Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 2 maart 1996 scoorden Guus Meeuwis & Vagant hun tweede nummer 1-hit.

Hoe het leven van een rechtenstudent aan de Universiteit in Tilburg een drastische wending kan krijgen, bewees Guus Meeuwis in 1995. Een jaar eerder won hij met zijn begeleidingsband Vagant het Studentensongfestival in Leiden met het lied Het Is Een Nacht… (Levensecht). In 1995 werd deze plaat de grootste hit van het jaar en waren Guus Meeuwis & Vagant definitief doorgebroken in Nederland. Ze stopten vervolgens met hun studie en richtten zich op een carrière in de muziek. Dat bleek de juiste keuze.

Hun eerste album had de titel Verbazing, wellicht doelend op het onverwachte succes van een lied dat geschreven was voor een studentenwedstrijd. Het Is Een Nacht… (Levensecht) kreeg ook een plek op het album, waardoor dat officieel de eerste single was. De tweede was Per Spoor (Kedeng Kedeng), dat begin 1996 uit werd gebracht. Op 24 februari 1996 kwam deze plaat binnen in de Top 40 op nummer 6. Een week later steeg Per Spoor (Kedeng Kedeing) naar de eerste plaats. Het was de tweede nummer 1-hit voor Guus Meeuwis & Vagant.

Daarmee lieten Guus Meeuwis & Vagant de status van eendagsvlieg definitief achter hen. Ook opvolger Zo Ver Weg werd een grote hit, maar voor deze ballad bleek de derde plaats het hoogst haalbare in 1996. Het succes van de vierde single Verliefd Zijn viel met een 36ste plaats echter wel tegen. In de jaren daarna werden Ik Tel Tot 3, Het Dondert En Het Bliksemt en Ik Wil Met Je Lachen top 20-hits, maar na de laatste hit in 1998 was het afgelopen met Guus Meeuwis & Vagant. Meeuwis startte vervolgens een solocarrière die vanaf 2005 uitzonderlijk succesvol werd.

In 2003 bracht de Brabantse zanger de dubbele A-kant Ik Wil Je/Geef Mij Je Angst Uit, maar deze single flopte. Tijdens de afscheidsceremonie van André Hazes in september 2004 bracht Meeuwis zijn uitvoering van Geef Mij Je Angst opnieuw ten gehore, waardoor de belangstelling daarvoor in rap tempo toenam. Het gevolg: zeven weken op nummer 1 in 2005 en de grootste hit van het jaar. Guus Meeuwis was daarmee na ABBA (Dancing Queen in 1976; The Winner Takes It All in 1980) de tweede act die twee keer de grootste hit van het jaar.

 

Dit is de top 10 van 2 maart 1996

 

1. PER SPOOR (KEDENG KEDENG) - Guus Meeuwis & Vagant

 

 

2. 15 MILJOEN MENSEN - Fluitsma & Van Tijn

 

 

3. ZONDER JOU - Simone Kleinsma - Duet met Paul de Leeuw

 

 

4. CHILDREN - Robert Miles

Robert Miles introduceerde met zijn single Children een muziekstijl die succesvol bleek in het jaar 1996: dream house. De Italiaanse diskjockey ging de concurrentie aan met de twee Nederlandstalige klassiekers Per Spoor (Kedeng Kedeng) en 15 Miljoen Mensen. Die wist Robert Miles niet te winnen, maar toch leverde hij een prima prestatie met zijn debuutsingle. Dat dream house in 1996 aansloeg bij het publiek, bleek met het succes van Seven Days In One Week (nr. 3) van B.B.E. In de jaren daarna bereikte Faithless de eerste (1998) en tweede (2001) plaats met respectievelijk God Is A DJ en We Come One.

 

 

5. HAVE YOU EVER BEEN MELLOW? - Party Animals

 

 

6. SPACEMAN - Babylon Zoo

 

 

7. FATHER AND SON - Boyzone

Dat Boyzone nog een derde top 10-hit zou scoren uit het debuutalbum Said And Done. Op de eerste twee singles Love Me For A Reason (nr. 7) en Key To My Life (nr. 10) volgde So Good. Met deze single ging het niet zo goed, want de Tipparade was het hoogst haalbare. De Ierse boyband bracht echter toch een vierde single uit en met succes: Father And Son bereikte de zevende plaats. Deze cover was duidelijk succesvoller dan het origineel van Cat Stevens uit 1971, dat op nummer 28 bleef steken.

 

 

8. JUMP FOR JOY - 2 Unlimited

 

 

9. BURNIN LOVE - Critical Mass

De happyhardcore-act Critical Mass heeft weliswaar nooit de status afgedwongen die vergelijkbaar is met die van landgenoten als Charly Lownoise & Mental Theo, Party Animals en Nakatomi, maar toch heeft de formatie twee top 10-hits op haar repertoire staan. De eerste was begin 1996 een feit met Burnin Love, dat begin 1999 een negende plek bereikte. Opvolger Believe In The Future deed het met een tiende plaats iets minder, maar nog steeds zeer verdienstelijk. Het was wel de laatste grote hit van Critical Mass. 

 

 

10. IK LEEF NIET MEER VOOR JOU - Marco Borsato

Zijn eerste Nederlandstalige album Marco leverde weliswaar de nummer 1-hits Dromen Zijn Bedrog (1994) en Waarom Nou Jij (1995) op, maar het album zelf kwam niet op de koppositie terecht in de albumhitlijst. Bij de opvolger Als Geen Ander (1995) waren de rollen omgedraaid. De Album Top 100 werd drie weken aangevoerd, maar geen van de singles Je Hoeft Niet Maar Huis Vannacht, Kom Maar Bij Mij, Ik Leef Niet Meer Voor Jou en Vrij Zijn/Margherita werd een nummer 1-hit. Drie daarvan kwamen wel in de top 10. Ik Leef Niet Meer Voor Jou zou het uiteindelijk tot nummer 8 schoppen.