Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 17 november 1979 scoorde Nottingham Forest een top 10-hit, met dank aan Paper Lace.

Nottingham Forest is zeker niet de enige voetbalclub die een Top 40-hit heeft weten te scoren. Zo was Feyenoord in 1970, 1992 en 2004 in de Top 40 te vinden, scoorde FC Den Bosch een hit in 1975 en Ajax in 1993 en had het Nederlands Elftal in 1980, 1988, 1990 en 1994 een plekje in de Nederlandse hitlijst weten te bemachtigen. Nottingham Forest was wel de eerste buitenlandse club met een hitnotering in Nederland.

Die hitnotering was in oktober 1979 een feit. Het was middenin de periode dat Nottingham Forest het Europese voetbal domineerde. Zowel in het voorjaar van 1979 als een jaar later wonnen The Tricky Trees de Europacup I. De popgroep Paper Lace werd door deze successen geïnspireerd en besloot met de Notthingham Forest-selectie van het seizoen 1979/80 de Amerikaanse negrospiritual He’s Got The Whole World In His Hands in een nieuw jasje te steken.

Paper Lace was geen onbekende in de Top 40. In 1974 scoorde de formatie twee hits, waaronder de nummer 2-hit The Night Chicago Died. Daarna was het stil en leek het voor Paper Lace bij die twee hits te blijven. De manschappen uit Nottingham werd in 1979 echter gered door de prestaties van de voetbalclub uit hun stad. Ter gelegeneheid daarvan werd duis We Got The Whole World In Our Hands uitgebracht.

Op 17 november 1979 steeg We Got The Whole World In Our Hands naar de zesde plaats in de Top 40. Uiteindelijk kwam het lied tot nummer 3 in de Top 40. Deze prestatie van Nottingham Forest viel weliswaar in het niet vergeleken met de successen in Engeland en Europa in die periode, maar het was wel de allereerste voetbalselectie met een top 3-hit. In 1980 en 1988 wist het Nederlands Elftal ook het erepodium te halen met respectievelijk Nederland, Die Heeft De Bal (nr. 2) en Wij Houden Van Oranje (nr. 3)

 

De top 10 van 17 november 1979

1. WE BELONG TO THE NIGHT - Ellen Foley

Eind 1978 scoorde Ellen Foley al een nummer 1-hit, toen ze de vrouwelijke vocalen voor haar rekening nam in Paradise By The Dashboard Light van Meat Loaf. Deze hit is vandaag de dag een enorme klassieker geworden, maar toch zette Foley zichzelf pas op de kaart met We Belong To The Night. Dat heeft uiteraard alles te maken met haar afwezigheid in de videoclip van Paradise By The Dashboard Light. We Belong To The Night was de eerste single van haar debuutalbum Night Out.

 

 

2. GIMME! GIMME! GIMME! (A MAN AFTER MIDNIGHT) - ABBA

ABBA eindigde de jaren 70 met het verzamelalbum Greatest Hits Vol. 2. Dit album bevatte de grote hits uit de voorgaande zes jaar, maar ook de nieuwe single Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight). De plaat steeg op 17 november 1979 naar plaats twee, maar de felbegeerde koppositie was deze keer te hoog gegrepen voor ABBA. Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight) was de eerste (en vooralsnog enige) ABBA-single die gesampled werd in een grote hit: Hung Up van Madonna (zeven weken op nummer 1 in 2005).

 

 

3. MESSAGE IN A BOTTLE - The Police

 

 

4. CRAZY LITTLE THING CALLED LOVE - Queen

Met Crazy Little Thing Called Love veranderde Queen duidelijk van sound. De plaat deed meer denken aan rock-'n-rollklassiekers uit de jaren '50 dan aan het voorgaande werk van Queen. Het nieuwe geluid sloeg aan, want de Britse band steeg naar de top 5 en later was de derde nummer 1-hit voor Queen een feit. Van het album The Game kwamen daarna nog de Top 40-hits Save Me, Play The Game en Another One Bites The Dust.

 

 

5. SURE KNOW SOMETHING - Kiss

 

 

6. WE GOT THE WHOLE WORLD IN OUR HANDS - Nottingham Forest with Paper Lace

 

 

7. WHATEVER YOU WANT - Status Quo

 

 

8. KNOCK ON WOOD - Amii Stewart

De Amerikaanse discozangeres Amii Stewart had in het voorjaar van 1979 een nummer 1-hit in eigen land gescoord met Knock On Wood en een half jaar later was ze klaar voor Europa. Ook in Nederland was Knock On Wood de eerste hit. Het was een cover van een lied van Eddie Woods uit 1966. Woods wist de Nederlandse hitlijst niet te bereiken, maar Stewart slaagde daar wel in. Ze zou hiermee pieken op plaats 7. Het was de enige grote hit voor Amii Stewart.

 

 

9. DON'T STOP 'TIL YOU GET ENOUGH - Michael Jackson

 

 

10. TUSK - Fleetwood Mac