Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 19 oktober 1985 scoorde U2 zijn eerste van vele top 5-hits met Sunday Bloody Sunday.

Op 11 september 1982 beleefde de jonge Ierse band U2 (gemiddelde leeftijd lag iets boven de 21) zijn vuurdoop in de top 40 met I Will Follow, dat tot de twaalfde plaats reikte. In de twee jaren die daarop volgden, wisten zanger Bono, gitarist The Edge, bassist Adam Clayton en drummer Larry Mullen, Jr. slechts één hit aan hun Top 40-totaal toe te voegen (New Years Day, nummer 11 in 1983). Het lag dan ook niet in de lijn der verwachting dat U2 uiteindelijk op een totaal van 44 Top 40-hits zou komen, waarvan 30 (!) top 10-hits.

 

In de herfst van 1984 deed U2 een nieuwe poging om de hitlijsten te bestormen met Pride (In The Name Of Love). Deze plaat bleek succesvoller te zijn dan de twee voorgangers, want met een achtste plaats als piek was de eerste top 10-hit voor U2 officieel een feit. De band wist de gestaag stijgende lijn voort te zetten, want U2 moest hierna weer een jaar wachten totdat er een plek bij de bovenste vijf werd afgedwongen. Op 19 oktober 1985 was het dan eindelijk zover, want toen steeg het anti-oorlogslied Sunday Bloody Sunday naar de vierde plaats.

 

Hoewel U2 gezien wordt als één van de meest toonaangevende bands van de jaren 80 en 90, scoorde de groep slechts vier top 5-hits in de 21ste eeuw. Naast Sunday Bloody Sunday betrof het With Or Without You (1987, nummer 2), Desire (1988, nummer 2) en The Fly (1991, nummer 4). Het meest succesvolle decennium voor de Ierse formatie zou de jaren 00 worden, waarin negen hits een plekje wisten te bemachtigen bij het bovenste kwintet van de Top 40. De vier nummer 1-hits die U2 vandaag de dag op zijn naam heeft staan, stammen eveneens uit het eerste decennium van het huidige millennium.

 

Op het moment van schrijven zijn de indrukwekkende statistieken van U2 als volgt: 44 Top 40-hits, 30 top 10-hits, 13 top 5-hits, 10 top 3-hits en 4 nummer 1-hits.

 

De top 10 van 19 oktober 1985

 

1. DANCING IN THE STREET - David Bowie & Mick Jagger

Dancing In The Street werd in 1964 als R&B-track schreven door William Stevenson, Ivy Jo Hunter en Marvin Gaye. De compositie bereikte 21 jaar later de Nederlandse hitlijsten, toen hitmachines David Bowie en Mick Jagger het als dance-rockplaat uitbrachten ter gelegenheid van het historische liefdadigheidsevenement Live Aid. Dancing In The Street werd de vierde nummer 1-hit voor David Bowie. Mick Jagger wist hiermee voor de zesde keer de koppositie te bereiken, waarvan de eerste zonder zijn bandmaatjes van The Rolling Stones.

 

 

2. TICKET TO THE TROPICS - Gerard Joling

In 1985 ging de Soundmixshow van start op de Nederlandse televisie. Het programma van Henny Huisman bleek een doorslaand succes en in datzelfde jaar debuteerde reeds de eerste artiest die bekendheid verwierf dankzij de Soundmixshow. Zijn naam luidde Gerard Joling. In het voorjaar van 1985 bereikte zijn debuuthit Love Is In Your Eyes plek 4. Opvolger Ticket To The Tropics werd een nog grotere hit. Op 19 oktober 1985 steeg de ballad naar nummer 2 en een week later voerde de Alkmaarder zelfs de Lijst der Lijsten aan, zij het voor één week.

 

 

3. I GOT YOU BABE - UB40 (guest vocals by Chrissie Hynde)

 

 

4. SUNDAY BLOODY SUNDAY - U2

 

 

5.  INTO THE GROOVE - Madonna

 

 

6. GLOW - Rick James

Nadat de Amerikaanse R&B-zanger Rick James in 1981 doorbrak met de klassieker Super Freak, bleef het vier jaar lang stil rondom hem. Hierdoor besloot hij om zijn stijl halverwege de jaren 80 aan te passen, met de dance-popplaat Glow als eerste product daarvan. Hiermee wist James in 1985 tot de zesde plaats te komen. Dat was weliswaar vier posities lager dan Superfreak vier jaar eerder, maar Rick James zou niet meer door het leven gaan als eendagsvlieg. Glow was echter wel zijn laatste grote hit. In 1988 werd Loosey's Rap (30) een bescheiden hitje en daarna zagen we hem niet meer terug in de Top 40. Op 6 augustus 2004 overleed Rick James op 56-jarige leeftijd.

 

 

7. LOVE IS THE SEVENTH WAVE (NEW MIX) - Sting

Was er een leven na The Police mogelijk? Leadzanger Gordon Sumner waagde in 1985 een poging door het studio-album The Dream Of The Blue Turtles uit te brengen. Het resultaat van de eerste single If You Love Somebody Set Them Free (35) was echter weinig hoopgevend. Opvolger Love Is The Seventh Wave bleek daarentegen wel aan te slaan bij het grote publiek. Het lied zou uitgroeien tot de achtste top 10-hit voor Sting, waarvan de eerste zonder de hulp van de andere leden van The Police. Er zouden daarna nog zes hits volgen.

 

 

8. CHERISH - Kool & the Gang

 

 

9. SAY I'M YOUR NO. 1 - Princess

De legendarische popartiest Prince kende in 1984 een absoluut topjaar, waarin top 5-hit When Doves Cry, Purple Rain en I Would Die 4 U werden uitgebracht. 1985 bleek echter een relatief rustig jaar rondom Prince en dus moest er een vrouwelijke tegenhanger opstaan. Dat gebeurde ook, want de Britse zangeres Desiree Heslop maakte toen onder de artiestennaam Princess haar debuut in de Top 40. De track Say I'm Your No. 1 behaalde direct de bovenste tien. Het repertoire van Princess zou echter lang niet zo indrukwekkend worden als die van haar mannelijke variant.

 

 

10. (I'LL NEVER BE) MARIA MAGDALENA - Sandra

De West-Duitse popzangeres Sandra ontmoette in 1982 de Roemeense producent Michael Cretu. Later trouwden ze en gingen ze werken aan Sandra's debuutalbum The Long Play. De eerste single daarvan werd (I'll Never Be) Maria Magdalena en daarmee beleefde Sandra een droomdebuut. Op 19 oktober 1985 maakte ze hiermee haar entree in de top 10 en een maand later voerde Sandra de Top 40 zelfs voor twee weken aan! Het succes van (I'll Never Be) Maria Magdalena werd later niet meer geëvenaard. Met Everlasting Love kwam ze in 1987 nog redelijk in de buurt, maar daarmee bleek de negende plaats het hoogst haalbare.