Top 40 Classic - nog één keer Freddie

- Top 40 Classic

 Kylie Minogue Nick Cave and The Bad Seeds Tokyo Ghetto Pussy Simply Red Gordon Guus Meeuwis Shaggy Céline Dion Queen Double Vision L.V. Coolio
Top 40 Classic - nog één keer Freddie

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 11 november 1995 dirigeerde Freddie Mercury vanuit zijn graf zijn band Queen naar de derde plaats met Heaven For Everyone.

In 1987 nam Queendrummer Roger Taylor het eerste album op met The Cross, de band die hij dat jaar oprichtte. Het album Shove It deed eigenlijk niets op albumgebied en met het materiaal kende The Cross geen enkele vorm van hitsucces. Althans, niet voor The Cross. Een van de tracks zou na wat aanpassingen namelijk uitgroeien tot een grote hit voor die andere Britse band van Roger Taylor. Niet geheel toevalig was dat net die track waarin Freddie Mercury een rol in de achtergrondzang vervulde. Het lied had de naam Heaven For Everyone. Van deze plaat was ook een versie opgenomen waarin Mercury de leadzanger was.

 

Wat Freddie Mercury toen niet kon vermoeden, was dat deze versie de basis zou vormen van de eerste single van zijn eigen memoriamalbum. Waarschijnlijk besefte hij echter wel dat het einde redelijk nabij was, want ten tijde van de opname in 1987 was hij reeds gedianostiseerd met aids. Het weerhield hem niet om de albums The Miracle (1989) en Innuendo (1991) op te nemen, maar de geruchten dat hij besmet was met de ernstige ziekte werden steeds hardnekkiger. Queen trad niet meer op, Mercury verscheen steeds minder in het openbaar en het album Innuendo stond bomvol met verwijzingen naar de gezondheidstoestand van de zanger. Toen de leden van Queen in 1991 ook nog geen actieve rol gingen spelen in de videoclips van Innuendo en The Show Must Go On, werd de ziekte van Freddie Mercury het slechtst bewaarde geheim ter wereld.

 

Toen Mercury in 1991 besefte dat zijn einde naderde, nam Queen zo veel materiaal op als de zanger kon. Hierdoor konden de fans na zijn dood nog getrakteerd worden op nieuw materiaal. Deze tracks verschenen op het album Made In Heaven, dat in 1995 gereleaset werd. Naast materiaal uit 1991 komen ook bewerkingen van eerder werk voor op het album. Heaven For Everyone behoorde tot de laatstgenoemde categorie. De versie waarin Freddie Mercury de leadzanger was, werd bewerkt door zijn collega's Brian May, Roger Taylor en John Deacon. De 'spoken intro', het refrein en het einde werden geschrapt. Daarnaast werden er wijzigingen in de achtergrondzang en de begeleidende muziek aangebracht.

 

Het resulteerde in een waardige eerste single van het album Made In Heaven. Wat heet: een week na de binnenkomst op nummer 12, steeg Heaven For Everyone op 11 november 1995 naar de derde plek! Het was de 21ste top 10-hit en de tiende top 3-hit van Queen. Verder dan nummer 3 kwam de legendarische groep niet meer, waarmee het aantal nummer 1-hits van Queen bleef steken op zes. De populariteit van Heaven For Everyone was tevens van kortstondige duur, want na zeven weken zat het verblijf in de Top 40 erop.

 

Van het album Made In Heaven verschenen in 1996 de singles A Winter's Tale, You Don't Fool Me en Let Me Live. Deze drie hits bereikten allen de Top 40, maar de top 20 was voor al deze platen te hoog gegrepen. In 1997 scoorde Queen een Top 40-hitje met No One But You (Only The Good Die Young), ingezongen door Brian May en Roger Taylor. De hits die de Engelse formatie daarna nog wist te scoren, waren remixes van klassiekers (Another One Bites The Dust, Under Pressure, We Will Rock You) of nieuw materiaal dat door Paul Rodgers werd ingezongen (Reaching Out/Tie Your Mother Down, Say It's Not True).

 

Overige feiten

 

De top 2 bleef van 4 november tot en met 2 december 1995 gelijk. Gangsta's Paradise van Coolio en L.V. was in die periode de vaste nummer 1, boven Knockin van Double Vision.

 

Pour Que Tu M'aimes Encore van Celine Dion was inmiddels op zijn retour, maar de Nederlandstalige versie had haar top nog niet bereikt. Omdat Ik Zo Van Je Hou van Gordon boekte op 11 november 1995 in de elfde week notering een plekje terreinwinst, om drie weken later de hoogste positie te bereiken: nummer 4. Celine Dion piekte met het origineel één plaats hoger dan Gordon.

 

Wat het duo Rolf Ellmer en Markus Löffel onder de naam Jam & Spoon niet lukte, lukte als Tokyo Ghetto Pussy wel: een top 10-hit scoren. Met het laatstgenoemde project maakte het danceduo een uitstapje naar happy hardcore, met een top 10-notering op 11 november 1995 tot gevolg met I Kiss Your Lips. Deze track kwam uiteindelijk tot nummer 3.

 

De Australische band Nick Cave and The Bad Seeds geldt als een legendarische act in de alternatieve rockwereld, maar het hitsucces bestaat enkel uit Where The Wild Roses Grow. Deze ballad werd ingezongen door hun landgenote Kylie Minogue en steeg op 11 november 1995 naar de top 10. Voor Minogue was het de derde top 10-hit. Where The Wild Roses Grow zou uiteindelijk nummer 9 als hoogste positie krijgen.

 

De top 10 van 11 november 1995

 

1. GANGSTA'S PARADISE - Coolio featuring L.V.

 

 

2. KNOCKIN - Double Vision

 

 

3. HEAVEN FOR EVERYONE - Queen

 

 

4. POUR QUE TU M'AIMES ENCORE - Celine Dion

 

 

5. BOOMBASTIC - REMIX VERSIONS - Shaggy

 

 

6. HET IS EEN NACHT... (LEVENSECHT) - Guus Meeuwis & Vagant

 

 

7. OMDAT IK ZO VAN JE HOU - Gordon

 

 

8. FAIRGROUND - Simply Red

 

 

9. I KISS YOUR LIPS - Tokyo Ghetto Pussy

 

 

10. WHERE THE WILD ROSES GROW - Nick Cave and The Bad Seeds + Kylie Minogue