Spotlight: Monster

- Releases

 Shawn Mendes Justin Bieber
Spotlight: Monster

Deze week in de Spotlight: de nieuwe samenwerking tussen Shawn Mendes en Justin Bieber.

Het was eigenlijk onvermijdelijk. Twee van de grootste Canadese popsterren van de afgelopen tien jaar zouden toch ooit wel een keer gaan samenwerken. Voor Shawn’s vierde album ‘Wonder’ gebeurde het inderdaad. Maar waar de team-up aan de ene kant wel ooit moest gebeuren, was het op papier eigenlijk nog niet zo gezegd dat het ook echt zou werken. Justin begeeft zich op zijn laatste twee albums in een omgeving van R&B en lichte EDM, terwijl Shawn met hits als ‘In My Blood’ en ‘Wonder’ juist steeds meer richting de rockkant van het popspectrum is gaan leunen. Het enige dat ze hierin gemeen hebben is dat ze allebei een gigantische Latin-geïnspireerde hit scoorden met ‘Despacito’ en ‘Senorita’.

Het was dus stiekem nog best spannend waar deze samenwerking heen zou gaan. Het blijkt ‘Monster’. En dat is op z’n zachtst gezegd een verrassing. Een soulvolle, donkere productie. Een refrein om werkelijk kippenvel van te krijgen. En de beste vocale prestaties die de heren misschien wel in hun hele carrière hebben geleverd. Het enige wat de plaat misschien nóg beter had gemaakt was als hij nog net iets langer was geweest. Na het tweede refrein volgt nog een instrumentaal outro van maar liefst 45 seconden waarin nog best een vocale climax had kunnen volgen. Dan was de samenzang nog net iets beter uitgekomen.

Dat is echter een detail, want het belangrijkste dat opvalt aan ‘Monster’ is hoe oprecht de emotie klinkt. Wat Shawn en Justin gemeen hebben naast hun nationaliteit is hun jonge doorbraak. Ze hebben ondertussen genoeg ervaring met een wereld die 24/7 let op wat je doet. De struggle die dat met zich meebrengt wist Justin laatst al heel oprecht en eerlijk in beeld te brengen op de top 5-hit ‘Lonely’ met Benny Blanco, maar hier is het nog overtuigender. Met name Justin heeft in de afgelopen jaren muzikaal echt niet alleen maar successen behaald en kreeg vaak de kritiek niet authentiek te klinken. Kippenvel kan alleen ontstaan wanneer een artiest iets echt meent en dat is hoe je weet dat Shawn en Justin op ‘Monster’ authentieker zijn dan ooit.