Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 28 maart 1981 werd de Top 40 bestormd door Ultravox, niet lang nadat de Britse band zich op de rand van de afgrond begaf.

In 1980 bracht Visage de single Fade To Grey uit. De synthpopplaat werd in vrijwel heel Europa een top 10-hit, maar Nederland vormde een uitzondering. In de Top 40 moest de Londense band het doen met een 22ste plaats. Het succes van Visage zorgde voor onderlinge fricties binnen de groep, waarna achtergrondzanger Midge Ure in 1982 eieren voor zijn geld koos. Hij verliet Visage en ging zich volledig focussen op Ultravox, de band waarin hij leadzanger was. Hij had bepaald geen ongelijk, want met die band had hij een jaar eerder de wereldwijde hitlijsten bestormd met de klassieker Vienna.

Voordat Vienna werd uitgebracht, gaf niemand een stuiver om een doorbraak van Ultravox. De eerste drie albums deden helemaal niets in 1977 en 1978. Vervolgens ging de Schot Midge Ure de band versterken. Voorheen was hij de gitarist van de rockband Slik, die de tweede plaats bereikte met Forever and Ever. Opvolger Requiem werd dat jaar eveneens een top 10-hit. Ure had daarmee het één en ander bewezen in de hitlijsten en het was dan ook de bedoeling dat hij de kar ging trekken bij Ultravox. Dat bleek ook wel uit zijn rol bij zijn nieuwe band. Hij werd leadzanger, gitarist en toetsenist.

Aanvankelijk slaagde Midge Ure daar niet in. Van het album Vienna kwam weinig terecht en de kansen op wereldfaam werden kleiner en kleiner voor Ultravox. Als laatste redmiddel besloot platenmaatschappij Chrysalis om de titeltrack van het album te voorzien van een peperdure videoclip. Deze clip kwam de aandacht van Vienna dusdanig ten goede, dat deze ballad de Europese hitlijsten veroverde. En deze keer vormde Nederland geen uitzondering. Integendeel: in de Top 40 Classic steeg Vienna van nummer 12 naar plaats 4. Twee weken later werd de koppositie bereikt. Vienna stond drie weken op één.

Midge Ure werd daarmee toch de aanwinst die Ultravox nodig had. Na Vienna was het echter weer stil rondom de band. In 1984 kwam een einde aan de stilte en behaalde Dancing With Tears In My Eyes de vierde plaats. Later in 1984 schreef Ure samen met Bob Geldof de klassieker Do They Know It's Christmas? ter gelegenheid van het project Band Aid. In 1985 scoorde hij een solohit met If I Was. Daarna ging het bergafwaarts en in 1987 werd Ultravox opgeheven. Sinds 2008 treedt de groep echter weer op.

 

De top 10 van 28 maart 1981

 

1. IN THE AIR TONIGHT - Phil Collins

Sinds de Britse rockband Genesis werd opgericht, was Phil Collins de drummer. Na het vertrek van vocalist Peter Gabriel in 1975, combineerde Collins de drumsticks met zijn stemgeluid. De eerste keer dat deze combinatie echt succesvol verliep, vond echter niet plaats gedurende zijn werkzaamheden met zijn band. Het was zijn doorbraak als soloartiest waarin een legendarische drumsolo samenging met zijn verhalende zang. In The Air Tonight werd zijn eerste Top 40-hit én zijn eerste nummer 1-hit. Hierna scoorde Phil Collins veel grote hits, zowel solo als met Genesis.

 

 

2. DON'T STOP THE MUSIC - Yarbrough & Peoples

Yarbrough & Peoples is uiteraard geen bijster originele groepsnaam als de leden Cavin Yarbrough en Alisa Peoples heten, maar dat maakte het Amerikaanse R&B-duo niet minder succesvol. In 1980 brachten ze hun debuutalbum The Two Of Us uit. De eerste single Don't Stop The Music steeg in de Top 40 Classic naar de tweede plaats en twee weken daarna lieten Yarbrough & Peoples de nummer 1-hit van Phil Collins achter zich. Aangezien zowel Don't Stop The Music als In The Air Tonight toen voorbij werd gestreefd door Vienna van Ultravox, was de tweede plaats het hoogst haalbare.

 

 

3. STARS ON 45 - Stars on 45

 

 

4. VIENNA - Ultravox

 

 

5. SHADDAP YOU FACE - Joe Dolce Music Theatre

De zanger, dichter en essayist Joe Dolce werd in de Verenigde Staten geboren, maar vertrok in 1978 naar Australië. Hij brak door met zijn one-manshow Joe Dolce Music Theatre. Onder deze naam bracht hij ook de hitsingle Shadda Your Face uit. De grootouders van Joe Dolce vormden de inspiratie voor het lied. Zinsneden als What's the matter, you? en Eh, shaddap werden verwerkt in Shaddap Your Face, dat de vierde plaats behaalde in de Top 40. Het is de enige hit voor Joe Dolce.

 

 

6. IT'S A LOVE THING - The Whispers

De Amerikaanse groep The Whispers werd opgericht in 1964 en tot aan 1979 scoorden ze een handvol grote hits in de Amerikaanse Billboard Hot R&B/Hip-Hop Singles & Tracks en de Billboard Hot Dance Songs. In de mondiale hitlijsten wilde het echter niet vlotten, maar daar kwam in de jaren 80 verandering in. And The Beat Goes On behaalde in de Billboard Hot 100 de negentiende plaats en werd zelfs een nummer 2-hit in het Verenigd Koninkrijk. De enige Nederlandse grote hit van The Whispers was echter It's A Love Thing, dat tot nummer 5 kwam in de Top 40.

 

 

7. ALL AMERICAN GIRLS - Sister Sledge

 

 

8. SHINE ON - L-T-D

 

 

9. LEILA (THE QUEEN OF SHEBA - Dolly Dots

 

 

10. ROCK THIS TOWN - Stray Cats