Top 40 Classic - tranen om Take That

- Top 40 Classic

 Paul De Leeuw Take That Marco Borsato 2 Brothers On The 4th Floor Simone Kleinsma Captain Jack Robert Miles 3T Backstreet Boys Guus Meeuwis Fluitsma & Van Tijn
Top 40 Classic - tranen om Take That

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 16 maart 1996 was de boyband Take That op nummer 6 te bewonderen met zijn (voorlopige) afscheidssingle How Deep Is Your Love.

1995 was een bewogen jaar voor Take That. In het voorjaar van 1995 boekte het vijftal uit Manchester een persoonlijk record door met Back For Good op de tweede plaats te pieken. In juni van dat jaar werd Robbie Williams echter uit de groep gezet wegens een hardnekkige drugsverslaving, waarna Take That in augustus 1995 als viertal nog een top 10-hit scoorde met Never Forget. Met zijn vieren maakte de boyband de Nobody Else Tour af, om vervolgens plannen te maken voor een nieuw album.

 

Althans, dat was de bedoeling. Nadat het kwartet met Kerst bij elkaar kwam, besloten de leden gezamenlijk om een punt te zetten achter Take That. Op 13 februari 1996 - nota bene de 22ste verjaardag van hun geroyeerde ex-collega Robbie Williams - maakten Mark Owen, Gary Barlow, Howard Donald en Jason Orange bekend dat ze na april 1996 gingen stoppen met de boyband. Het verzamelalbum Greatest Hits was hun laatste album en How Deep Is Your Love hun laatste single. De fans van Take That reageerde geschokt op het nieuws. Hun wereld stortte in elkaar.

 

Het was dan ook geen verrassing dat How Deep Is Your Love op 9 maart 1996 direct in de top 10 binnenkwam. De entree op nummer 8 maakte dat de versie van Take That direct hoger kwam dan het origineel van de Bee Gees (nummer 15 in 1977). Op 16 maart 1996 behaalde Take That met zijn laatste single al de piekpositie, te weten nummer 6. Toen How Deep Is Your Love in de daaropvolgende week naar nummer 9 zakte, werden de nummers 4 en 5 bezet door resp. de Backstreet Boys en 3T. De boyband die afscheid ging nemen, werd dus afgetroefd door twee boybands die net door waren gebroken.

 

Is deze wisseling van de wacht een signaal dat Take That net niet op zijn hoogtepunt stopte? Op 4 april 1996 werd het antwoord gegeven: 'nee'. De leden waren te gast bij de TV Show. Binnen no-time waren de tickets voor fans uitverkocht. Uit alle windstreken waren de fans naar Amsterdam gekomen om getuige te zijn van het allerlaatste televisieoptreden van hun grote idolen. Tijdens de bewuste uitzending liet presentator Ivo Niehe een video zien aan de leden van Take That, waarin fans over de hele wereld hun idolen toespraken.

 

Hun fanschare was ontroostbaar, want hun leven (genaamd Take That) was ten einde. De impact van het optreden in de TV Show was ook zichtbaar in de Top 40. Op 13 april 1996 zakte How Deep Is Your Love van #19 naar #31, maar in de daaropvolgende editie werden de verkopen ná het optreden in Amsterdam meegewogen. Dat het afscheid een enorme vraag naar de laatste single opwekte, bleek uit de 'terugstijging' naar nummer 17.

 

Tijdens de bewuste uitzending van de TV Show stelde Ivo Niehe nog vragen over de toekomst van de leden van Take That. Een daarvan was of een reünieconcert over tien jaar misschien een optie was, waarop Howard Donald "You never know" antwoordde. In 2006 (tien jaar na de uitzending) kwam Take That daadwerkelijk weer bij elkaar! De formatie die in 1996 afscheid nam, bracht Beautiful World uit als comebackalbum. De eerste twee singles Patience en Shine kwamen tot nummer 18 in de Top 40, maar daarna moest de boyband tot 2010 wachten voor een volgende hit. Toen werd Take That weer een vijftal, aangezien Robbie Williams zich weer bij de groep voegde. De ballad The Flood kwam in dat jaar tot nummer 16.

 

Overige feiten

  • De eerste plaats werd voor de derde week op rij bezet door Guus Meeuwis & Vagant met hun klassieker Per Spoor (Kedeng Kedeng).
  • Op nummer 2 meldde Captain Jack zich met de gelijknamige single. De Duitse danceact moest in de week daarna eveneens genoegen nemen met de tweede plek, maar dáárna stoomde Captain Jack door naar de koppositie.
  • De Backstreet Boys stegen naar de vijfde plaats met de ballad I'll Never Break Your Heart. De tweede hit van de Amerkaanse boyband evenaarde hiermee de hoogste positie van de debuutsingle We've Got It Goin' On. De Backstreet Boys zouden die plek nog overtreffen, want I'll Never Break Your Heart wist te pieken op nummer 3.
  • Zes op een rij voor 2 Brothers On The 4th Floor! In 1995 verruilde de Utrechtse groep de eurodancesound van onder meer Never Alone (1993) en Dreams (1994) in voor happy hardcore. Dat leverde in het bewuste jaar top 10-noteringen op met Fly (Through The Starry Night) en Come Take My Hand. In 1996 was het de beurt aan Fairytales om de bovenste tien te bestormen. De track kwam uiteindelijk tot nummer 6.
  • 3T debuteerde in de top 10. Met de debuutsingle Anything stegen de drie Amerikaanse broers naar de achtste plaats. De broers zijn Taj, Taryll en T.J. Jackson. Hun vader Tito Jackson zat in de legendarische Jackson Five (later The Jacksons), dus muziek is bij hen met de paplepel ingegoten. Voor Anything was nummer 3 uiteindelijk het hoogst haalbare.

De top 10 van 16 maart 1996

 

1. PER SPOOR (KEDENG KEDENG) - Guus Meeuwis & Vagant

 

 

2. CAPTAIN JACK - Captain Jack

 

 

3. CHILDREN - Robert Miles

 

 

4. 15 MILJOEN MENSEN - Fluitsma & Van Tijn

 

 

5. I'LL NEVER BREAK YOUR HEART - Backstreet Boys

 

 

6. HOW DEEP IS YOUR LOVE - Take That

 

 

7. FAIRYTALES - 2 Brothers On The 4th Floor feat. Des'ray and D-Rock

 

 

8. ANYTHING - 3T

 

 

9. IK LEEF NIET MEER VOOR JOU - Marco Borsato

 

 

10. ZONDER JOU - Simone Kleinsma - Duet met Paul de Leeuw