Top 40 Classic - wederom #1 voor Melanie C

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 2 september 2000 scoorde Melanie C haar tweede nummer 1-hit in een jaar tijd met I Turn To You.

Alle leden van de Spice Girls startten na en/of tijdens het bestaan van de meidengroep een solocarrière. De een met meer succes dan de ander. De beslissing over de meest succesvolle soloartiest van de Spice Girls viel nog voordat de grondleggers van de 'Girl Power' hun laatste Top 40-hit scoorden. Toen de dubbele A-kant Holler / Let Love Lead The Way een teleurstellende vijftiende plaats boekte in de herfst van 2000, had Melanie Chisholm al twee eigen nummer 1-hits op haar naam staan. 'Sporty Spice' had daar in het voorjaar van 2000 nog de hulp van TLC'er Lisa 'Left Eye' Lopes voor nodig, maar een jaargetijde later lukte het haar in haar eentje met I Turn To You.

Evenals Never Be The Same Again is I Turn To You afkomstig van Northern Star, het debuutalbum van Melanie C (haar artiestennaam). Op dit album wilde zij een andere sound horen dan het publiek gewend van haar was bij de Spice Girls. When You're Gone, haar duet met Bryan Adams uit 1998, was wat dat betreft dus een fraai voorproefje. Deze plaat bereikte de zesde plaats in de Top 40 en dat was voor Melanie C een teken dat een uitstapje naar poprock ook in de smaak viel bij het grote publiek. Op Northern Star experimenteerde de Britse met verschillende genres. Zo was Never Be The Same Again een R&B-ballad en I Turn To You oorspronkelijk een rockballad.

De Amerikaanse dj Hex Hector besloot I Turn To You echter onder handen te nemen en er een dancetrack van te maken. Zijn remix werd uitgebracht als officiële single en de videoclip van I Turn To You moest aangepast worden aan de versie. Daarin is zij dansend te zien op de rotsen van Ibiza. Er is dan ook sprake van een flink contrast met zowel de albumtrack I Turn To You, als de vorige hitsingle Never Be The Same Again, als het gehele materiaal van de Spice Girls. Het werd wel gewaardeerd, getuige de stijging naar de eerste plaats op 2 september 2000.

I Turn To You was het belangrijkste ingrediënt van de Que Si, Que No-sandwich. Que Si, Que No van Jody Bernal stond van 8 juli t/m 5 augustus 2000 op nummer 1 in de Top 40, om vervolgens afgelost te worden door I Would Stay van Krezip. Deze pianoballad verbleef drie weken aan kop, waarna het de beurt was aan Melanie C. Met I Turn To You voerde zij vier weken de lijst aan, het langst van de drie hits die gesandwicht werden door Jody Bernal. I Turn To You werd van de troon gestoten door Whitney Houston en Enrique Iglesias, maar met Could I Have This Kiss Forever stond het tweetal slechts één week op de eerste plaats. Daarna voegde Jody Bernal nog twee weken toe aan het totale aantal weken op nummer 1 met Que Si, Que No, dat daardoor op zeven kwam.

Ook in het Verenigd Koninkrijk bereikte Melanie C met I Turn To You de eerste plaats. Daarmee is zij daar tot op heden de enige act die een nummer 1-hit scoorde als onderdeel van een kwintet (Spice Girls 1996-1998), een kwartet (Spice Girls 1998-2000, na het vertrek van Geri Halliwell) en een duo (Never Be The Same Again, met Lisa 'Left Eye' Lopes) én op solobasis (I Turn To You). In Nederland wisten de Spice Girls zonder Geri Halliwell geen nummer 1-hit te scoren, maar de eerste plaats bereiken in de drie overige bezettingen (kwintet, duo, solo) is nog steeds een opmerkelijke prestatie.

I Turn To You was de laatste grote hit van Melanie C. De derde single If That Were Me kwam begin 2001 niet verder dan nummer 14. In 2003 bereikte de zangeres nog de Top 40 met Here It Comes Again en On The Horizon, maar daarna was het afgelopen met de Top 40-carrière van Melanie C.

 

Overige feiten

* Madonna steeg met Music naar de vierde plaats, waarmee haar zeventiende top 5-hit een feit was. De vierde plaats bleek uiteindelijk de hoogste positie te zijn van Music, waarmee de piek van American Pie eerder in 2000 werd geëvenaard. Ook Madonna's daarop volgende top 5-hit Die Another Day (2002) kwam tot nummer 4.

* Op 1 juli 2000 vond de eerste editie van het jaarlijkse dancefestival Sensation plaats in de Amsterdam ArenA. Hoewel dit tot dusver de enige editie was die niet was uitverkocht, kende deze editie de meest succesvolle 'Sensation anthem'. Superstring van het Duitse tranceteam Cygnus X steeg naar de vijfde plaats en kwam tot nummer 3.

* Begin 2000 bereikte de Britse act The Artful Dodger de vierde plaats met Re-Rewind The Crowd Say Bo Selecta. R&B-vocalist Craig David kreeg hiervoor geen credits. Als solozanger debuteerde David in het voorjaar van 2000 met Fill Me In, dat tot nummer 5 kwam. Opvolger 7 Days steeg in de Top 40 Classic naar de zevende plaats en piekte uiteindelijk op nummer 6, met de (officieuze) reeks 4-5-6 als gevolg. In december 2000 scoorde Craig David een Top 40-hit met Walking Away. Het laat zich raden tot welke positie die single reikte...

 

De top 10 van 2 september 2000

 

1. I TURN TO YOU - Melanie C

 

 

2. QUE SI, QUE NO - Jody Bernal

 

 

3. I WOULD STAY - Krezip

 

 

4. MUSIC - Madonna

 

 

5. SUPERSTRING [RANK 1 REMIX] - Cygnus X

 

 

6. LUCKY - Britney Spears

 

 

7. 7 DAYS - Craig David

 

 

8. I'M OUTTA LOVE - Anastacia

 

 

9. ROCK DJ - Robbie Williams

 

 

10. MICHEL - Anouk