Top 4: 4e kwartaal 2018

- Top 4

 George Ezra Marshmello BastilleDavina michelle Calvin Harris Sam Smith
Calvin Harris | Sam Smith

Het is de laatste dag van 2018. We besluiten vandaag onze terugblik op het afgelopen jaar. Dat doen we met de grootste hits van dit kwartaal. Wat waren de grootste hits van oktober, november en december?

1 PROMISES- calvin harris & sam smith
Calvin Harris scoorde niet alleen de grootste hit van het derde kwartaal. Even makkelijk harkte hij met Promises, de opvolger van One Kiss, de grootste hit van het laatste kwartaal binnen. Promises heeft in de maanden oktober, november en december elke week tussen de posities 2 en 6 in geschommeld. Een nummer 1-hit zat er helaas niet in. Vier weken lang moesten Calvin Harris en Sam Smith genoegen nemen met de tweede plaats achter Duurt Te Lang van Davina Michelle. Voor Sam Smith was dat wel sneu, want in 2014 strandde zijn hit Stay With Me ook al op de tweede plaats. Hopelijk mag de Britse zanger in 2019 zijn eerste nummer 1-hit op zijn naam gaan schrijven. En wie weet gebeurt dat wel met Promises, want het nummer staat op dit moment nog altijd stevig in de top 3

2 SHOTGUN- george ezra
In 2014 scoorde George Ezra een grote hit met Budapest. Een vervolghit bleef daarna uit en lange tijd zag het ernaar uit dat we de jonge Britse zanger konden afschrijven als een eendagsvlieg. Fout! Het was gewoon even een kwestie van de juiste single uitkiezen. De eerste single van het album Staying At Tamara's was Don't Matter Now. In 2017 kwam dat nummer niet verder dan de Tipparade. Pas za de geflopte single Paradise was het raak. En hoe! Met Shotgun stond hij in september twee weken op de eerste plaats. Doordat het nummer in de maanden oktober en november ook nog in de top 5 stond, heeft Shotgun de op een na grootste hit van dit kwartaal te pakken.

3 DUURT TE LANG- davina michelle
Davina Michelle mag de gerust dé ontdekking van 2018 genoemd worden. Over haar hitprestaties is inmiddels veel gezegd en geschreven. Nadat ze in De Beste Zangers het nummer Duurt Te Lang van Glen Faria had gezongen, begon haar ster te rijzen. In november veroverde ze met dit nummer de eerste plaats in de Top 40 en heeft die sindsdien niet meer afgestaan. Inmiddels staat ze negen weken op nummer 1 en daarmee is ze de eerste Nederlandse zangeres die zo lang de toppositie weet te bezetten: een heel bijzondere prestatie voor een zangeres die op dit moment nog geen platencontract heeft. In 2019 zal dat er ongetwijfeld komen. We zijn natuurlijk ook heel erg benieuwd wat de rest van 2019 haar zal brengen. Wat wordt haar volgende hit? Hoe wordt haar debuutalbum? En weet ze straks weer zoveel indruk te maken op P!nk, wanneer ze in augustus in haar voorprogramma staat?

4 HAPPIER- marshmello & bastille
In de kwartaallijstjes van 2018 kwamen we twee hits van Calvin Harris tegen. Hij is echter niet de enige dj die dit presteert. Zijn Amerikaanse collega Marshmello doet hetzelfde. In april stond de gemaskerde dj samen met Anne-Marie al twee weken op nummer 1 met Friends. Met de opvolger Happier scoorde hij in de laatste maanden van 2018 ook een grote hit. Deze samenwerking met Bastille kwam nooit hoger dan de vijfde plaats, maar was wel bijna de hele herfst verzekerd van een plek in de top 10. Daarmee heeft het nummer toch een pak meer punten verzameld dan bijvoorbeeld Verleden Tijd van Frenna & Lil Kleine, dat ondanks zes weken op de eerste plaats geen notering heeft kunnen bemachtigen in onze kwartaal-top 4'tjes.