Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 2 oktober 1999 steeg Christina Aguilera naar de tweede plaats met haar debuuthit Genie In A Bottle.

De legendarische wielrenner Joop Zoetemelk maakte zijn Tour de France-debuut in 1970 en hij leverde direct een prestatie van formaat door op de tweede plaats te eindigen. Die positie leek jarenlang het hoogst haalbare voor Zoetemelk, want ook in 1971, 1976, 1978 en 1979 liep hij de gele trui nipt mis. Hij kreeg de bijnaam 'De Eeuwige Tweede' en de vergelijking met Joop Zoetemelk wordt regelmatig gemaakt bij personen voor wie een vloek lijkt te liggen op de eerste plaats.

Als er een Joop Zoetemelk van de Top 40 zou zijn, dan is het Christina Aguilera. Op 2 oktober 1999 steeg ze op 18-jarige leeftijd naar de tweede plaats met haar debuuthit Genie In A Bottle. Het bleek de eerste hit te zijn in een reeks van vijf nummer 2-hits, zonder dat daar maar één plaat tussen zat die de Top 40 wel aan wist te voeren. Na Genie In A Bottle moesten ook Lady Marmalade (2001), Dirrty (2002), Beautiful (2003) en Hurt (2006) stuk voor stuk genoegen nemen met een rol als runner-up.

Daarmee was ze de act met de meeste nummer 2-hits zonder ooit aan kop te hebben gestaan. Maar waar Joop Zoetemelk in 1980 alsnog de Tour de France won, wist Christina Aguilera ook alsnog aan haar nummer 1-hit te komen. In 2011 bereikte Moves Like Jagger ('duet' met Maroon 5) de felbegeerde koppositie en daarmee was ze definitief van haar nummer 1-vloek verlost.

Na Zoetemelks jaar van glorie behaalde hij in 1982 andermaal de tweede plek. Dus we weten wat Christina Aguilera in de toekomst te doen staat om de titel 'Joop Zoetemelk van de Top 40' extra glans te geven...

 

De top 10 van 2 oktober 1999

 

1. THE ROAD AHEAD (MILES OF THE UNKNOWN) - City To City

De eerste plaats werd bezetgehouden door Maarten van Praag en Sandro van Breemen. Als naam voor het duo hadden ze City To City bedacht, verwijzend naar de plaatsnamen in hun achternamen. Ter gelegenheid van een commercial voor Mitsubishi nam City To City het lied The Road Ahead (Miles Of The Unknown) op. De track zou de status van reclamehit echter ruimschoots overtreffen; The Road Ahead wist vier weken de Top 40 aan te voeren en het werd zelfs de grootste hit van het jaar 1999! Pas na 28 weken was het verblijf van deze monsterhit (en tegelijkertijd de succesperiode van City To City) ten einde.

 

 

2. GENIE IN A BOTTLE - Christina Aguilera

 

 

3. (YOU DRIVE ME) CRAZY (THE STOP REMIX!) - Britney Spears

1999 was een droomjaar voor Britney Spears. De toenmalige tienerster debuteerde dat jaar met nummer 1-hit ...Baby One More Time, waarna opvolger Sometimes dat succes wist te evenaren. Als derde single van haar debuutalbum ...Baby One More Time bracht ze de track (You Drive Me) Crazy uit. Op 2 oktober 1999 steeg ze daarmee van 12 naar 3 en een derde nummer 1-hit leek in de maak. City to City stond een nieuw moment van glorie echter in de weg. (You Drive Me) Crazy moest het daardoor doen met een tweede plaats als piek.

 

 

4. BLUE (DA BA DEE) - Eiffel 65

 

 

5. WHEN YOU SAY NOTHING AT ALL - Ronan Keating

Nog voordat Boyzone werd opgeheven, had leadzanger Ronan Keating al een grote solohit te pakken. Voor de soundtrack van de film Notting Hill nam hij de ballad When You Say Nothing At All op. Hiermee steeg Keating in de Top 40 Classic naar de vijfde plaats, waardoor When You Say Nothing At All een grotere hit werd dan tien van de elf Top 40-hits van Boyzone. Alleen No Matter What (nummer 1 in 1998) piekte hoger dan de plaat waarmee Ronan Keating solo debuteerde. Uiteindelijk kreeg When You Say Nothing At All een plekje op debuutalbum Ronan. Dat album verscheen in 2000, het jaar waarin Boyzone alsnog uit elkaar ging.

 

 

6. BAILAMOS - Enrique Iglesias

 

 

7. GET GET DOWN - Paul Johnson

De Amerikaan Paul Johnson had aanvankelijk de ambitie om het leger in te gaan. Toen hij in 1987 echter een verdwaalde kogel in zijn schouder kreeg, was zijn droom in één klap voorbij. Hij had nog wel een hobby die hij uit kon oefenen: dj'en. Die hobby werd 'noodgedwongen' zijn beroep en als DJ/producer timmerde hij vervolgens aardig aan de weg in de Verenigde Staten. In 1999 had hij zijn wereldhit te pakken: Get Get Down. Met die track behaalde Johnson in de Top 40 de derde plaats. Get Get Down valt met name op door het woord 'down', dat 214 keer (!) te horen is in het lied.

 

 

8. MAMBO NO.5 (A LITTLE BIT OF...) - Lou Bega

 

 

9. VAMOS A LA PLAYA - Miranda

 

 

10. UNPRETTY - TLC