Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 29 november 1966 scoorde Ramses Shaffy zijn grootste hit met zijn debuutsingle Sammy.

Ramses Shaffy werd op 29 augustus 1933 geboren in de Franse stad Neuilly-sur-Seine, als zoon van een Egyptische vader en een Poolse moeder. Nadat zijn moeder tuberculose kreeg, groeide Shaffy op in een Leids pleeggezin. Zijn Franse afkomst is duidelijk terug te horen in zijn materiaal. Ramses Shaffy heeft een Nederlandstalige variant gecreëerd van de Franse chansons. In 1966 maakte het grote publiek daarmee kennis en het publiek bleek gecharmeerd van de sound.

Als debuutsingle bracht hij Sammy uit. Het lied gaat over een zekere Sammy die angstig, verlegen en wantrouwend is. Hij wordt in dit lied opgeroepen om wat meer uit zijn schulp te kruipen, omhoog te kijken en het leven te aanvaarden zoals het is. Toen Ramses Shaffy op 26 november 1966 zelf omhoog keek in de Top 40, zag hij alleen Herman's Hermits met No Milk Today boven zich.

Shaffy wist echter niet langs Herman's Hermist te komen. De tweede plaats met Sammy was het hoogst haalbare voor de chansonnier. De doorbraak was een feit voor Ramses Shaffy, maar hij nam zijn tijd met het scoren van Top 40-hits. Zijn tweede hit Pastorale (duet met Liesbeth List) piekte in 1969 op nummer 3. De volgende drie Top 40-hits voor Shaffy waren Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk En Bewonder (nr. 21 in 1971), Wij Zullen Doorgaan (nr. 13 in 1975) en Laat Me (nr. 25 in 1978).

Laatstgenoemde lied werd in samenwerking met Alderliefste en Liesbeth List in een nieuw jasje gestoken in 2005. Ook deze versie van Laat Me bleef steken op nummer 25. In 2009 waren de twee uitvoeringen van Laat Me samen te vinden in de Top 40. Aanleiding daarvan was het overlijden van Ramses Shaffy op 1 december 2009. Postuum wist hij de hoogste positie van Laat Me op te schroeven naar nummer 1.

 

Dit is de top 10 van 26 november 1966

 

1. NO MILK TODAY - Herman's Hermits

In 1965 en 1966 was de Britse band Herman's Hermits bezig aan een indrukwekkende reeks in de Billboard Hot 100. Ze scoorden acht top 10-hits achter elkaar (waarvan twee nummer 1-hits), gevolgd door een single die op nummer 12 bleef steken, waarna de vijfde plaats weer werd gehaald met Dandy. Deze reeks kwam ten einde met No Milk Today, dat niet verder kwam dan nummer 35. Ironisch genoeg was dat de eerste grote hit van Herman's Hermits in Nederland. No Milk Today stond vijf weken op nummer 1 in de Top 40. Schrijver Graham Gouldman scoorde in de jaren 70 twee nummer 1-hits als bassist van zijn band 10cc.

 

 

2. SAMMY - Ramses Shaffy

 

 

3. LITTLE MAN - Sonny & Cher

 

 

4. DANDY - Clinton Ford / The Kinks / Herman's Hermits

 

 

5. STOP STOP STOP - The Hollies

Met Bus Stop en Stop Stop Stop begonnen The Hollies met het scoren van grote Top 40-hits. Nadat Bus Stop in de zomer van 1966 al tot de derde plaats kwam in de lijst, werd het grote succes van een passend vervolg voorzien. Stop Stop Stop steeg in de Top 40 Classic naar de vijfde plaats en bleef uiteindelijk steken op nummer 4. De Britse band heeft dertien top 10-hits op zijn naam staan, waarvan één de felbegeerde koppositie bezet wist te houden. The Day That Curly Billy Shot Down Crazy Sam McGee verbleef in de herfst van 1973 twee weken aan kop.

 

 

6. GOOD VIBRATIONS - The Beach Boys

Soms zijn er nummer 1-artiesten die vooral herinnerd zullen worden aan hits die de koppositie niet bereikten. The Beach Boys zijn daar een mooi voorbeeld van. In het voorjaar van 1966 stond Sloop John B. vier weken op de eerste plaats en uiteindelijk groeide deze track uit tot grootste hit van het jaar. Opvolger God Only Knows bleef in de nazomer van dat jaar op de elfde plaats teken. Daarna werd Good Vibrations uitgebracht. Dit lied was stijgende in de Top 40 Classic, maar kwam niet verder dan nummer 4. Toch zijn God Only Knows en Good Vibrations veel bekendere hits van The Beach Boys dan Sloop John B.

 

 

7. DISTANT DRUMS - Jim Reeves

 

 

8. IF I WERE A CARPENTER - Bobby Darin

Dat Bobby Darin maar één hitnotering in de Top 40 wist te realiseren, heeft alles te maken met de datum waarop de hitlijst van start ging. Zijn hoogtijdagen beleefde hij namelijk in de jaren 50 en begin jaren 60. In 1960 scoorde hij een hitje in een maandelijkse voorloper van de Top 40. Mack The Knife stond toen op nummer 12. De enige Top 40-hit voor Darin was If I Were A Carpenter, een cover van een track van Tim Hardin. Darins versie bereikte de achtste plek. Bobby Darin overleed op 20 december 1973 na een mislukte hartoperatie. Hij werd slechts 37 jaar.

 

 

9. REACH OUT I'LL BE THERE - 4 Tops

 

 

10. SUNNY - Bobby Hebb / Cher / Georgie Fame