Top 40 Classic - Survivor dankt Sylvester Stallone

- Top 40 Classic

 Corry Konings Yazoo Golden Earring Survivor Rita Marley Drukwerk Dolly Dots Dire StraitsThe emerald express Dexy's Midnight Runners Third World

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 9 oktober 1982 steeg Survivor naar de tweede plaats met Eye Of The Tiger, het themalied van Rocky III.

In het voorjaar van 1982 verscheen het derde deel in de filmreeks Rocky. Voor Rocky III waren de verwachtingen hooggespannen door de successen van de twee voorgangers. Regisseur Sylvester Stallone, die ook de scenarioschrijver en de hoofdrolspeler was, wist die verwachtingen echter meer dan waar te maken. Rocky III bracht met 270 miljoen Amerikaanse dollars het meeste geld op van de eerste drie Rocky-films en er werd zelfs een Golden Globe-nominatie in de wacht gesleept.

Voor de soundtrack van Rocky III koos hij verrassend genoeg niet voor een gearriveerde act, maar voor de nog onbekende Amerikaanse rockband Survivor. Stallone hoorde diens track Poor Man's Son (bescheiden Amerikaans hitje uit 1981) en wilde een soundtrack in de sfeer van dat lied. Het resultaat werd Eye Of The Tiger, dat een belangrijke bijdrage leverde aan het grote succes van Rocky III. Met deze plaat wist Survivor zijn grote wereldwijde doorbraak te realiseren. In Nederland piekte Eye Of The Tiger op nummer 2.

Vandaag de dag is Eye Of The Tiger een klassieker op zich geworden. Dat is vooral te danken aan de legendarische gitaarriff van Jim Peterik en de pakkende titel. Vijfvoudig wereldkampioen darts Raymond van Barneveld gebruikt Eye Of The Tiger als opkomstnummer, evenals de voetbalclub FC Utrecht. Eye Of The Tiger mag dan onderhand ruim dertig jaar oud zijn, de gitaarriff maakt de plaat eigenlijk tijdloos.

De top 10 van 9 oktober 1982

1. PRIVATE INVESTIGATIONS - Dire Straits
In 1978 brak de Britse rockband Dire Straits door met Sultans Of Swing, maar de prestaties in het vervolg waren niet om over naar huis te schrijven. In 1980 besloten Mark Knopfler en zijn bandmaatjes de muziekstijl volledig te veranderen. Er werd afscheid genomen van het commerciegehalte en de progressieve rockmuziek kwam daarvoor in de plaats. Dat leverde in 1980 weinig glorie op, want Tunnel Of Love wist de Lijst der Lijsten niet te behalen. De aanhouder wist echter te winnen, want met Private Investigations (eerste single van het album Love Over Gold) was in 1982 de eerste (en enige) nummer 1-hit een feit.

 


2. EYE OF THE TIGER - Survivor3. TWILIGHT ZONE - Golden Earring


4. TRY JAH LOVE - Third World
In 1979 was daar opeens de Jamaicaanse reggaeband Third World. Met Now That We Found Love werd de derde plaats bereikt, maar het geringe succes van opvolger Talk To Me deed vermoeden dat Third World snel weer in de vergetelheid zou geraken. In 1982 was de comeback echter een feit, want met Try Jah Love wist Third World de hoogste positie van zijn debuuthit te evenaren. Daarna was de band niet meer in de Top 40 te vinden. Leadzanger Bunny Rugs overleed op 2 februari 2014 op 65-jarige leeftijd aan leukemie. Third World bestaat echter nog steeds, met A.J. Brown als nieuwe leadzanger.


 

5. COME ON EILEEN - Dexys Midnight Runners & The Emerald Express
1982 was het jaar waarin de Amerikanse rock-'n-rolllegende Johnnie Ray (1927-1990) op twee verschillende manieren werd geëerd in de Top 40. In augustus scoorde André van Duin een nummer 1-hit met Als Je Huilt, een cover van Ray's lied Cry. In de herfst van dat jaar werd Come On Eileen van Dexys Midnight Runners & the Emerald Express een top 5-hit. In het lied werd Johnnie Ray in de eerste regel (Poor old Johnnie Ray) bij naam genoemd. Come On Eileen piekte uiteindelijk op plaats vier en daarmee was het met afstand de grootste hit voor de Britse Dexys Midnight Runners. Opvolger Jackie Wilson Said (opnieuw een ode aan een muzieklegende) kwam niet verder dan 21.


 

6. ONE DRAW - Rita Marley


 

7. DON'T GO - Yazoo


 

8. ADIOS AMOR - Corry


 

9. DO WAH DIDDY DIDDY - Dolly Dots
De Nederlandse meidengroep Dolly Dots heeft weliswaar 25 Top 40-hits weten te scoren, slechts twee daarvan bereikten de top 5. Eén van die twee laat zich makkelijk raden: Love Me Just A Little Bit More (één week op 1 in 1984). De andere was Do Wah Diddy Diddy, een cover van het gelijknamige lied van Manfred Mann. Do Wah Diddy Diddy was één van de elf top 10-hits voor Angela Groothuizen, Ria Brieffies, Angéla Kramers, Esther Oosterbeek, Patty Zomer en Anita Heilker en dus één van de grootste hits van de Dolly Dots.


 

10. SCHIJN 'N LICHTJE OP MIJ - Drukwerk
Voor de Amsterdamse groep Drukwerk bleek 1982 met afstand het beste jaar. Toen steeg debuuthit Je Loog Tegen Mij naar de felbegeerde koppositie, bleek opvolger Wat Dom (5) eveneens een groot succes, scoorde Drukwerk ook nog eens een verdienstelijke top 20-hit met Pappa (15) en werd de vierde hit Schijn 'n Lichtje Op Mij (10) de derde top 10-hit voor Drukwerk in nog geen jaar tijd. Het succesjaar zou niet meer geëvenaard worden. Marianneke piekte in 1983 nog op plaats tien en daarna werden nog bescheiden hitjes gescoord, maar na 1984 was de pijp leeg. In 1990 ging de stekker uit Drukwerk.