Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 31 januari 2015 begon de Noorse DJ Kygo aan een opmars met zijn hitsingle Firestone.

Je bent DJ van beroep, je hebt de ambitie om internationaal door te breken en je naam is Kyrre Gørvell-Dahll. Het slechtste wat je dan kan doen, is onder je eigen naam je werk uitbrengen. Gørvell-Dahll was gelukkig wijs genoeg om dat te beseffen en maakte een combinatie van de eerste twee letters van zijn voornaam en de eerste twee van zijn achternaam. Om zijn artiestennaam een internationale allure te geven, werd de schuine streep door de 'o' ook weggehaald. Het resultaat: Kygo.

 

In 2014 onderging Kygo zijn vuurdoop in de Nederlandse hitlijsten. Hij nam Cut Your Teeth van de Britse zangeres Kyla La Grange onder handen en bereikte er vervolgens de negentiende plaats mee. Zeker geen slecht debuut, maar Kygo wilde doorpakken. Om dat te realiseren, strikte hij de Australische zanger Conrad Sewell. Hij moest de vocalen bezorgen op Firestone, dat dan door Kygo werd geproduceerd tot een grote hit.

 

Kygo slaagde daar glansrijk in. Nadat Firestone een week voor de Top 40 Classic uit de top 10 verdween, keerde de track weer terug in het bovenste kwart. Gestaag steeg Firestone vervolgens verder, om op 28 februari en 7 maart 2015 te pieken op de derde plaats. Dit bleek later ook de hoogste notering voor opvolger Stole The Show, waarin de Amerikaanse singer-songwriter Parson James de vocalen voor zijn rekening nam. Kygo stal de show en was op weg om de meest succesvolle Noorse Top 40-act te worden sinds a-ha.

 

Kygo was namelijk (na a-ha dus) pas de tweede act uit Noorwegen met meerdere top 10-hits op zijn cv! De derde diende zich echter al snel aan, want later in 2015 had het hiphopduo Madcon had zijn nummer 1-hit Beggin' uit 2009 eindelijk voorzien van een waardige opvolger. Het lied Don't Worry eindigde op de derde plaats, evenals Firestone en Stole The Show van Kygo. Hiermee leek nummer 3 in 2015 gereserveerd te zijn voor grote hits die uit Noorwegen afkomstig waren...

 

Dit is de top 10 van 31 januari 2015

 

1. CHEERLEADER - FELIX JAEHN REMIX - Omi

De Jamaicaanse zanger Omar Samuel Pasley had in eigen land een grote hit in 2012. Onder de artiestennaam Omi bracht hij de track Cheerleader succesvol uit. Het succes in eigen land werd echter verbleekt toen de Duitse producer Felix Jaehn aan het werk ging met Cheerleader. Diens remix werd een wereldwijde hit en voerde elf weken de Top 40 aan. Het betekende de wereldwijde doorbraak voor Omi. Later in 2015 rekende hij af met de stempel 'eendagsvlieg', maar zijn tweede single Hula Hoop kwam niet verder dan nummer 24.

 

 

2. THINKING OUT LOUD - Ed Sheeran

 

 

3. RUNAWAY (YOU & I) - Galantis

 

 

4. TAKE ME TO CHURCH - Hozier

De Ierse singer-songwriter Andrew Hozier-Byrne (artiestennaam: Hozier) baarde in 2014 opzien met zijn plaat Take Me To Church. In het lied beschrijft hij zijn frustratie ten opzichte van de katholieke kerk en met name haar standpunt over homoseksualiteit. Take Me To Church sloeg wereldwijd enorm aan en behaalde in 2015 de tweede plaats in Nederland. Hozier heeft zijn monsterhit op het moment van schrijven nog niet van een waardig vervolg voorzien.

 

 

5. DANGEROUS - David Guetta feat. Sam Martin

 

 

6. UPTOWN FUNK! - Mark Ronson feat. Bruno Mars

 

 

7. OUTSIDE - Calvin Harris feat. Ellie Goulding

2014 was voor de Schotse DJ Calvin Harris een uiterst succesvol jaar. Hij scoorde in dat jaar namelijk twee nummer 1-hits, te weten Summer en Blame. Om 2015 ook te laten slagen, sloeg Harris de handen ineen met Ellie Goulding. Dat deed hij ook in het voorjaar van 2013, maar toen kwam hun gezamenlijke single I Need Your Love niet verder dan nummer 29. Outside deed het begin 2015 stukken beter, want hiermee werd de zevende plaats bereikt. Calvin Harris schreef later in 2015 zijn derde nummer 1-hit bij, ditmaal met How Deep Is Your Love.

 

 

8. NOTHING REALLY MATTERS - Mr. Probz

 

 

9. FIRESTONE - Kygo feat. Conrad

 

 

10. GERONIMO - Sheppard