Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 20 maart 1965 was You've Lost That Lovin' Feelin' van The Righteous Brothers op zijn piekpositie te vinden. Het was de wereldwijde doorbraak van de 'broers'.

Bill Medley en Bobby Hatfield. Geen broers. Niet eens familie van elkaar. Ook hun zangstemmen verschillen behoorlijk van elkaar. Ondanks deze tegenstellingen gaven de Amerikanen hunzelf de naam The Righteous Brothers. In 1964 kwamen ze in aanraking met producer Phil Spector en een samenwerking was geboren. Een vruchtbare samenwerking, want alle grote hits van The Righteous Brothers kwamen van de pen en het productiepaneel van Spector. Het begin werd gemaakt met You've Lost That Lovin' Feelin', dat wereldwijd een daverend succes werd.

In de Billboard Hot 100 werd de koppositie bereikt, evenals in de UK Singles Chart. In de Top 40 sloeg de plaat wat minder aan. Toch werd You've Lost That Lovin' Feelin' een top 10-notering voor The Righteous Brothers en piekte het lied op nummer 8. Dat deden The Righteous Brothers echter niet alleen. Een cover van de Britse zangeres Cilla Black stond tezamen met het origineel genoteerd, evenals een versie van de Nederlandse Trea Dobbs. In 1968 werd het origineel van The Righteous Brothers opnieuw uitgebracht en toen werd de tiende plaats gerealiseerd.

In de 500 Greatest Songs Of All Time van de Amerikaanse magazine Rolling Stone staat You've Lost That Lovin' Feelin' op nummer 36. Tevens heeft Broadcast Music, Inc. (BMI) berekend dat You've Lost That Lovin' Feelin' het meest gedraaide lied op de Amerikaanse radio in de 20ste eeuw was. Daarbij dient aangetekend te worden dat het gaat om alle versies daarvan, niet enkel die van The Righteous Brothers.

Het duo wist uiteindelijk nog een nummer 1-hit te scoren in Nederland, maar daarvoor moesten Bill Medley en Bobby Hatfield wachten tot 1990. Toen werd Unchained Melody gebruikt in de film Ghost, waarna de nummer 9-hit uit 1965 opnieuw werd uitgebracht. In december 1990 voerde de ballad twee weken de Top 40 aan. In de tussentijd scoorde Bill Medley de grootste hit uit de jaren 80. Samen met Jennifer Warnes bleef hij met (I've Had) The Time Of My Life negen weken op de eerste plaats in 1988.

 

De top 10 van 20 maart 1965

 

1. LET KISS / LETKIS / LETKA JENKA / LETKIS JENKA - Orkest Gudrun Jankis / Stig Rauno / Jan Rohde & The Wild Ones / The Dutch Swing College Band

Dansen als de Grease Lightning (1978) de lift uit Dirty Dancing (1988), de Macarena (1996), de Ketchup dans (2002), de jumpstyle (2007), de Gangnam Style (2012) en de Harlem Shake (2013) passeerden door de jaren heen de revue. Als we teruggaan naar 1965, komen we bij de Letkajenka (die in elke versie een andere naam heeft). Johnny Hoes legde haarfijn uit hoe die ging: Eén, twee, rechterbeen omhoog - Eén, twee, linkerbeen omlaag - Nog eens daarna tot besluit - Spring voor en achter en dan driemaal vlug voor. De dans uit Finland leverde vier acts een nummer 1-hits op en hield zelfs The Beatles van de eerste plaats af!

 

Orkest Gudrun Jankis

 

Stig Rauno

 

Jan Rohde & The Wild Ones

 

The Dutch Swing College Band

 

2. EIGHT DAYS A WEEK / BABY'S IN BLACK - The Beatles

 

Eight Days A Week

 

Baby's In Black

 

3. CRAZY ARMS / COLINDA - Lucille Starr

Lucille Starr vervulde in de vijf allereerste edities van de Top 40 met The French Song de rol van runner-up achter I Feel Fine van The Beatles, waarna de eerste plaats alsnog werd bereikt. Met opvolger Crazy Arms / Colinda had de Canadese zangeres opnieuw een grote hit in handen. Het piekte op de derde plaats achter de verschillende edities van Let Kiss en de grote rivalen van Lucille Starr in die periode: The Beatles. Vandaag de dag komt de status van Lucille Starr uiteraard bij lange na niet in de buurt van die van The Fab Four.

 

Crazy Arms

 

Colinda

 

4. LOVELY, LOVELY (LOVERLY, LOVERLY) - Chubby Checker

 

 

5. THE FRENCH SONG (QUAND LE SOLEIL..) - Lucille Starr

 

 

6. LES FILLES DU BORD DE MER - Adamo

 

 

7. DE SCHOMMELSTOEL - Gert Timmerman

Gert Timmerman is vooral bekend als mannelijke helft van het muzikale echtpaar Gert en Hermien Timmerman, maar de zanger uit Oldenzaal heeft op solobasis meer top 10-hits op zijn naam staan. De eerste was De Schommelstoel, die tot de zevende plaats kwam. Timmerman overtrof deze prestatie in 1970 met Brandend Zand, dat tot de zesde plaats kwam. In 1999 werd het huwelijk (en de muzikale samenwerking) met Hermien beëindigd, die in 2003 op 59-jarige leeftijd overleed.

 

 

8. YOU'VE LOST THAT LOVIN' FEELIN' - The Righteous Brothers / Trea Dobbs / Cilla Black

 

The Righteous Brothers

 

Trea Dobbs

 

Cilla Black

 

9. GOODNIGHT - Roy Orbison

De Top 40 was nog geen drie maanden uit en Roy Orbison had alweer zijn derde hit te pakken. Nadat Oh Pretty Woman en Pretty Paper in de allereerste edities van de Lijst der Lijsten genoteerd stond, was het in het voorjaar tijd voor Goodnight. De nummer 3-notering van Oh Pretty Woman werd niet geëvenaard, maar met een zesde plek deed Orbison het zeer verdienstelijk met Goodnight. Later in 1965 was de derde top 10-hit een feit met Say You're My Girl.

 

 

10. FRATER VENANTIUS - Wim Sonneveld