Top 40 Classic - zomerhit vol tragiek

- Top 40 Classic

 Barry Manilow
Barry Manilow - Copacobana

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 22 juli 1978 behaalde Barry Manilow de zesde plaats met Copacabana (At The Copa). De plaat is uitgegroeid tot een zomerklassieker, maar de inhoud van het lied is niet bepaald vrolijk.

Hoewel Copacabana (At The Copa) de eerste Top 40-hit was voor Barry Manilow, timmerde hij in de jaren daarvoor al behoorlijk aan de weg. In 1975 scoorde de Amerikaanse singer-songwriter zijn eerste nummer 1-hit in de Billboard Hot 100 met Mandy, dat vreemd genoeg niet eens de Tipparade haalde in Nederland. Ook I Write The Songs (1976) en Looks Like We Made It (1977) bereikten de koppositie in de Verenigde Staten. Daarnaast was Manilow als zanger en co-schrijver verantwoordelijk voor het origineel van Could It Be Magic, dat in 1976 in de vorm van een discotrack werd gecoverd door Donna Summer. De Queen of Disco bereikte met haar versie de tweede plaats in de Top 40.

In het voorjaar van 1978 verschijnt de naam van Barry Manilow voor het eerst in de Nederlandse hitlijsten. Met Can't Smile Without You bleef Manilow steken in de Tipparade. Niet lang daarna had Manilow dan toch zijn eerste Top 40-hit te pakken met Copacabana (At The Copa). Het idee voor deze plaat ontstond tijdens een gesprek tussen Manilow en schrijver Bruce Sussman. In dat gesprek beweerden ze dat er nog nooit een lied is geweest met Copacabana als titel. Bij terugkomst in de VS ging Sussman samen met Jack Feldman het eerste lied met die titel schrijven. Manilow schreef de muziek.

Copacabana (At The Copa) heeft als titel de naam van een strand in Rio de Janeiro (hoewel de gelijknamige nachtclub in de Cubaanse hoofdstad Havana wordt bezongen) en het is een vrolijke, up-tempo discoplaat. Toch is de inhoud van het lied ronduit tragisch. Lola is een 'showgirl' die optreedt in de nachtclub Copacabana. Tony werkt daar als barman en wordt verliefd op Lola. Later komt een gangster genaamd Rico de nachtclub binnen en hij probeert Lola te versieren. Dat leidt tot een gevecht met Tony dat eindigde met het schot dat een einde aan Tony's leven maakte. Dertig jaar later is Copacabana een discotheek geworden, maar is Lola nog steeds de showgirl die ze toen was. Wel is ze nog steeds kapot door verdriet om het gemis van Tony. De les van het lied is: word niet verliefd in de Copacabana!

Op 24 juni 1978 kwam Copacabana (At The Copa) binnen in de Top 40, waarmee het debuut van Barry Manilow in de Lijst der Lijsten een feit was. Vier weken later, op 22 juli 1978, bereikte Copacabana (At The Copa) de zesde plaats, die de hoogste positie bleek. Voor zijn tweede Top 40-hit moest Manilow tien jaar wachten; in 1988 haalde hij de zestiende plaats met Hey Mambo, een samenwerking met Kid Creole and The Coconuts.

Het bleef bij twee Top 40-hits voor Manilow. Daarvan was Copacabana (At The Copa) niet alleen zijn meest succesvolle, maar ook veruit zijn meest bekende. In 1985 verscheen de musical Copacabana, gebaseerd op deze hit. Barry Manilow had een hoofdrol in deze musical, die aanvankelijk voor de Amerikaanse televisie. In 2002 verscheen de Nederlandstalige versie van de musical, met onder meer Danny de Munk in de hoofdrol. Barry Manilow maakte in 2017 bekend dat hij sinds 1978 een relatie heeft met tv-directeur Garry Kief, die ook Manilows manager werd. Ze trouwden in 2014, een jaar nadat het homohuwelijk in Californië gelegaliseerd werd.

De top 10 van 22 juli 1978

1. YOU'RE THE ONE THAT I WANT - John Travolta & Olivia Newton-John
Week 4 waarin het duet van het jaar de Top 40 aanvoerde. Toch waren we hier nog niet op het punt waarin heel Nederland Grease-gek was. De soundtrack stond nog 'slechts' op nummer 5 en we waren in de Top 40 nog niet zo ver dat drie hits uit de top 4 afkomstig waren uit Grease, wat in oktober 1978 het geval was. You're The One That I Want stond liefst negen weken aan kop, maar na afloop van de hegemonie waren we nog lang niet van Grease af.

