Top 40 Classic: opnieuw raak voor Olivia

- Top 40 Classic

 ABBA Luv' Luv' - You're The Greatest Lover
Top 40 Classic: opnieuw raak voor Olivia

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 14 oktober 1978 scoorde Olivia Newton-John haar tweede nummer 1-hit met Hopelessly Devoted To You.

Als we het muziekjaar 1978 in één woord moeten omschrijven, dan is 'Grease' het juiste woord. Nog voordat de film in première ging in de Nederlandse bioscopen, domineerde de soundtrack de hitlijsten. You're The One That I Want van de hoofdrolspelers John Travolta en Olivia Newton-John legde in de hele maanden juli en augustus beslag op de eerste plek. Na vier weekjes Luv' was het op 30 september de beurt aan de titeltrack Grease van Frankie Valli. Nederland draaide dus al behoorlijk warm voor de film, die op 12 oktober 1978 eindelijk in première ging in de Nederlandse bioscopen.

De eerste Top 40 na deze première verscheen op 14 oktober 1978. De 'Greasemania' was daar heel goed terug te zien, want Three Times A Lady van The Commodores werd op de derde plaats gesandwicht door liefst drie hits die afkomstig waren uit de soundtrack van Grease. Op de bovenste twee plaatsen wisselde Grease van Frankie Valli stuivertje met Hopelessly Devoted To You van Olivia Newton-John. De plaats onder The Commodores werd bezet door John Travolta, Olivia Newton-John en de cast van Grease, met de hit Summer Nights. John Travolta kwam in deze week ook nog eens binnen op nummer 29 met Grease Lightnin'.

De eerste plaats was dus voor Olivia Newton-John. De in Cambridge geboren Australische zangeres was in de jaren 70 reeds doorgebroken in diverse landen en haalde in de Verenigde Staten de eerste plaats met I Honestly Love You (1974) en Have You Never Been Mellow (1975). In Nederland bleef de oogst tot 3 juni 1978 beperkt tot vier tipnoteringen. Haar rol in Grease veranderde echter alles. Met You're The One That I Want stond ze dus samen met John Travolta negen weken op nummer 1 en op 16 en 23 september 1978 volgden al resp. haar tweede en derde Top 40-hit. En ook deze singles groeiden uit tot monsterhits.

Hopelessly Devoted To You werd speciaal voor de film geschreven en geproduceerd door de uit Melbourne afkomstige John Farrar. In 1970 vormde hij met Hank Marvin en Bruce Welsh van The Shadows het trio Marvin, Welch & Farrar. Daarmee scoorde hij in 1971 hitjes met Faithful en Lady Of The Morning, die niet verder kwamen dan resp. nummer 35 en nummer 34. In 1973 voegde hij zich bij The Shadows, zonder bijster veel succes. Dat succes had Farrar wel toen hij samen ging werken met Olivia Newton-John. Deze samenwerking duurde van 1971 tot 1989, waarmee hij ook een belangrijke rol speelde in de doorbraak van Newton-John in landen als de VS, het VK en Australië.

Voor hem was 1978 dan ook een uitermate succesvol jaar, aangezien hij achter de schermen verantwoordelijk was voor zowel You're The One That I Want als Hopelessly Devoted To You. Aan Summer Nights heeft Farrar dan weer niet geholpen. Aangezien hij ook Have You Never Been Mellow schreef, heeft hij als schrijver ook credits gekregen voor Have You Ever Been Mellow?, de bewerking van de Party Animals die in 1996 een weekje aan kop stond. Zodoende heeft John Farrar in totaal drie nummer 1-hits gescoord als schrijver en/of producer.

Hopelessly Devoted To You was de laatste nummer 1-hit die afkomstig was van Grease. Frappant genoeg stond de ballad een derde nummer 1-hit van Olivia Newton-John in de weg, aangezien Summer Nights van de eerste plaats werd gehouden. Eind 1978 brak voor Newton-John toch echt het leven na Grease aan, maar met A Little More Love haalde ze in januari 1979 'gewoon' de derde plaats. De derde nummer 1-hit van Olivia Newton-John was, evenals de voorgaande twee, afkomstig van een musicalfilm. De soundtrack van Xanadu bracht de gelijknamige single voort, waarin Newton-John samenwerkte met Electric Light Orchestra. Deze hit stond in augustus 1980 drie weken aan kop.

De top 10 van 14 oktober 1978

1. HOPELESSLY DEVOTED TO YOU - Olivia Newton-John

2. GREASE - Frankie Valli

3. THREE TIMES A LADY - Commodores

4. SUMMER NIGHTS - John Travolta, Olivia Newton-John & Cast

5. SUMMER NIGHT CITY - ABBA

6. YOU'RE THE GREATEST LOVER - Luv'

7. IT'S RAINING - Darts

8. THE EVE OF THE WAR - Jeff Wayne

9. RASPUTIN/PAINTER MAN - Boney M.

Rasputin

Painter Man

10. FOLLOW ME - Amanda Lear