Top 40 Classic - Redbone eert Wovoka

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 3 november 1973 had Redbone brons in handen met een ode aan de indiaan Wovoka.

Medio 1973 deelde Redbone de opvatting van de native Americans van het bloedbad van Wounded Knee zeer succesvol met het grote publiek. De single We Were All Wounded At Wounded Knee verbleef in juni en juli 1973 vijf weken aan kop in de Top 40. De indiaanse achtergrond van de leden van de Amerikaanse band vormde vervolgens ook de basis van het album Wovoka, dat later in 1973 verscheen. De eerste single van dat album draagt dezelfde naam en werd opnieuw een grote hit voor Redbone.

Wovoka (1856-1932) was een spritueel leider van indiaanse stammer in de Verenigde Staten. Door middel van de zogenoemde Ghost Dance zouden de indianen herenigd worden met hun voorouders, waarna ze weer volgens de traditionele manier konden leven. Die manier werd in hun oogpunt namelijk verstoord door de instroom van Britse kolonisten. De Ghost Dance werd veel uitgevoerd door de indianen tijdens het bloedbad van Wounded Knee, maar Wovoka speelde geen rol in de gebeurtenis omdat hij juist geweldloosheid preekte.

Hij speelde dus een belangrijke rol in het leven van de indiaanse stammen in de Verenigde Staten en dus ook in het leven van de leden van Redbone. Deze band bereikte in 1971 (The Witch Queen Of New Orleans) en 1972 (Fais Do), maar 1973 was het succesjaar. We Were All Wounded At Wounded Knee werd dus een nummer 1-hit en op 3 november 1973 steeg de single Wovoka naar nummer 3. De evergreens Angie van The Rolling Stones en 't Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer van Gerard Cox beletten Redbone zijn tweede nummer 1-hit in een jaar tijd. Nummer 3 bleek de hoogste positie te zijn voor Wovoka.

In de twee jaren daarna volgden nog kleine hitjes, maar daarna was het afgelopen met het hitsucces van Redbone. De band had tot 1977 een overwegend vaste formatie. Broers Pat (zang, bas) en Lolly Vasquez-Vegas (zang, gitaar), en Tony Bellamy (zang, gitaar) waren van 1969 tot 1977 van de partij. Enkel de drums werden in die periode door verschillende muzikanten bespeeld. Peter DePoe was de drummer toen Redbone werd opgericht, maar werd in 1972 vervangen door Arturo Perez. Hij maakte in het succesjaar 1973 echter geen deel meer uit van de formatie, want ten tijde van het album Wovoka was hij al vervangen door Butch Rillera

Buiten het drummerskerkhof was Redbone een stabiele band, tot 1977. Alle leden behalve Pat Vasquez-Vegas stopten met de groep, waarna Redbone het pseudoniem werd van Vasquez-Vegas. Soms kwamen enkele ex-collega’s ter ere van een bepaalde gelegenheid terug, maar vaste leden van Redbone werden ze niet meer. Pat Vasquez-Vegas houdt het aardig vol als Redbone, want onder die naam treedt hij nog tot op de dag van vandaag op.

 

Overige feiten:

  • Angie van The Rolling Stones stond voor de derde week op rij aan kop in de Top 40. Gerard Cox was met 't Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer toedoen van de Stones te vinden op nummer 2. Ruim een maand later, toen Angie inmiddels was weggezakt naar nummer 29 , stond Cox hiermee op de eerste plaats.
  • Drie jaar nadat Charles Aznavour zijn Top 40-debuut maakte met Yesterday When I Was Young, was de Parijzenaar voor de tweede keer in de Lijst der Lijsten te vinden met The Old Fashioned Way. Waar Yesterday When I Was Young het tot de derde plaats schopte, had het idool van Matthijs van Nieuwkerk met The Old Fashioned Way opnieuw succes in handen. Deze plaat steeg op 3 november 1973 naar zijn piekpositie: nummer 4.
  • Voor Dimitri van Toren was het debuutjaar tevens het succesjaar. In de zomer van 1973 bereikte Hé, Kom Aan het Nederlandse publiek, met een vijfde plaats als gevolg. Opvolger Een Lied Voor Kinderen moest het doen met één plekje lager. Zodoende had Van Toren in een half jaar tijd zijn twee grote hits al gescoord. Hij overleed op 21 mei 2015 op 74-jarige leeftijd.
  • Na vier jaar had Mireille Mathieu eindelijk haar tweede top 10-hit te pakken. In 1969 bereikte de Franse chansonnière de zevende plaats met haar debuuthit Ensemble. Op 3 november 1973 steeg La Paloma Ade naar nummer 8, om uiteindelijk te pieken op plaats 6.
  • The Hollies waren met hun 22ste Top 40-hit op jacht naar hun eerste nummer 1-hit. En ein-de-lijk lukte het! 17 november 1973 was de dag dat The Day That Curly Billy Shot Down Crazy Sam McGee naar de eerste plek steeg. Op 3 november 1973 gaven ze al een signaal door hiermee de sprong van #29 en #9 te maken en derhalve hun elfde top 10-hit te scoren.
  • De hekkensluiter in de top 10 was Boudewijn de Groot, die zijn vierde en laatste top 10-hit scoorde met Jimmy. De zesde plek was het hoogst haalbare voor de Nederlandstalige klassieker.

 

De top 10 van 3 november 1973

 

1. ANGIE - The Rolling Stones

 

 

2. 'T IS WEER VOORBIJ, DIE MOOIE ZOMER - Gerard Cox

 

 

3. WOVOKA - Redbone

 

 

4. THE OLD FASHIONED WAY - Charles Aznavour

 

 

5. MY FRIEND THE WIND - Demis Roussos

 

 

6. EEN LIED VOOR KINDEREN - Dimitri van Toren

 

 

7. DAG ZUSTER URSULA - Rob de Nijs

 

 

8. LA PALOMA ADE - Mireille Mathieu

 

 

9. THE DAY THAT CURLY BILLY SHOT DOWN CRAZY SAM MCGEE - The Hollies

 

 

10. JIMMY - Boudewijn de Groot