Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 17 februari 1973 stonden Nino Tempo & April Stevens hoog genoteerd met Love Story. Hun hoogtijdagen waren na 1964 voorbij, maar ze hadden negen jaar later toch hun Top 40-hit te pakken.

Nino Tempo & April Stevens zijn artiestennamen voor respectievelijk Antonino LoTempio en Carol LoTempio. De Amerikaanse broer en zus met Italiaans bloed startten in de jaren 60 een gezamenlijke zangcarrière. In november 1963 scoorden ze een nummer 1-hit in de Billboard Hot 100 met Deep Purple. Aangezien de Top 40 pas in 1965 van start ging, bleven ze in Nederland echter bestoken van hitlijstsucces. Dat leek zo te blijven, want na Deep Purple scoorden Nino Tempo & April Stevens geen grote hits meer.

 

Tot 1973! Toen werd hun uitvoering van (Where Do I Begin?) Love Story een groot succes. Het door Francis Lai gecomponeerde en door Carl Sigman geschreven lied was oorspronkelijk een instrumentaal werk voor de gelijknamige film in 1970. In 1971 werd het echter een commercieel succes in de coverversie van Andy Williams. In 1971 bereikte hij daarmee de dertiende plaats in de Top 40. Een verdienstelijk succes, maar twee jaar later werd het overtroffen door Nino Tempo & April Stevens, die de vijfde plaats behaalden met hun uitvoering daarvan. Deze variant had de titel Love Story.

 

Love Story was de enige hit van het duo. In 1974 kwamen ze met Who Turns Me On niet verder dan nummer 21 van de Tipparade en daarna was het afgelopen met hun succes.

 

Dit is de top 10 van 17 februari 1973

 

1. BLOCK BUSTER! - The Sweet

In de jaren 1971, 1972 en 1973 stonden twee dingen vast: Ajax zou de Europacup I winnen en The Sweet zou één nummer 1-hit per jaar scoren. In het debuutjaar 1971 was het raak met Funny Funny en in 1972 had de Britse rockband prijs met Poppa Joe. Dit patroon bleef in 1973 in stand, want Block Buster! voerde vier weken de Top 40 aan. Later in 1973 waren Hell Raiser en The Ballroom Blitz succesvol. In 1975 was Fox On The Run een grote hit. Nummer 1-hits werden echter niet meer gescoord door The Sweet.

 

 

2. LONG HAIRED LOVER FROM LIVERPOOL - Little Jimmy Osmond

 

 

3. GO LIKE ELIJAH - Chi Coltrane

De start van Chi Coltrane was behoorlijk vals te noemen. In de herfst van 1972 kwam Thunder And Lightning namelijk niet verder dan de Tipparade. De Amerikaanse zangeres herstelde zich voortreffelijk van deze klap en kwam begin 1973 met de single Go Like Elijah op de proppen. Daarmee weet ze The Sweet van de troon te stoten. Het is echter de enige grote hit voor Coltrane. Opvolger You Were My Friend kwam in de zomer van 1973 niet verder dan nummer 11.

 

 

4. DONNA - 10cc

 

 

5. LOVE STORY - Nino Tempo & April Stevens

 

 

6. SCHOOL'S OUT - Alice Cooper

Ook Alice Cooper kende in 1972 een valse start. De eerste single School's Out faalde in de missie om een plekje in de Top 40 te krijgen. In december 1972 volgde echter alsnog de grote doorbraak van de Amerikaanse hardrockband. De single Elected bleek zeer succesvol en bereikte de vijfde plek. Vervolgens besloot de formatie om School's Out opnieuw uit te brengen. Dat werd begin 1973 alsnog een grote hit, met de zesde plaats als piek.

 

 

7. BIANCA - Freddy Breck

Freddy Breck begon in de herfst van 1972 aan het proces dat uiteindelijk leidde tot een nummer 1-notering. De eerste single Überall Auf Der Welt kwam toen nog niet verder dan nummer 7 (ondanks het twintig weken durende verblijf in de Top 40) en na de jaarwisseling was het tijd voor hit nummer 2. Bianca was dicht bij de felbegeerde koppositie, maar plaats 3 bleek toch het hoogst haalbare. Drie maal is echter scheepsrecht en in de zomer stond Rote Rosen vier weken op de eerste plaats.

 

 

8. CRAZY HORSES - The Osmonds

 

 

9. YOU'RE SO VAIN - Carly Simon

 

 

10. CLAP YOUR HANDS AND STAMP YOUR FEET - Bonnie St. Claire & Unit Gloria