Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 3 april 1982 scoorde het Britse meidentrio Bananarama zijn eerste top 10-hit, met dank aan oud-leden van The Specials.

In 1979 vormden drie Londense vrouwen het muzikale trio Bananarama. Jeugdvriendinnen Keren Woodward en Sara Dallin waren twee van hen. De derde was Siobhan Fahey, die tijdens een studie Modejournalistiek bevriend raakte met Dallin. Woodward, Dallin en Fahey deelden een liefde voor de punkrock uit de late jaren 70 en wanneer muzikale vriendinnen een muzieksmaak delen, ontstaat er al snel een band. Die band werd dus Bananarama. In 1983 bracht het damestrio zijn debuutalbum Deep Sea Skiving uit, maar een jaar eerder vond de doorbraak reeds plaats.

Dat was voor een groot deel te danken aan Terry Hall, Lynval Golding en Horace Panter. Als respectievelijk zanger, gitarist en bassist van The Specials waren ze in 1981 zeer succesvol met de Britse nummer 1-hit Ghost Town, die in Nederland tot de negende plaats kwam. Desondanks verlieten ze in hetzelfde jaar de skaband om de eigen formatie The Fun Boy Three op te richten. Nadat Hall een artikel over Bananarama las in het Engelse tijdschrift The Face, nodigde hij het drietal uit om het refrein van de track It Ain't What You Do .... in te zingen.

It Ain't What You Do .... is een cover van T'ain't What You Do (It's The Way That You Do It), een jazzlied van Jimmie Lunceford, Harry James en Ella Fitzgerald uit 1939 dat geschreven werd door Melvin “Sy” Oliver en James “Trummy” Young. The Fun Boy Three en Bananarama transformeerden het lied tot een popplaat en met succes; in het Verenigd Koninkrijk werd de vierde plaats bereikt. In Nederland steeg It Ain't What You Do .... op 3 april 1982 naar de tiende plaats, om uiteindelijk te pieken op een indrukwekkende derde plaats. It Ain't What You Do .... kwam overigens van het titelloze debuutalbum van Fun Boy Three.

In mei 1982 scoorden Bananarama en Fun Boy Three opnieuw gezamenlijk een Top 40-hits. Really Saying Something (afkomstig van Bananarama's album Deep Sea Skiving) liep een top 10-notering op het nippertje mis. Zodoende had The Fun Boy Three een belangrijke rol in de lancering van de carrière van Bananarama. De meidengroep wist tot elf Top 40-hits te komen, waarvan twee de top 10 behaalden. De tweede was Venus, een cover van de wereldhit van de Haagse band Shocking Blue. De uitvoering van Bananarama kwam tot nummer 4 in de Top 40. In de Billboard Hot 100 werd Venus een nummer 1-hit, waarmee Bananarama de prestatie van het origineel evenaarde.

 

De top 10 van 3 april 1982

 

1. MAID OF ORLEANS (THE WALTZ JOAN OF ARC) - Orchestral Manoeuvres in the Dark

De doorbraak van Orchestral Manoeuvres in the Dark kwam moeizaam op gang. De newwaveband uit Liverpool kwam in 1980 niet verder dan de Tipparade met Messages, terwijl deze lijst voor Enola Gay zelfs te hoog gegrepen was in dat jaar. In 1981 bracht OMD zijn derde album Architecture And Morality uit. De eerste single Souvenir werd het Top 40-debuut voor de band, maar die plaat kwam niet verder dan nummer 29. Hoe anders was dat met Maid Of Orleans (The Waltz Joan Of Arc), dat in heel Europa een nummer 1-hit werd. Nederland vormde geen uitzondering en OMD zette zichzelf op de kaart.

 

 

2. AURORA - Nova

Een opvallende verschijning in de top 10 was Nova. Het Nederlandse synthesizertrio specialiseerde zich in instrumentale, elektronische muziek en Aurora vormde geen uitzondering. Na binnenkomst steeg Nova in no-time door naar de hogere regionen van de Top 40 en een week na de Top 40 Classic bezette Aurora de eerste plaats. Het succes van Nova bleef beperkt tot Aurora, want alle singles die de band nadien uitbracht, werden regelrechte flops.

 

 

3. ROOF GARDEN - Al Jarreau

 

 

4. HOW MANY TIMES - Lori Spee

 

 

5. MUSIC - John Miles

 

 

6. THE LION SLEEPS TONIGHT - Tight Fit

Een van oorsprong traditioneel liedje uit Zuid-Afrika werd door Tight Fit in de hitlijsten gebracht in 1982. Het origineel was Mbube van Solomon Linda en The Evening Birds uit 1939, gezongen in de Zuid-Afrikaanse taal Zoeloe. In 1961 maakten The Tokens een Engelstalige versie van Mbube, genaamd The Lion Sleeps Tonight. Hiermee behaalde de band de eerste plaats in de Billboard Hot 100. Deze positie werd in 1982 bereikt in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland, maar dan in de coverversie van Tight Fit. Voor deze Britse band was het de eerste en de laatste Top 40-hit.

 

 

7.  WAT DOM - Drukwerk

Het karakteristieke Amsterdamse accent stond geen landelijk succes in de weg voor Drukwerk. Integendeel: waarschijnlijk was het net dat stemgeluid van Harry Slinger dat van Drukwerks debuutsingle Je Loog Tegen Mij een nummer 1-hit wist te maken in januari 1982. Drukwerk was geen eendagsvlieg, want op 3 april 1982 scoorden de hoofdstedelingen hun tweede Top 40-hit met Wat Dom. Dit lied behaalde de vijfde plaats. In de jaren daarna werd nog de top 10 gehaald met Schijn 'N Lichtje Op Mij (1982) en Marianneke (1983). Deze hits kwamen allebei niet verder dan nummer 10.

 

 

8. HIGH TIME HE WENT - Renée

In de late jaren 70 werd de Nederlandse band Renée opgericht. De samenstelling wisselde, maar de popgroep werd geleid door het echtpaar René en Anja Nodelijk. De debuutsingle Sweet Nothings werd de grootste hit en behaalde in 1978 de veertiende plaats. In 1982 bracht Anja Nodelijk onder de artiestennaam Renée de solosingle High TIme He Went uit. Deze hit overtrof het succes van Sweet Nothings en kwam tot de achtste plaats. Het was de laatste hit voor Renée, maar dus wel de grootste. Niet lang hierna trad Renée weer op als band.

 

 

9. A TOWN CALLED MALICE - The Jam

 

 

10. IT AIN'T WHAT YOU DO .... - The Fun Boy Three with Bananarama