Top 40 Classic - doorbraak Michelle Branch

- Top 40 Classic

 Michelle Branch Within Temptation R. Kelly P!nk Alanis Morissette Gigi D'Agostino Linkin Park Anastacia Shakira
Top 40 Classic - doorbraak Michelle Branch

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 2 maart 2002 steeg Michelle Branch op 18-jarige leeftijd naar nummer 5 met Everywhere.

2017 moet voor Michelle Branch het jaar van haar comeback worden. De zangeres uit Arizona releaset met Hopeless Romantic haar eerste studioalbum sinds Hotel Paper uit 2003. De gelijknamige eerste single is reeds uitgebracht en Best You Ever moet de vervolgsingle worden. Het probleem voor Branch is echter dat ze dat ook had voorgenomen in 2010 (met de EP Everything Comes And Goes) en 2011 (met The Loud Music Hits EP). In beide missies faalde ze hopeloos en het publiek lijkt voor het nieuwe materiaal bepaald niet warm te lopen.

Daarmee is Michelle Branch lichtjaren verwijderd van begin jaren 00. In 2001 tekende ze op 17-jarige leeftijd een platencontract bij Maverick Records en daar bracht ze later dat jaar het album The Spirit Room uit. De eerste single Everywhere bereikte in haar thuisland Amerika de twaalfde plaats en werd begin 2002 uitgebracht in Europa. In de Top 40 ging Branch als een raket, want op 2 maart 2002 bereikte ze de vijfde plaats. Dat was ook de hoogste positie.

De twee vervolgsingles All You Wanted en Goodbye To You bleven steken in de Tipparade. Tussendoor boekte ze nog wel een succes als zangeres in The Game Of Love van Santana. In Nederland kwam de single niet verder dan nummer 23, maar in 2003 werden Santana en Michelle Branch beloond met een Grammy Award voor “Best Pop Collaboration With Vocals”. Dit is de ultieme bevestiging dat 2002 een prima jaar was voor Branch.

Met het album Hotel Paper wilde Michelle Branch de stijgende lijn in 2003 doorzetten. Met het resultaat van de eerste single Are You Happy Now? zal ze echter niet gelukkig zijn geweest, want dat kwam niet in de buurt van het succes van Everywhere. In de VS kwam het nog tot nummer 16 en in het Verenigd Koninkrijk tot plaats 31, maar in Nederland kwam Are You Happy Now? niet eens in de Tipparade. Opvolger Breathe kwam in de Amerikaanse Billboard Hot 100 niet verder dan nummer 36 en de derde single Till I Get Over You behaalde de hitlijst in eigen land niet eens.

 

In rap tempo geraakte Michelle Branch vervolgens in de vergetelheid. De EP's Everything Comes And Goes (2010) en The Loud Music Hits (2011) brachten weinig tot geen succes en datzelfde dreigt te gelden voor het nieuwe album Hopeless Romantic. Daarmee wordt Michelle Branch vandaag de dag vooral herinnerd als het schattige tienermeisje van Everywhere en met een beetje geluk ook aan haar bijdrage aan The Game Of Love.

 

Overige feiten

  • Shakira staat voor de vierde week op rij aan kop in de Top 40 met haar debuutsingle Whenever Wherever. De runner-up achter de Colombiaanse was Get The Party Started van P!nk, evenals de week daarvoor.
  • R. Kelly steeg met The World's Greatest naar de derde plaats. Het was de derde top 3-hit van de R&B-zanger en de andere twee (I Believe I Can Fly in 1997 en If I Could Turn Back The Hands Of Time in 1999) bereikten de eerste plaats. Met The World's Greatest werd R. Kelly echter niet 's werelds grootste, want hiermee bleef hij steken op nummer 2.
  • Op 2 maart 2002 kelderden Lopen Uit Het Water van Marco en Sita (van #3 naar #11), en **** On The Radio (Remember The Days) van Nelly Furtado (#7 naar #23) uit de top 10. De bottom four van de bovenste tien profiteerden. De nummers 7 t/m 10 hadden allemaal de hoogste positie reeds bereikt, maar stegen toch nog 'terug' en vulden het gat dat Nelly Furtado en Marco en Sita achterlieten. 

De top 10 van 2 maart 2002

 

1. WHENEVER WHEREVER - Shakira

 

 

2. GET THE PARTY STARTED - P!nk

 

 

3. THE WORLD'S GREATEST - R. Kelly

 

 

4. ICE QUEEN - Within Temptation

 

 

5. EVERYWHERE - Michelle Branch

 

 

6. HANDS CLEAN - Alanis Morissette

 

 

7. IN THE END - Linkin Park

 

 

8. HOW YOU REMIND ME - Nickelback

 

 

9. PAID MY DUES - Anastacia

 

 

10. L'AMOUR TOUJOURS - Gigi d'Agostino