Top 40 Classic - ultieme oeuvreplaat RHCP

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 3 augustus 2002 steeg By The Way van de Red Hot Chili Peppers naar de negende plaats.

Het was niet de keuze van de Red Hot Chili Peppers om By The Way uit te brengen als eerste single van het gelijknamige album. Vooral leadzanger Anthony Kiedis had zijn twijfels, omdat hij van mening was dat de plaat het toppunt was van non-commercialiteit. De band uit Californië werd echter overtuigd door de managers, die vonden dat By The Way een perfecte weerspiegeling was van de sound van zowel het album als het gehele oeuvre van RHCP. En daar viel wel wat voor te zeggen.

By The Way begint met een funky basspel van Flea, dat de basis vormt van het refrein. Wanneer het refrein voorbij is, gaat de sound van de plaat 180 graden de andere kant op. De vocalen van Anthony Kiedis hebben meer weg van rappen en het spel van Flea wordt veel harder. Inhoudelijk is By The Way een lied waarin het fictieve meisje Dani centraal staat. In de klassieker Californication uit 2000 werd al naar haar gerefereerd en haar naam staat zelfs in de titel van de hit Dani California uit 2006. 

 

Zodoende zijn vrijwel alle eigenschappen van het gehele materiaal van de Red Hot Chili Peppers terug te vinden in By The Way. Deze oeuvreplaat werd de grootste hit van de rockband in het Verenigd Koninkrijk, tot grote verbazing van de bandleden. In Nederland sloeg By The Way eveneens aan. Deze plaat werd de derde top 10-hit van RHCP in Nederland en bereikte op 3 augustus 2002 de negende plaats, dat de hoogste positie bleek te zijn. Daarmee kwam By The Way op gelijke hoogte met Californication uit 2000, maar wist het de nummer 1-hit Under The Bridge uit 1992 bij lange na niet te benaderen.

 

De Red Hot Chili Peppers bereikte sindsdien alleen in 2006 de top 10, met zowel Dani California als Snow (Hey Oh). Het lage aantal top 10-hits van de Amerikanen is opvallend, aangezien de Peppers in diverse allertijdenlijsten hoge ogen gooien met klassiekers als Scar Tissue (#24 in 1999), Otherside (#14 in 2000), Can't Stop (#23 in 2003), Tell Me Baby (#18 in 2006) en Desecration Smile (#13 in 2007).  Op albumgebied heeft RHCP beduidend meer successen. Vanaf het album By The Way behaalde alle studioalbums van de band de felbegeerde koppositie in de Album Top 100.

 

In 2007 was het refrein van By The Way opnieuw te vinden in de Top 40. De Goudse dj Peter Gelderblom nam de klassieker onder handen en het resultaat was de dancetrack Waiting 4, dat de elfde plaats bereikte in de Lijst der Lijsten.

 

De top 10 van 3 augustus 2002

 

1. PERDONO - Tiziano Ferro

 

 

2. UNDERNEATH YOUR CLOTHES - Shakira

 

 

3. A LITTLE LESS CONVERSATION - Elvis vs. JXL

 

 

4. HOT IN HERRE - Nelly

 

5. JUST A LITTLE - Liberty X

 

6. I NEED A GIRL (PART ONE) - P. Diddy featuring Usher & Loon

 

 

7. A THOUSAND MILES - Vanessa Carlton

 

 

8. DÉSENCHANTÉE - Kate Ryan

 

 

9. BY THE WAY - Red Hot Chili Peppers

 

 

10. WITHOUT ME - Eminem