Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 2 juni 2001 steeg Barthezz naar de achtste plaats met On The Move.

De Brabantse diskjockey Bart Claessen opende in 1998 zijn eigen slaapkamerstudio. Daarna ging hij steeds meer in nachtclubs draaien en in 2001 moest hij stap 3 zetten: het verwerven van landelijke bekendheid. Dat moest gebeuren onder de artiestennaam Barthezz. De eerste single die Barthezz uitbracht, had de naam On The Move. Hiermee steeg hij op 2 juni 2001 naar de achtste plaats, na een moeizame start in de hitlijsten. Hiermee voldeed Barthezz aan zijn missie. Tevens is On The Move een echte danceklassieker geworden.

Later in 2001 bereikte hij weer de Top 40 met Infected, maar met een 23ste plaats kwam deze track niet in de buurt van het succes van On The Move. Daarna ging het helemaal bergafwaarts met Barthezz. Platenmaatschappij Trembolo verkeerde in zwaar weer en hij mocht zijn artiestennaam niet meer gebruiken. De Franse voetbaldoelman Fabien Barthez, die furore maakte als keeper van Manchester United en het Franse nationale team, spande een rechtszaak aan tegen de dj omtrent de artiestennaam. Met succes.

Sindsdien treedt hij op onder zijn echte naam Bart Claessen. Het duurde sindsdien nog lang voordat Claessen weer eens in de hitlijsten te vinden was, maar begin 2008 vond hij alsnog de weg naar de Top 40. De single First Light kwam niet verder dan de 23ste plaats, maar Claessen liet weer eens van zich horen. Opvolger Catch Me (Playmo) is vooralsnog zijn laatste Top 40-hit. Met dit lied bleef hij in het voorjaar van 2008 steken op nummer 33.

De top 10 van 2 juni 2001

 

1. I WANNA BE A ONE DAY FLY - One Day Fly

Een week nadat I Was Made To Love You van Bart & Sita van #6 naar #2 steeg, bleef het op de tweede plaats staan. Sta-in-de-weg: I Wanna Be A One Day Fly van One Day Fly. Een single van de makers van Kopspijkers die als middel diende van een protest tegen de talentenjachten. Die zouden slechts enkele eendagsvliegen kweken. Dat Bart en Sita - twee kandidaten van de talentenjacht Starmaker - de concurrentiestrijd verloren van One Day Fly, gaf aan dat een groot deel van Nederland One Day Fly hierin ondersteunde.

 

 

2. I WAS MADE TO LOVE YOU - Bart & Sita

 

 

3. WHOLE AGAIN - Atomic Kitten

Het Britse meidentrio Atomic Kitten scoorde in 2001 zowel in het VK als in Nederland een nummer 1-hit. In de versie die in de UK SIngles Chart de koppositie behaalde, nam Kerry Kantona één van de vocalen voor haar rekening. Door haar zwangerschap moest ze Atomic Kitten verlaten, waarna Jenny Frost werd gestrikt als vervangster. Frost maakte daardoor de Europese doorbraak mee, waar Kantona samen met Liz McClarnon en Natasha Hamilton de basis voor legden. Frost zong de vocalen van Kantona in en het resultaat was een nieuwe uitvoering van Whole Again, die in Nederland op #1 kwam.

 

 

4. ANOTHER DAY IN PARADISE - Brandy and Ray J

 

 

5. MOI... LOLITA - Alizée

 

 

6. SHE COULDN'T LAUGH - Twarres

Nadat Twarres in 2000 hitparadegeschiedenis schreef door met het Friestalige Wêr Bisto op nummer 1 in de Top 40 te komen, bracht het duo een jaar later 'gewoon' een track in het Engels uit. Ook dat ging Mirjam Timmer en Johan van der Veen goed af. Het werd niet de tweede nummer 1-hit voor Twarres, maar de derde plaats is een uitstekende prestatie. Een prestatie die daarna bij lange na niet meer werd benaderd door de noorderlingen.

 

 

7. BUTTERFLY - Crazy Town

 

 

8. ON THE MOVE - Barthezz

 

 

9. I CAN'T EXPLAIN - Starmaker presents: K-Otic

Waar de top 2 in het teken stond van Starmaker, debuteerde onderin de top 10 de formatie die bestond uit de winnaars en winnaressen van Starmaker. K-Otic bestond uit de beste zeven: Rachel Kramer, Stefan de Roon, Anna Speller, Martijn Terporten, Bouchra Tjon Pon Fong, Sita Vermeulen en Bart Voncken. Met de debuutsingle I Can't Explain werd de zevende plaats behaald, maar de opvolgers I Really Don't Think So en No Perfect World grepen naast een top 10-notering. Daarna startte Sita een succesvolle solocarrière en ging K-Otic als sextet verder.

 

 

10 .SURVIVOR - Destiny's Child