Top 40 Classic - rising star Brace is hot

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 7 augustus 2004 stond Brace met twee singles in de top 5, te weten Moppie en Ik Ben Je Zat.

“Ik ben gezegend met een mooie stem, twee hits”. Een passage uit Vraag Jezelf Eens Af, de eerste solosingle van Brace uit 2005. De R&B-zanger is geboren op 23 augustus 1986 in Indonesië, maar verhuisde al snel met het gezin naar Amsterdam. Zijn mooie stem werd in 2004 ontdekt door het Noord-Hollandse rapduo Lange Frans & Baas B, dat hem op 17-jarige leeftijd het refrein van Moppie liet zingen. Moppie betekende de doorbraak voor zowel Lange Frans & Baas B als Brace.

Lange Frans & Baas B waren echter niet de enige hiphoppers die het talent van Brace ontdekten. Collega-rapper Ali B. was vastberaden om door te breken met het album Ali B Vertelt Het Leven Van De Straat. Hij schakelde de hulp in van Brace, die Ik Ben Je Zat voorzag van een refrein. Op 10 juli 2004 beleefde hij een onvergetelijk Top 40-debuut, want hij maakte zijn entree in de Lijst der Lijsten met zowel Ik Ben Je Zat (#24) als Moppie (#28). Met twee hits tegelijkertijd binnenkomen in de Top 40 is een ronduit indrukwekkende prestatie voor een minderjarige debutant.

Brace wist deze indrukwekkende start voortreffelijk door te trekken, want op 7 augustus 2004 stond hij met deze twee platen tegelijkertijd in de top 5! In de vijfde week waarin ze genoteerd stonden, zakte Moppie van de derde naar de vierde plaats, terwijl Ik Ben Je Zat naar de vijfde plek steeg. Beide hits hadden dezelfde hoogste positie, namelijk de derde plaats. Ik Ben Je Zat had echter duidelijk een langere adem. Moppie was in augustus al van de derde stek af, terwijl Ik Ben Je Zat die notering pas in september bereikte. Ik Ben Je Zat stond dan ook twintig weken in de Top 40, tegenover veertien weken voor Moppie.

Op 2 april 2005 bereikte Brace de Top 40 met het in de eerste alinea benoemde Vraag Jezelf Eens Af, dat tot de negende plaats kwam. In diezelfde week maakte Ali B zijn entree in de Top 40 met Leipe Mocro Flavour, waarin Brace het refrein zong. Omdat de jongeling geen credits daarvoor kreeg op de single, was het niet de tweede keer dat hij met twee hits tegelijkertijd binnenkwam in de Top 40. Later in 2005 scoorde Brace een top 10-hit met Hartendief, wederom een samenwerking met Ali B. Het is de laatste top 10-hit van Brace tot dusver.

Daarna ging het hard bergafwaarts met de tiener. Enkele hitjes in 2005 en 2006 volgden, maar daarna viel Brace niet meer te bewonderen in de Top 40. In 2010 werd hij veroordeeld tot zestien maanden celstraf, waarvan vier voorwaardelijk. De reden was zijn betrokkenheid bij een gewapende ontvoering. Na negen maanden werd hij wegens goed gedrag vervroegd vrijgelaten, maar hij had veel moeite om zijn zangcarrière weer op de rit te krijgen. Daarom besloot hij in 2015 mee te doen aan The Voice Of Holland, waarin hij derde werd. Op 6 augustus 2016 scoorde Brace zijn eerste Top 40-hit in tien jaar tijd. Dat doet hij met de single Let’s Go, een samenwerking met Ali B en Kenny B.

 

De top 10 van 7 augustus 2004

 

1. DRAGOSTEA DIN TEÏ - O-Zone

 

 

2. HOLIDAY IN SPAIN - Counting Crows & Bløf

 

 

3. SICK AND TIRED - Anastacia

 


ANASTACIA - Sick and Tired von Caro69

 

4. MOPPIE - Lange Frans & Baas B feat. Brace

 

 

5. IK BEN JE ZAT - Ali B featuring Brace

 

 

6. MOVE YA BODY - Nina Sky

 

 

7. PUSH UP - Freestylers

 

 

8. HOW COME - D12

 

 

9. THIS LOVE - Maroon 5

 

 

10. LIEFDESKAPITEIN - K3