Top 40 Classic - vrijheidsstrijder Marco Borsato

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 29 juni 1996 bereikte Marco Borsato de derde plaats met de dubbele A-kant Vrij Zijn/Margherita.

In 1990 leerde Nederland de zanger Marco Borsato kennen. De Alkmaarder van Italiaanse afkomst bereikte na het winnen van de Soundmixshow de vierde plaats met Emozione/At This Moment. In 1994 leerde Nederland de Nederlandstalige zanger Marco Borsato kennen en die veel beduidend meer in de smaak. Waar Borsato na Emozione/At This Moment vooral flops en bescheiden hitjes op zijn naam kreeg, switchte hij met de single Dromen Zijn Bedrog naar de Nederlandse taal.

Daarmee stond Marco Borsato in het najaar van 1994 liefst twaalf weken op de eerste plaats. Daarmee brak hij het record van Bryan Adams uit 1991, toen hij elf weken de Top 40 aanvoerde met (Everything I Do) I Do It For You. Ook opvolger Waarom Nou Jij stond ook op nummer 1, zij het 'slechts' één weekje. Daarnaast werd het bijbehorende album Marco een groot succes. In 1996 maakte hij de volgende stap op weg naar de artiest die het grote publiek inmiddels in hem herkent.

In dat jaar kreeg Marco Borsato een uitnodiging van Het Nationaal Comité 4 en 5 mei om het themalied van Bevrijdingsdag voor zijn rekening te nemen. Het werd een aangepaste versie van de single die hij net had uitgebracht: Vrij Zijn. De 5-meiversie gaat over een meisje in een oorlogsgebied van wie het niet zeker is of ze ooit weer in vrijheid zal leven. Waarschijnlijk heeft deze actie gezorgd voor een toenemde populariteit van de originele versie van Vrij Zijn, dat een dubbele A-kant vormde met Margherita. Het tweeluik behaalde op 29 juni 1996 de derde plaats.

Nadat hij zichzelf op de kaart zette als artiest (1990) en als vertolker van Nederlandstalige muziek (1994), brak Marco Borsato in 1996 dus door als iemand die zich openlijk inzet voor wereldvrede. In 1998 werd hij ambassadeur van War Child. Ter gelegenheid daarvan schreef hij De Speeltuin, dat in 1998 de tiende plek bereikte. In 2004 scoorde hij met Ali B een nummer 1-hit met Wat Zou Je Doen, de themasingle van de concertreeks Friends For War Child in Ahoy Rotterdam.

 

De top 10 van 29 juni 1996

 

1. MACARENA [BAYSIDE BOYS REMIX] - Los Del Rio

In 1993 scoorde de Andalusische formatie Los Del Rio een hitje met Macarena, maar die plaat leek in de vergetelheid te geraken. De Bayside Boys transformeerde de track in 1996 echter tot dé (zomer)hit van het jaar! Met dank aan het producersteam voerde Los Del Rio alsnog vier weken de Top 40 aan. Tevens bleef Banger Hart van Rob de Nijs in de jaarlijst van 1996 op gepaste afstand van Macarena. Tegenwoordig wordt de zomerhit nog altijd herkend aan het bijbehorende dansje.

 

 

2. CHILDREN OF THE NIGHT - Nakatomi

 

 

3. VRIJ ZIJN/MARGHERITA - Marco Borsato

 

Vrij Zijn

 

Margherita

 

4. GET DOWN (YOU'RE THE ONE FOR ME) - Backstreet Boys

 

 

5. FANTASY WORLD - Charly Lownoise & Mental Theo

Dé hitmachine van 1995 en 1996 had ook met Fantasy World goud in handen. Charly Lownoise & Mental Theo zetten begin 1995 de happyhardcoremuziek op de kaart met Wonderfull Days. Daarmee bereikten het Nederlandse DJ-duo de tweede plaats, die later in 1995 geëvenaard werd met Stars en in 1996 wederom geëvenaard werd, toen met Fantasy World. Opvolger Hardcore Feelings bleef ook steken op nummer 2 en daarmee hebben Charly Lownoise & Mental Theo samen met David Guetta een record in handen: vier nummer 2-hits zonder een nummer 1-hit op naam.

 

 

6. ZO VER WEG - Guus Meeuwis & Vagant

Wederom een Nederlandse act die in 1995 en 1996 uitmuntende jaren beleefde. Verschil: Guus Meeuwis & Vagant scoorden wél nummer 1-hits. Debuutsingle Het Is Een Nacht... (Levensecht) stond in 1995 zeven weken op nummer 1 en werd de grootste hit van het jaar. Begin 1996 wist opvolger Per Spoor (Kedeng Kedeng) ook de eerste plaats te bereiken. In de zomer van 1996 deed de Brabantse zanger Guus Meeuwis met zijn begeleidingband een nieuwe gooi naar de felbegeerde koppositie met de ballad Zo Ver Weg. De eerste plek was niet ver weg, maar nummer 3 was het hoogst haalbare.

 

 

7. TO DESERVE YOU - Bette Midler

Een carrière valt niet te plannen. Het levende bewijs: Bette Midler. Begin jaren 70 bracht zij twee singles uit, maar die flopten. Vervolgens werd zij als actrice wel succesvol in de film The Rose. Toen ook haar acteerwerk af begon te nemen in kwaliteit, scoorde de Hawaiiaanse in 1984 opeens een grote hit met de Rolling Stones-cover Beast Of Burden. Dat succes bleek eenmalig, waarna zij zich als actrice ging richten op komediefilms. Haar grootste Top 40-hit scoorde Bette Midler pas in 1996, toen To Deserve You in de vorm van een danceremix de vijfde plaats bereikte.

 

 

8. IRONIC - Alanis Morissette

Regen op je trouwdag. Een gratis rit waarvoor je reeds had betaald. Een goed advies dat je niet opvolgde. Drie situaties waarin er simpelweg sprake was van pech. Als de Top 40 een juryhitlijst was geweest en de titel in verhouding tot de tekst een belangrijk criterum zou zijn, dan had Alanis Morissette bij lange na niet de top 10 gehaald, want van ironie is totaal geen sprake in de voorbeelden die de Canadese zangeres aanhaalt in het refrein van Ironic. De Top 40 is echter geen juryhitlijst en Ironic bleek de populairste single van het legendarische album Jagged Little Pill.

 

 

9. HAND IN HAND - Dune

 

 

10. BECAUSE YOU LOVED ME (THEME FROM "UP CLOSE & PERSONAL") - Celine Dion