2. MISS YOU - The Rolling Stones
De tweede helft van de jaren 70 werd vooral gekenmerkt door disco- en punkmuziek. Niet voor niks nam de populariteit van de legendarische rockband The Rolling Stones af. Om het tij te keren, moest de band met de tijd meegaan. Mick Jagger begreep dat en kwam op het idee om discomuziek te implementeren in het album Some Girls. De eerste single Miss You behaalde de tweede plaats en werd de grootste hit van de Stones sinds Angie (#1 in 1973).

3. WINDSURFIN' - The Surfers
in de jaren 70 werd windsurfen razend populair. Reden voor Han Meijer om in 1978 samen met producer Jaap Eggermont de groep The Surfers op te richten. Nog in hetzelfde jaar scoorde de groep een grote hit met Windsurfin', dat de tweede plaats haalde in de Top 40. Een jaar later komen The Surfers tot nummer 17 met Windsurfing-Time Again. Danseres Esther Overbeek heeft in de tien daaropvolgende jaren succes als lid van de Dolly Dots.

4. WHOLE LOTTA ROSIE - AC/DC
Een rock-'n-rollband, niks meer en niks minder. Zo omschrijft AC/DC zichzelf. Toch valt lastig te ontkennen dat de muziek van de Australische band behoorlijk wat hardrockinvloeden heeft. Dat geldt ook voor Whole Lotta Rosie, de grootste hit van de band. De single was afkomstig van het album Let There Be Rock. En er was rock! Derde plaats in de Top 40 en er kwamen nog veel klassiekers aan (Highway To Hell, Thunderstruck). Leadzanger Bon Scott werd na zijn overlijden in 1980 op 33-jarige leeftijd vervangen door Brian Johnson. Oprichter Malcolm Young overleed op 18 november 2017 op 64-jarige leeftijd.

5. DANCE ACROSS THE FLOOR - Jimmy "Bo" Horne
De Amerikaanse R&B-/discozanger Jimmy "Bo" Horne had in zijn thuisland maar één hit in de Billboard Hot 100. Die ene hit was Dance Across The Floor, die bleef steken op nummer 38. In Nederland deed Horne het stukken beter, met een vijfde plaats als piek. In Nederland heeft Jimmy "Bo" Horne drie hits gescoord, waar hij het in de Verenigde Staten moet doen met Dance Across The Floor. Zijn muziek leek voor Nederland te zijn gemaakt.

6. COPACABANA (AT THE COPA) - Barry Manilow

7. TOO MUCH, TOO LITTLE, TOO LATE - Johnny Mathis & Deniece Williams
In 1975 kwam Johnny Mathis niet verder dan nummer 35 in de Top 40 met I'm Stone In Love With You. Daarna bleef het drie jaar stil, waarna hij in 1978 met behulp van Deniece Williams terugkeerde in de Lijst Der Lijsten. Het bleek niet Too Much, Too Little, Too Late, want de break-upsong kwam tot nummer 3. Daarna bleef het Amerikaanse tweetal tot twee keer toe steken in de Tipparade. In 1984 scoorde Williams een #4-hit met Let's Hear It For The Boy.

8. LET'S ALL CHANT - Michael Zager Band
Michael Zager was werkzaam bij A&M Records toen Jerry Lowe hoofd was van afdeling A&R (Artist & Repertoire, houdt zich bezig met het ontdekken van talent). Toen Love een bezoekje bracht aan verschillende clubs in New York, merkte hij dat de bezoekers steeds Ooh-ah, ooh-ah aan het zingen waren. Love kwam daarna naar Zager en zei: "Als je een lied gaat schrijven met ooh-ah, ooh-ah erin, gaan de dansers ervan houden. En zo geschiedde, want Let's All Chant van Michael Zager Band kwam tot de vierde plaats.

9. OH DARLING - Theo Diepenbrock
Oh darling, when we are together, I kiss you te pletter. Deze tekst werd veelvuldig meegezongen in de zomer van 1978 en droeg dan ook bij aan de commerciële doorbraak van Theo Diepenbrock. Oh Darling kwam in de Top 40 tot de vijfde plaats. Het was de enige hit van Diepenbrock, die in 1991 nog in de Tipparade stond met Aan De Playa Blanca. In zijn laatste jaren leed Diepenbrock aan de ziekte van Alzheimer. Op 25 mei 2018 overleed hij op 85-jarige leeftijd.

10. HOLD YOU BACK - Status Quo
Van het album Rockin' All Over The World werd in de meeste landen alleen de gelijknamige John Fogerty-cover op single uitgebracht. De single kwam in de Top 40 tot de dertiende plaats in 1977. Enkele landen vormden een uitzondering; in een deel van die landen was Rockers Rollin' de tweede single en in het restant van die landen Hold You Back. Laatstgenoemde werd in Nederland de vijfde top 10-hit van Status Quo en bereikte de achtste plek.