Top 40 Classic - Tiësto still going strong

- Top 40 Classic

 Cascada Me So Horny (Jumpstyle Edit) Akon XYP Gwen Stefani Jan Smit Christian Burns Tiësto Mika DJ Porny Gerard Joling Jeckyll & Hyde Pet Shop Boys Confessions Robbie Williams
Top 40 Classic - Tiësto still going strong

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 7 april 2007 was Tiësto weer in zijn vertrouwde regio te vinden met In The Dark: de top 10.

Aan de top komen is moeilijk, aan de top blijven nog moeilijker. In 2001 en 2002 bereikte Tijs Verwest weliswaar de top 10 met respectievelijk Flight 643 en Lethal Industry, maar eind 2003 meldde de Bredase diskjockey - beter bekend onder zijn artiestennaam Tiësto - zich definitief in de top. Toen bereikte Traffic namelijk de tweede plaats, een prestatie die Tiësto in het daaropvolgende jaar een uitstekend vervolg gaf met eerst Love Comes Again en daarna Just Be (beide #3 in 2004). Deze drie singles waren afkomstig van zijn album Just Be, dat in het voorjaar van 2004 de Album Top 100 aan wist te voeren.

 

Zodoende wist Tiësto in 2003/04 definitief aan de top te komen. Met het album Elements Of Life wilde hij aan de top blijven. De kunst is dan om dicht bij je sound te blijven, maar toch elementen daaraan toe te voegen om vernieuwend en verfrissend te blijven. Elements Of Life bevatte in verhouding tot Just Be minder instrumentale tracks en meer elementen van pop- en zelfs rockmuziek. Voor de eerste single Dance4Life pakte Tiësto groot uit door Faithless-frontman Maxi Jazz te strikken als vocalist. Het resultaat was een derde plaats in de Top 40, die liefst vijf weken lang werd vastgehouden in het najaar van 2006.

 

In The Dark werd de tweede single van Elements Of Life. Als leadzanger van deze track koos Tiësto voor Christian Burns, een Brit die in Engelstalige landen naam maakte als lid van BBMak. Door de bijdrage van Burns werd In The Dark een mix van trance en poprock. Tekenend was dat deze single werd verkozen tot Alarmschijf, terwijl een Dancesmash op papier logischer was geweest voor Tiësto. De sound sloeg aan, want In The Dark steeg op 7 april 2007 van #37 naar #9! Het was de zevende top 10-hit van Tiësto, uit acht Top 40-hits. En dan worden zijn remixes van Rain Down On Me van Kane (#6 in 2003) en He's A Pirate van Pirates Of The Carribean (#5 in 2006) nog buiten beschouwing gelaten.

 

In de daaropvolgende week stoomden Tiësto en Christian Burns door naar de tweede plaats, waardoor de vijfde top 3-hit op rij een feit was voor eerstgenoemde. In The Dark was toen de runner-up achter Op Weg Naar Geluk van Jan Smit. In de week dáárop werd de Volendammer van de troon gestoten, maar niet door Tiësto en Burns. Guus Meeuwis schoot toen namelijk naar de koppositie met Tranen Gelachen, waardoor een nummer 1-notering opnieuw door de neus van Tiësto werd geboord. Van zijn vijf top 3-hits haalden er twee de tweede plaats en de andere drie de derde.

 

De indrukwekkende reeks top 3-hits trok zich na In The Dark helaas niet door. Uitgerekend toen Tiësto ging samenwerken met een oude bekende van het album Just Be, ging het mis. De derde single Break My Fall werd namelijk ingezongen door BT, de Amerikaan die in 2004 de zanger was van Love Comes Again. Break My Fall bleef daarentegen steken op nummer 13 en daarmee was het na Suburban Train (#34 in 2001) pas de tweede Top 40-hit van Tiësto die geen plekje bij de bovenste tien wist te bemachtigen.

 

Na 2007 scoorde Tiësto nog tien Top 40-hits, maar daarvan haalden er slechts twee de top 10. In 2011 sloeg hij de handen ineen met Diplo en Busta Rhymes, waarna het resultaat C'mon (Catch 'Em By Surprise) tot nummer 5 kwam. In 2014 werkte hij samen met Matthew Koma voor de single Wasted, dat toen een negende plaats afdwong.

 

Overige feiten

  • Het duo Jeckyll & Hyde voerden voor de tweede week op rij de Top 40 aan met Freefall. Hoewel jumpstyle dé rage van 2007 was, was Freefall de enige nummer 1-hit in de Top 40 in dat genre.
  • Jan Smit kwam met Op Weg Naar Geluk nieuw binnen op nummer 2. Daarmee was de Volendammer hard op weg naar een nieuwe nummer 1-hit en die kwam er. Het werd zijn vierde nummer 1-hit, maar het stond slechts één weekje aan kop.
  • Jeckyll & Hyde waren de meest succesvolle jumpstyleact, maar DJ Porny kende ook succes in deze stijl. Me So Horny steeg op 7 april 2007 naar de zevende plaats, dat de hoogste positie van de plaat bleek. Me So Horny heeft overigens niets te maken met de gelijknamige nummer 1-hit van 2 Live Crew uit 1990.
  • Op nummer 8 debuteerde Mika in de top 10. De geboren Libanees woont sinds zijn negende in Engeland en tekende in 2006 een platencontract bij Island Records, waar hij zijn debuutalbum Life In Cartoon Motion opnam. Als eerste single werd Grace Kelly uitgebracht en met deze plaat debuteerde Mika in de Top 40 én de top 10. Het haalde uiteindelijk de vierde plaats.

De top 10 van 7 april 2007

 

1. FREEFALL - Jeckyll & Hyde

 

 

2. OP WEG NAAR GELUK - Jan Smit

 

 

3. CONFESSIONS - XYP

 

 

4. MAAK ME GEK - Gerard Joling

 

 

5. SHE'S MADONNA - Robbie Williams with Pet Shop Boys

 

 

6. THE SWEET ESCAPE - Gwen Stefani featuring Akon

 

 

7. ME SO HORNY - DJ Porny

 

 

8. GRACE KELLY - Mika

 

 

9. IN THE DARK - Tiësto featuring Christian Burns

 

 

10. MIRACLE - Cascada