNVB-beker.

(Foto: BSR Agency)