Top 40 Classic: Akon goes Dutch

- Top 40 Classic

 Slim Thug Beyoncé Coldplay Anastacia Eros Ramazzotti Kelly Clarkson Kodō Bløf Simon WebbeThe opposites Yes-R Ali B Akon Madonna Marco Borsato Andrea Bocelli

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 11 maart 2006 was Akon weer in de top te vinden, met dank aan twee Nederlandse rappers in topvorm.

Zij die de top 4 van 11 maart 2006 grondig bestuderen, komen tot een opmerkelijke conclusie. De bovenste vier singles zijn namelijk allemaal Nederlandstalig, maar alleen 'hekkensluiter' Slaap van The Opposites is in zijn geheel gezongen in de taal van ons kikkerlandje. Koploper Because We Believe van Andrea Bocelli en Marco Borsato bevat de Italiaanse, de Nederlandse en de Engelse taal. In de nummer 2 van de week vertaalt Madonna I'm sorry in verschillende talen, waaronder in het Nederlands (zij het foutief: volgens haar is "Ik ben droevig" de Nederlandse vertaling, in plaats van "Het spijt me").

 

De nummer 3 is een opmerkelijke samenwerking. De Senegalese Amerikaan Akon was terug van weggeweest. In 2005 scoorde hij een wereldhit met Lonely, dat in 2005 liefst vijf weken op nummer 1 stond. Het succes daarvan wist hij aanvankelijk niet door te zetten, want opvolger Belly Dancer kwam niet verder dan een tipnotering. Om een jaar later weer succes te kunnen boeken, schakelde hij de hulp in van de rappende neefjes uit Nederland: Ali B en Yes-R. Met hen stak Akon de track Ghetto, oorspronkelijk afkomstig van zijn debuutalbum Trouble uit 2005, in een nieuw jasje.

 

Deze poging van Akon bleek succesvol, want Ghetto bereikte de derde plaats. Voor Ali B was het de vierde van vijf top 3-hits. In 2004 behaalde zijn debuuthit Ik Ben Je Zat de derde plaats, waarna hij meedeed op de nummer 1-hit Wat Zou Je Doen van Marco Borsato. In 2005 voegde hij daar een nummer 2-notering met Leipe Mocro Flavour aan toe. Na het succes van Ghetto bereikte Ali Bouali in de zomer van 2006 opnieuw de tweede plaats, datmaal met Wij Houden Van Oranje 2006. Yes-R leek aanvankelijk geen grote hits te kunnen scoren met zijn grote neef, maar in 2012 scoorde hij een keurige nummer 3-hit met Ben Je Ook Voor Nederland?, in samenwerking met Wolter Kroes en Ernst Daniël Smid.

 

Akon kon door het succes van Ghetto geen eendagsvlieg meer genoemd worden. In 2007 scoorde de R&B-zanger zijn derde en vierde top 10-hit met respectievelijk Smack That (duet met Eminem) en The Sweet Escape (duet met Gwen Stefani). Daarna kwam de klad er echter in en wist Akon nog maar met een hit een plekje bij de bovenste tien te bemachtigen. Dat deed hij echter met verve, want Sexy Bitch (duet met David Guetta) kwam tot een zeer knappe derde plaats!

 

De top 10 van 11 maart 2006

 

1. BECAUSE WE BELIEVE - Andrea Bocelli & Marco Borsato

Wanneer Marco Borato in de periode 2003-2008 een single uitbracht, was de eerste plaats een zekerheid. In de eerste twee jaren wisten Afscheid Nemen Bestaat Niet, Voorbij en Wat Zou Je Doen de Top 40 aan te voeren en in 2006 kwamen daar nog drie nummer 1-hits bij. De eerste was Because We Believe, een duet met Andrea Bocelli. De Italiaanse operazanger scoorde hiermee zijn eerste nummer 1-hit en daarnaast zijn eerste grote hit sinds Time To Say Goodbye uit 1997. Later in 2006 bereikten Rood en Everytime I Think Of You de eerste plaats.

 

 

2. SORRY - Madonna

 

 

3. GHETTO - Akon featuring Ali B & Yes-R

 

 

4. SLAAP - The Opposites

Men neme een hiphopduo. De ene helft is klein en donker en de andere helft groot en blank. Ook hun gedrag verschilt gigantisch van elkaar. Dan bestaat er haast geen betere groepsnaam dan The Opposites. In 2005 lieten ze al van zich horen met Fok Jou en Oew Oew, maar een jaar later werd de eerste hit gescoord met Slaap. Deze ballad bereikte de vierde plaats en het duo was definitief doorgebroken. In 2009 scoorden ze een nummer 2-hit met Broodje Bakpao en in 2012 voerde Slapeloze Nachten één week de Top 40 aan.

 

 

5. NO WORRIES - Simon Webbe

 

 

6. AANZOEK ZONDER RINGEN - Bløf & Kodō

 

 

7. BECAUSE OF YOU - Kelly Clarkson

 

 

8. I BELONG TO YOU - IL RITMO DELLA PASSIONE - Eros Ramazzotti & Anastacia

Als wereldster dien je twee keer na te denken voordat je een samenwerking met Eros Ramazzotti aangaat. Het voordeel is dat de kans op een grote hit aanzienlijk is, maar het nadeel is dat het in dat geval je laatste grote hit wordt. Vraag maar aan Tina Turner: zij had een gastrol in Cose Della Vita - Can't Stop Thinking Of You, dat in 1998 de vierde plaats haalde. Daarna scoorde de Grandmother of Rock echter geen hits meer. Datzelfde gold voor Anastacia. Zij scoorde in 2006 haar achtste top 10-hit met I Belong To You - Il Ritmo Della Passione. Bij acht is het tot op de dag van vandaag gebleven. Voor Eros bleek het wel een succesformule, aangezien die bij twee van zijn vier top 10-hits uitgevoerd werd.

 

 

9. TALK - Coldplay

 

 

10. CHECK ON IT - Beyoncé featuring Slim Thug