Top 40 Classic - Bonnie op haar best

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 30 december 1972 hadden Bonnie St. Claire en Unit Gloria met Clap Your Hands And Stamp Your Feet de derde plaats in handen.

In 1969 scoorde de Utrechtse groep Gloria drie Top 40-hits. De meest succesvolle daarvan was de debuutsingle The Last Seven Days, dat in het voorjaar op nummer 5 bivakkeerde. Na de decenniumwisseling werd de groepsnaam veranderd in Unit Gloria. Onder de nieuwe naam werd begin 1970 een top 10-hit gescoord met Our Father, maar anderhalf jaar later (medio 1971) bleef The Leader steken op nummer 29. Later in 1971 verliet zanger Robert Long de groep. De overige bandleden Albert Hol, Gerrit Hol en Marcel van Hardeveld verzorgden vervolgens de muzikale begeleiding van Alexander Curly in diens nummer 1-hit I'll Never Drink Again.

Een jaar later ging het drietal – nog altijd opererend onder de naam Unit Gloria – samenwerken met Bonje Cornelia Swart. Het geboren scheepsmeisje uit Rozenberg voert haar artistieke werk uit onder de naam Bonnie St. Claire en maakte eveneens haar Top 40-debuut in 1969. Met de dubbele A-kant Let Me Come Back Home, Mama/Marley Purt Drive kwam ze niet verder dan nummer 24, maar een jaar later had St. Claire meer succes. I Won't Stand Between Them bereikte in 1970 de vijfde plaats. Zodoende kwam zowel Bonnie St. Claire als (Unit) Gloria niet verder dan nummer 5 voordat ze gingen samenwerken.

Met de eerste single waarmee ze gezamenlijk de Top 40 bereikten, brachten ze daar direct verandering in. Clap Your Hands And Stamp Your Feet kwam op 16 december 1972 binnen in de Top 40 op nummer 18. Een week later maakten Bonnie St. Claire en Unit Gloria een reuzensprong naar nummer 4, waarmee ze in één klap hun hoogste positie te pakken kregen. Van 30 december 1972 tot en met 20 januari 1973 vormde Clap Your Hands And Stamp Your Feet samen met Crazy Horses van The Osmonds (nr. 1) en Ben van Michael Jackson (nr. 2) de vaste top 3 in de Top 40.

In het nieuwe jaar 1973 gaven Bonnie St. Claire en Unit Gloria het succes van Clap Your Hands And Stamp Your Feet een passend vervolg. Zo behaalde Waikiki Man in juni 1974 de vierde plaats. Daarna kwam de klad er echter in. Voulez-Vous bleef later in 1974 steken op nummer 24 en Rocco (Don't Go) kwam in 1975 niet verder dan de 28ste plaats. Daarna kwam de samenwerking tussen Bonnie St. Claire en Unit Gloria tot een einde. Het betekende ook het einde van het Top 40-succes van de laatstgenoemde popgroep.

Bonnie St. Claire had daarentegen een stuk minder te lijden onder de breuk met Unit Gloria. Van haar eerste vijf Top 40-hits zonder haar begeleidingsband uit de periode 1972-1975, bereikten er vier de bovenste tien. Zo zong ze samen met Ronnie Tober, Ciska Peters, Nico Haak, Willeke Alberti, Harmen Veerman en Ome Jan het lied Een Heel Gelukkig Kerstfeest naar de tiende plaats in 1976, kwam Dokter Bernhard in de zomer van datzelfde jaar tot nummer 7, piekte Ik Ben Gelukkig Zonder Jou begin 1977 op plaats 8 en wist Pierrot een vijfde plaats te realiseren in 1980. Daarna scoorde de zangeres geen top 10-hits meer. Zo is Bonnie St. Claire op een totaal van 21 Top 40-hits gekomen, waarvan zes de top 10 haalden.

 

Overige feiten:

  • De nummer 1 was Crazy Horses van The Osmonds. De runner-up was Ben van Michael Jackson. Dit was de derde van zes opeenvolgende weken waarin dit het geval was.
  • De kerstklassieker Happy Xmas (War Is Over) van John & Yoko & The Plastic Ono Band en The Harlem Community Choir maakte zijn entree in de top 10 met een sprong van #17 naar #7. In het nieuwe jaar steeg de plaat nog door naar nummer 6.
  • John Lennons ex-collega Paul McCartney kwam met diens band Wings eveneens binnen in de bovenste tien. Met Hi, Hi, Hi konden we ze verwelkomen op nummer 8. Uiteindelijk steeg ook deze single door naar de zesde plaats.
  • De hekkensluiter in de top 10 was Marie-Jeanne van George Baker Selection. De band rondom zanger George Baker (echte naam: Hans Bouwens) scoorde hiermee zijn vierde top 10-hit op rij en zijn zevende in totaal. Marie-Jeanne kwam tot nummer 9.

 

De top 10 van 30 december 1972

 

1. CRAZY HORSES - The Osmonds

 

 

2. BEN [JACKSON 5 MAXI] - Michael Jackson

 

 

3. CLAP YOUR HANDS AND STAMP YOUR FEET - Bonnie St. Claire & Unit Gloria

 

 

4. HET BANANENLIED - André Van Duin

 

 

5. ELECTED - Alice Cooper

 

 

6. GUDBUY T'JANE - Slade

 

 

7. HAPPY XMAS (WAR IS OVER) - John & Yoko & The Plastic Ono Band with The Harlem Community Choir

 

 

8. HI, HI, HI - Wings

 

 

9. FAIS-DO - Redbone

 

 

10. MARIE-JEANNE - George Baker Selection