Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 10 mei 1975 steeg Love Is All van Roger Glover and Guests naar de felbegeerde koppositie.

Tussen 1969 en 1973 was Roger Glover bassist bij Deep Purple. Hij leverde een bijdrage aan het meesterwerk Child In Time, was betrokken bij de klassieker Smoke On The Water en scoorde in 1973 een top 10-hit met Woman From Tokyo. De heavy metal en hardrock waarmee hij aan de top kwam met zijn band, maakte in 1974 plotseling plaats voor vrolijke popmuziek. In dat jaar bracht hij zijn eerste soloalbum The Butterfly Ball And The Grasshopper’s Feast uit.

Voor dat album schakelde hij de hulp in van verschillende gastmuzikanten. De tracks werden ingezongen door vocalisten als David Coverdale (Whitesnake) en Glenn Hughes (Deep Purple). Alle goede bedoelingen van Roger Glover ten spijt, maakte het album weinig indruk in zijn thuisland Engeland. De single Love Is All (met vocalen van Ronnie James Dio) slaagde daar evenmin in, maar het Nederlandse publiek kon die plaat wel waarderen. Wat heet: op 10 mei 1975 steeg het naar de eerste plaats!

Dat succes is mede te danken aan de bijbehorende minifilm, een voorloper van de videoclip. Het animatiefilmpje was afkomstig van het bedrijf Halas and Batchelor, dat ook de allereerste Britse animatiefilm (Animal Farm, 1954) produceerde. Het leverde een incidenteel solosucces op voor Roger Glover, die daarna geen Top 40-hits meer scoorde. In 1984 dook hij op in de Tipparade met The Mask, maar die single faalde hopeloos.

 

Dit is de top 10 van 10 mei 1975

 

1. LOVE IS ALL - Roger Glover and Guests

 

2. PALOMA BLANCA - George Baker Selection

 

3. FOX ON THE RUN - The Sweet

 

4. GRIECHISCHER WEIN - Udo Jürgens

Udo Jürgens was tussen 1966 en 1978 slechts incidenteel te bewonderen in de Top 40. In twaalf jaar tijd scoorde hij vier hits en daarvan haalde er één de top 10: Griechischer Wein. Deze plaat steeg in de Top 40 Classic naar de vierde plaats en dat bleek de hoogste positie te zijn voor het lied. Het bekendste werk van Udo Jürgens heeft nooit in de Top 40 gestaan in zijn uitvoering: Gib Mir Deine Angst. André Hazes behaalde met de Nederlandstalige vertaling Geef Mij Je Angst de 35ste plaats in 1984. In 2005 behaalde Guus Meeuwis met dezelfde Nederlandstalige compositie de eerste plaats.

 

5. HOUSE FOR SALE - Lucifer

Door de glansrijke carrière die Henny Huisman heeft gehad als presentator van programma's als de Playback Show, de Soundmixshow en de Mini Playbackshow, is de muzikale periode van de Zaandammer ietwat overschaduwd. Dat terwijl hij als drummer toch wel succesvol was met de band Lucifer. Met deze groep behaalde hij in 1975 de vierde plaats met House For Sale. Het succes van deze plaat werd niet meer geëvenaard. Naast Henny Huisman is ook Margriet Eshuijs een gevestigde naam geworden in de Nederlandse entertainmentwereld.

 

6. GUITAR KING - Hank The Knife and The Jets

Nadat gitarist Henk Bruysten en zanger Pierre Beek uit de band Long Tall Ernie and The Shakers stapten, richtten ze een nieuwe formatie op. Deze werd vernoemd naar de bijnaam van Bruysten: Hank The Knife. De nieuwe band kreeg de naam Hank The Knife and The Jets. De eerste single Guitar King was meteen zeer succesvol. Het lied liep een nummer 1-notering nipt mis. Later in 1975 was het wel raak met Stan The Gunman.

 

7. IK BEN BLIJ DAT IK JE NIET VERGETEN BEN - Joost Nuissl m.m.v.: Het Dameskoor Broekhuizenvoort & De Vorster Kapel 

 

8. FOXIE FOXTROT - Nico Haak en De Paniekzaaiers 

 

9. OH BOY - Mud

Wat zullen de leden van Mud hebben gebaald toen het 1 januari 1975 was. Weliswaar stond Lonely This Christmas op nummer 1, maar het extreem succesvolle jaar 1974 was voorbij. Het jaar waarin de Britse band vijf Top 40-hits scoorde, waarvan twee piekten op de tweede plaats en de andere drie nummer 1-hits werden. Mud voorzag het succesjaar echter van een uitstekend vervolg. The Secrets That You Keep bleef begin dat jaar steken op nummer 5 en ook Oh Boy behaalde die plek. Daarmee bereikten de eerste zeven hits van Mud de top 5. Niet slecht.

 

10. HEY MAL YO - Johnny & Orquesta Rodrigues