Top 40 Classic - 4/4 voor Ace Of Base

- Top 40 Classic

 Ace Of Base Laura Pausini Paul De Leeuw Beavis and Butt-Head Bryan Adams 2 Brothers On The 4th Floor Cher Sting Rod Stewart
Top 40 Classic - 4/4 voor Ace Of Base

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 5 februari 1994 steeg Ace Of Base naar de vijfde plaats met The Sign. Het was daarmee de vierde top 5-hit uit vier hits voor de Zweedse groep.

Op 13 maart 1993 debuteerde Ace Of Base in de Top 40 met All That She Wants. Na een slow-start bezette de formatie uit Göteborg hiermee gedurende de hele maand mei de vierde plaats.  Later in het jaar waren Wheel Of Fortune (#2) en Happy Nation (#5) ook grote successen. Reden genoeg voor Ace Of Base om ook de Amerikaanse markt te testen. In het najaar van 1993 werd het debuutalbum uitgebracht in de Verenigde Staten. In Europa was dat album bekend onder de naam Happy Nation, maar in de Verenigde Staten kreeg het de titel The Sign. Aan The Sign werden drie tracks aan de collectie van Happy Nation toegevoegd, te weten The Sign, Don't Turn Around en Living In Danger.

 

Deze drie platen wilde Ace Of Base ook uitbrengen buiten de VS. Een album dat voor het grootste deel uit tracks van een ander album bestond, moest echter geen nieuwe naam krijgen. Daarom werd The Sign in Europa, Mexico en Australië uitgebracht als Happy Nation (U.S. Version).  De eerste nieuwe single van deze versie die werd uitgebracht, was The Sign. Op 25 december 1993 kwam de plaat binnen op nummer 30, waardoor het aantal Top 40-hits van Ace Of Base in 1993 op de valreep op vier kwam te staan.

 

The Sign steeg gestaag door en belandde op 5 februari 1994 in de top 5. Hierdoor scoorde Ace Of Base zijn vierde top 5-hit uit evenzoveel Top 40-hits. De Scandinaviërs namen daar echter geen genoegen mee en stoomden de week daarop door naar nummer 3. Het persoonlijke record (nummer 2 met Wheel Of Fortune) zou niet worden geëvenaard. Voor Ace Of Base was dat het teken om een nieuwe single uit te brengen van de heruitgave, in de hoop dat deze sublieme reeks in stand zou blijven. Dat gebeurde helaas niet, want opvolger Don't Turn Around bleef in het voorjaar van 1994 steken op nummer 7.

 

Living In Danger werd ook nog uitgebracht, maar kwam in de herfst van 1994 niet verder dan nummer 27. Daarna scoorde Ace Of Base geen top 10-hits meer. In 2007 verliet zangeres Linn Berggreen de groep en haar zus Jenny volgde in 2009. Oprichter Ulf Ekberg haalde in het laatstgenoemde jaar twee vervangsters, maar in 2012 hield Ace Of Base op te bestaan.

 

Overige feiten over de Top 40 Classic:

  • De top 4 was identiek aan de week daarvoor. De top 3 was zelfs voor de vierde week op rij hetzelfde! De eerste plaats werd bezet door Paul de Leeuw met de dubbele A-kant Ik Wil Niet Dat Je Liegt/Waarheen Waarvoor. Runner-up was La Solitudine van Laura Pausini, het Italiaanstalige origineel van Ik Wil Niet Dat Je Liegt.
  • Bryan Adams was met Please Forgive Me duidelijk op zijn retour, maar met All 4 Love was hij weer de weg omhoog aan het bewandelen. Dat deed hij met behulp van niet de minste namen: Rod Stewart en Sting. Het supertrio steeg in de Top 40 Classic één plaatsje naar nummer 6, maar piekte uiteindelijk op plaats 3.
  • Nadat het album Serenity in 1993 monsterhits opleverde met Mr. Vain (#1) en Got To Get It (#2), bracht de Frankfurtse danceact Culture Beat begin 1994 de track Anything uit als derde single. Deze plaat steeg in de Top 40 Classic naar nummer 7, waarmee het de vierde top 10-hit voor Culture Beat was. Anything stoomde vervolgens door naar nummer 4. Hiermee boekte producer Torsten Fenslau een postuum succes, want op 6 november 1993 kwam hij bij een auto-ongeluk om het leven. Hij werd 29 jaar.
  • Het Jamaicaanse reggaeduo Chaka Demus & Pliers scoorde zijn tweede top 10-hit. Een halfjaar nadat Tease Me tot nummer 4 kwam, steeg Twist And Shout het bovenste kwart binnen. Deze plaat is een cover van een plaat van The Top Notes uit 1961, die het bekendst is in de uitvoering van The Isley Brothers (1962) en The Beatles (1964). In 1988 kwam de compositie voor het eerst in de Top 40. De rapgroep Salt-N-Pepa bereikte destijds met een hiphopversie de vijfde plaats. Zo ver kwamen Chaka Demus & Pliers niet, want zij bleven (in samenwerking met Jack Radics en Taxi Gang) steken op nummer 6.

 

De top 10 van 5 februari 1994

 

1. IK WIL NIET DAT JE LIEGT/WAARHEEN WAARVOOR - Paul De Leeuw/Annie De Rooy

 

Ik Wil Niet Dat Je Liegt

 

Waarheen Waarvoor

 

2. LA SOLITUDINE - Laura Pausini

 

 

3. NEVER ALONE - 2 Brothers On The 4th Floor

 

 

4. BABE - Take That

 

 

5. THE SIGN - Ace Of Base

 

 

6. ALL FOR LOVE - Bryan Adams, Rod Stewart, Sting

 

 

7. ANYTHING - Culture Beat

 

 

8. TWIST AND SHOUT - Chaka Demus & Pliers with Jack Radics & Taxi Gang

 

 

9. PLEASE FORGIVE ME - Bryan Adams

 

 

10. I GOT YOU BABE - Cher with Beavis and Butt-Head