Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 25 december 1965 staan The Beatles in totaal voor de dertigste week op nummer 1 in de Top 40, die toen zijn eerste jaar nauwelijks achter de rug had.

Op 2 januari 1965 was de allereerste Top 40 een feit. De eerste plaats werd toen bezet door The Beatles met I Feel Fine. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr stonden niet alleen met deze single in de lijst, maar ook met If I Fell (nr. 26) en I Should Have Known Better (nr. 40). Waar de laatste twee platen geen serieuze rol van betekenis speelden in de Top 40, verbleef I Feel Fine vijf weken op de eerste plaats. The French Song (Quand Le Soleil…) van Lucille Starr (geen familie van Ringo) bleef al die tijd op nummer 2.

Lucille Starr wist na die vijf weken alsnog The Beatles van de felbegeerde koppositie te verstoten, maar The Fab Four had de toon inmiddels gezet. Van 6 maart tot en met 3 april waren het The Beatles die vijf weken lang de rol van runner-up (achter Let Kiss van onder meer Gudrun Jankis) speelden. Met de dubbele A-kant Eight Days A Week/Baby’s In Black slaagde het kwartet uit Liverpool er echter niet in om door te stoten. Er zat voor deze single dus niet meer in dan een ‘magere’ tweede plaats.

Wat The Beatles met Eight Days A Week/Baby’s In Black niet lukte, lukte met opvolger No Reply/Rock And Rollmusic wel: de eerste plaats bereiken. Op 17 april kwam er een einde aan de hegemonie van Let Kiss, die acht weken duurde. The Beatles namen het stokje vakkundig over: drie weken nadat No Reply/Rock And Rollmusic naar de eerste plaats steeg, werd de single op 8 mei verslagen door Ticket To Ride, eveneens van The Beatles. Hiermee stond de band nog eens negen weken op nummer 1.

De opvolger van Ticket To Ride had de titel Help!. Op 7 augustus steeg deze klassieker naar de koppositie, om die zes weken later pas te verlaten. Toen scoorde de ´rivaal´ The Rolling Stones zijn eerste nummer 1-hit met (I Can’t Get No) Satisfaction. The Beatles hadden er toen al vier op hun naam staan en daarmee was het nog lang niet afgelopen voor ze. Op 13 november werd nummer vijf gerealiseerd in de vorm van Yesterday. Deze plaat wist het net niet tot het einde van het jaar vol te houden op de eerste plaats.

Daar zullen The Beatles echter niet om hebben getreurd. Op 25 december 1965 kwam de dubbele A-kant We Can Work It Out/Day Tripper nieuw binnen op nummer 1. De Top 40 eindigde zijn debuutjaar dus waar het mee begon: met een nummer 1-notering voor The Fab Four. Dat Yesterday toen ook nog eens de tweede plaats bezette, tekent de superioriteit van The Beatles in 1965. Hieronder een kort overzichtje:

Aantal Top 40-hits van The Beatles in 1965: 9
Aantal nummer 1-hits: 6
Aantal weken op nummer 1: 30

 

Dit is de top 10 van 25 december 1965

 

1. WE CAN WORK IT OUT/DAY TRIPPER - The Beatles

 

We Can Work It OutDay Tripper


2. YESTERDAY - The Beatles3. WASTED WORDS - The Motions
Op 10 april 1965 stonden The Motions op nummer 39 genoteerd met It's Gone. De titel bleek toepasselijk, want het was de enige week waarin het lied in de Top 40 stond. Zanger Rudy Bennett, gitarist Robbie van Leeuwen, bassist Henk Smitskamp en drummer Sieb Warner lieten zich niet uit het veld slaan en terecht. Opvolger Wasted Words was namelijk een nummer 1-hit voor de Haagse band geworden, ware het niet dat een band uit Liverpool toen redelijk succesvol was...4. HERE IT COMES AGAIN - The Fortunes5. THIS STRANGE EFFECT - Dave Berry6. GET OFF OF MY CLOUD - The Rolling STones7. I'M GONNA TAKE YOU THERE - Dave Berry
Van 4 tot en met 25 december 1965 stond Dave Berry met vier singles tegelijkertijd in de Top 40: This Strange Effect, I'm Gonna Take You There, Can I Get It From You en Little Things. Daarmee vestigde hij een Top 40-record dat zelfs The Beatles niet wisten te evenaren! I'm Gonna Take You There was de enige van het stel dat in de Top 40 Classic zijn hoogste notering (nr. 4) nog niet had bereikt. Op 5 januari 2013 brak Sandra van Nieuwland het record van Dave Berry, door met vijf hits tegelijkertijd genoteerd te staan.8. MY GENERATION - The Who
Op 25 december 1965 scoorde de Londense rockband The Who zijn eerste top 10-hit met My Generation. Een halfjaar daarvoor bleef debuutsingle Anyway, Anyhow, Anywhere steken op nummer 28. De uiteindelijke nummer 5-hit My Generation bevatte onder meer de zin 'I hope I die before I get old'. Voor drummer Keith Moon werd deze hoop op 7 september 1978 werkelijkheid. Hij overleed toen op 32-jarige leeftijd aan een overdosis. Bassist John Entwistle mag ook niet klagen; hij overleed op 27 juni 2002 op 57-jarige leeftijd aan een hartaanval.9. A WELL RESPECTED MAN - The Kinks10. YESTERDAY MAN - Chris Andrews