Top 40 Classic - primeur Tina dankzij David

- Top 40 Classic

 Bomb The Bass Neneh Cherry Gloria Estefan David Bowie Inner City Miami Sound Machine
Top 40 Classic - primeur Tina dankzij David

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 23 januari 1989 stegen David Bowie en Tina Turner naar de eerste plaats met de liveversie van Tonight. Het was daarmee de eerste nummer 1-hit voor laatstgenoemde.

In 1977 brak de Iggy Pop wereldwijd door met Lust For Life, dat in Nederland de derde plaats bereikte. Lust For Life was afkomstig van het gelijknamige debuutalbum van de Godfather of Punk. Het album bracht verder echter geen hits meer voort. Tenminste, niet voor Iggy Pop. Track 5 op het album Lust For Life had namelijk de titel Tonight. De schrijver daarvan was een zekere David Jones, die in de muziekwereld opereerde onder de naam David Bowie. In 1984 verscheen het lied op een album van Bowie zelf, dat eveneens Tonight was getiteld.

De gastzangeres was niemand minder dan Tina Turner. Nadat een vechtscheiding in 1976 een einde maakte aan zowel het huwelijk als de muzikale samenwerking met Ike Turner, liet een solocarrière lang op zich wachten. In december 1983 was haar allereerste hit zonder haar ex-man eindelijk een feit en toen was het ook goed raak! De Al Green-cover Let's Stay Together kwam tot nummer 4 en in 1984 gooide Tina Turner ook met de drie daaropvolgende singles Help!, What's Love Got To Do With It en Private Dancer hoge ogen. David Bowie was onder de indruk en nodigde de Grandmother of Rock uit om een bijdrage te leveren aan de nieuwe versie van Tonight.

Deze versie verscheen op het album Tonight van David Bowie. De spoken intro werd door David Bowie geschrapt, omdat dat ging over een meisje dat stervende was aan de gevolgen van een overdosis en Bowie dit niet vond passen bij zijn duet met Tina Turner. Dit album bracht eerder in 1984 de top 10-hit Blue Jean voort, maar het duet met Turner bleef in de herfst van dat jaar steken in de Tipparade. Desondanks stond dit lied wel op de setlist van de Private Dancer Tour van Tina Turner in 1985. Op 23 maart 1985 trad Turner naar aanleiding van dit tournee op in de NEC Arena in Birmingham. David Bowie was tijdens deze show de gastartiest en samen zongen zij Tonight en Bowies klassieker Let's Dance. Deze performance kreeg in 1988 een plekje op het livealbum Tina Live In Europe.

In december 1988 werd het liveduet uitgebracht en op 23 januari 1989 steeg Tonight – Live naar de eerste plaats. Het was voor David Bowie alweer de vijfde nummer 1-hit, na Under Pressure, Let's Dance, This Is Not America en Dancing In The Street. Tina Turner was tot dat moment echter nooit verder gekomen dan nummer 4, de hoogste positie van Let's Stay Together en Private Dancer in 1984. Met Tonight maakten David Bowie en Tina Turner een einde aan de hegemonie van Can't Stay Away From You van Gloria Estefan and Miami Sound Machine, die twee weken duurde. Het tweetal stond vervolgens zelf vier weken bovenaan, om daarna afgelost te worden door Neneh Cherry's Buffalo Stance.

Tonight was de laatste nummer 1-hit voor zowel David Bowie als Tina Turner. Bowie kwam na Tonight zelfs niet meer tot een top 10-hit. Tina Turner bereikte in de jaren 90 nog tot twee keer toe de bovenste tien. In beide gevallen was er sprake van een duet. De eerste was It Takes Two, een samenwerking met Rod Stewart die in 1990 tot nummer 3 kwam. In de laatste leverde Turner de Engelstalige bijdrage in Cose Della Vita (Can't Stop Thinking Of You), een duet met Eros Ramazzotti. Deze plaat kwam tot nummer 4 in 1998.

 

Overige feiten:

  • Gooi S.O.S. van ABBA, Last Night A DJ Saved My Life van Indeep, een housebeat en gejodel in de blender en je krijgt Bring Me Edelweiss. Met deze plaat wist de Oostenrijkse danceact Edelweiss het grote publiek te bereiken. In de Alpenlanden bereikte Bring Me Edelweiss niet geheel verrassend de eerste plaats, maar in Nederland moest Edelweiss het doen met een eveneens zeer verdienstelijke derde plek.
  • Marc Almond en de vijfde plaats leken in de jaren 80 onlosmakelijk met elkaar verloren. In 1981 brak de Engelsman door als helft van het synthesizerduo Soft Cell met Tainted Love. Deze Gloria Jones-cover piekte in de herfst van 1981 op nummer 5. Deze positie vormde zeven najaren later de piek van Tears Run Rings, de eerste single van Almonds soloalbum The Stars We Are. De opvolger van Tears Run Rings was Somethings Gotten Hold Of My Heart en deze plaat steeg op 23 januari 1989 naar nummer... 5.
  • Neneh Cherry was een nieuw gezicht in de top 10 en ze ging na verloop van tijd haar stempel drukken. De Zweedse hiphopster met Sierra Leoonse bloed maakte op 23 januari 1989 haar entree in de top 10 met Buffalo Stance. Vier weken later stootte zij Tonight van David Bowie en Tina Turner van de troon. Met Buffalo Stance hield Cherry het twee weken vol op nummer 1.

De top 10 van 23 januari 1989

 

1. TONIGHT - LIVE - Tina Turner - Duet with David Bowie

 

 

2. CAN'T STAY AWAY FROM YOU - Gloria Estefan and Miami Sound Machine

 

 

3. BRING ME EDELWEISS - Edelweiss

 

 

4. GOOD LIFE - Inner City

 

 

5. SOMETINGS GOTTEN HOLD OF MY HEART - Marc Almond

 

 

6. FIRST TIME - Robin Beck

 

 

7. ESPECIALLY FOR YOU - Kylie and Jason

 

 

8. BUFFALO STANCE - Neneh Cherry

 

 

9. SAY A LITTLE PRAYER - Bomb The Bass featuring Maureen

 

 

10. THE WAY TO YOUR HEART - Soulsister